Uleiul de Oud provine din copaci din specia Aquilaria, fiind nativi Asiei de Sud-Est. Copacii acestei specii sunt cunoscuti la noi ca arborele de Aquilaria, iar lemnul sau poarta numele de lemn de agar. Uleiul de oud este extras din lemnul de agar este folosit in fabricarea parfumurilor arabesti, insa acesta poate avea si multe alte intrebuintari.
Uleiul de oud si lemnul de agar au o istorie interesanta si straveche. Se spune ca insusi profetul Mohamed al religiei islamice folosea oudul pentru a oferi un miros placut casei sale. Oud-ul este mentionat de catre cronicarul al-Bukhari drept una din plantele Paradisului. Tanakhul (vechiul testament) mentioneaza “aloe” de cel putin 5 ori, insa aceste “aloe” mentionate in biblie nu sunt Aloe Vera, ci Oud.
Valoarea lemnului de agar provine din rasina pe care o emana atunci cand copacul este infectat de o ciuperca sau de bacterii. Fara aceasta infectie, acesti copaci si-ar pierde total valoarea. Acest lemn rasinos este folosit pentru extragerea unui material extrem de valoros: oud-ul.
Studii recente arata ca uleiul de oud poate combate cancerul mamar si pancreatic datorita proprietatii sale de a incetini dezvoltarea celulara. De asemenea, compozitia chimica a uleiului de oud fac ca acesta sa fie un puternic potential antiviral si antibacterial. Uleiul de oud este si un antioxidant si anestetic eficient.
Ceaiul de agar este si el un elixir ce emana buna dispozitie. Agentii antibacteriali, diuretici si chiar proprietatea unica de a putea ajuta la eliminarea mercurului din organism fac ca acesta sa fie un ingredient excelent din atatea puncte de vedere.
Toate aceste intrebuintari fac oudul unul din cele mai bune ingrediente pe care le poate avea un parfum, iar parfumurile arabesti sunt renumite pentru folosirea acestui ingredient minune.