OncoGen reunește lideri naționali și internaționali în lupta împotriva cancerului și a bolilor alergice

img_4913-640x478Astăzi, una din șapte persoane de pe glob decedează din cauza cancerului. Într-un studiu publicat în octombrie 2016 revista medicală The Lancet Oncology asemuia această boală cu o epidemie.

Studiul menționat evidențiază discrepanțe majore între statele europene la costurile per pacient privind asistența medicală și terapia medicamentoasă oncologică. La acest capitol, cele mai mari costuri per pacient se înregistrează în Luxemburg (184 euro), Germania (182 euro) și Finlanda (151 euro), în timp ce România (20 euro), Lituania (18 euro) și Bulgaria (16 euro) cheltuie cel mai puțin per pacient.

În acest context global, OnCogen definește „Priorități de cercetare” prin intermediul conferinței cu același nume desfășurată la Timișoara. În plus, evenimentul de astăzi marchează prima aniversare a centrului OnCogen și totodată lansarea celor două proiecte de cercetare câștigate de colectivul clinicii noastre și coordonate de experți din străinătate.

Proiectul CAR-NK, în parteneriat cu Prof. Dr. Torsten Tonn de la Universitatea Tehnică din Dresda, are ca obiectiv dezvoltarea unor tehnologii avansate de imunoterapie în cancer.

Proiectul INSPIRED, în parteneriat cu Prof. Dr. Rudolf Valenta de la Universitatea de Medicină din Viena, își propune să dezvolte kituri de diagnostic inovative, bazate pe alergene recombinate.

Evenimentul reprezintă o oportunitate de dezvoltare a colaborării cu cele două centre universitare din Germania și Austria, din partea cărora vor participa prestigioși cercetători din sfera academică și din mediul privat.

O prioritate în acest sens o reprezintă proiectele de cercetare axate pe identificarea factorilor de risc în patologia oncologică și a celor mai eficiente metode de combatere a acestora.

Dincolo de profilaxia primară, prin care ar putea fi evitate o treime din cancere, o provocare actuală este  îmbinarea diagnosticului, tratamentului și a îngrijirii pacienților cu cercetarea, domeniu în care Institutul OnCogen din Timișoara depune eforturi susținute pentru a obține cele mai bune rezultate”, a declarat Prof. Dr. Virgil Păunescu – directorul Institutului OnCogen din Timișoara cu ocazia Conferinței  internaționale „OnCogen - Priorități de Cercetare”, găzduită la Timișoara în 25 și 26 octombrie 2016.

Evenimentul  este unul de referință pentru domeniul oncologiei, atât la nivel european, dar și nivel național. Exemplele de bune practici din Austria, Germania, România, prezentate de personalități ale lumii medicale și ale cercetării sunt cele care dau valoare extraordinară conferinței OnCogen.

Veți avea ocazia să intrați în contact cu o serie de profesioniști de top din domeniul prevenției și depistării cancerului, dar și cu o serie de lideri din administrația națională și locală din domeniul sănătății și al educației. Printre aceștia se numără: Prof. Mihai Dima, Președintele ANCS, Prof. Adrian Curaj, fost Ministru al Educației, Dana Gheorghe, Director General ANCS.

Printre invitații de renume din străinătate se numără:

Prof. Torsten Tonn, Doctor honoris causa al Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara, director medical al Blutspendedienst Nord-Est, Germania și profesor de medicină transfuzională la Facultatea de Medicină „Carl Gustav Carus”, Universitatea Tehnică din Dresda. A fost membru al Comitetului de Terapii Avansate din cadrul Agenției Europene a Medicamentului. Domnia sa este unul dintre cei mai vechi colaboratori ai colectivului nostru și ne-a sprijinit constant în toate demersurile noastre. Mai mult, ne-a oferit consultanță gratuit în perioada conceperii și apoi a construirii centrului OncoGen, iar în prezent este membru al Comitetului științific în proiectul CAR-NK.

Prof. Rudolf Valenta este expert în alergologie și imunologie recunoscut științific la nivel mondial, fiind șeful Diviziei de Imunopatologie, Departamentul de Cercetare în Fiziopatologie și Alergologie, Centrul de Fiziopatologie - Universitatea de Medicină din Viena (MUW), membru al Senatului MUW și al Academiei de Științe a Austriei. Este membru în Comitetul științific al proiectului INSPIRED.

Prof. Erhard Busek a fost vicecancelar al Austriei între anii 1991 – 1995, ministru al cercetării (1989 – 1994) și ministru al educației (1994 - 1995). În prezent este președintele Institutului pentru Regiunea Dunăre și Europa Centrală, președinte al  „Senat der Wirtschaft Österreich” și membru al Consiliului Universității de Medicină din Viena.

Prof. Michael Bachmann este profesor de radioimunologie la Facultatea de Medicină „Carl Gustav Carus”, Universitatea Tehnică din Dresda, Germania și director al Institutului de Cercetare Radiofarmaceutică în Cancer. iar în prezent este membru al Comitetului științific în proiectul CAR-NK.

Din cadrul Universității de Medicină din Viena vor fi prezenți prorectorul Prof. Michaela Fritz, Prof. Barbara Bohle, director al Departamentului de Cercetare în Patofiziologie și Alergii din Cadrul Universității de Medicină din Viena și membru al comitetului Societății Austriece de Alergologie și Imunologie și Prof. Hannes Stockinger, Șef al Institutului de Igienă și Imunologie Aplicată, Centrul pentru Patofiziologie și Imunologie.

Prof. Winfried Pickl, director, fondator și purtător de cuvânt al programului doctoral MCCA (Molecular, Cellular and Clinical Allergology), Austria. Șef al Departamentului de Imunologie Celulară și Imunogematologie, Institutul de Imunologie, Viena.

Prof. Marianne van Hage este Șef al Unității Clinice de Imunologie și Alergii și lider de grup la Karolinska Institutet, Stockholm, Suedia. Tot din Suedia vine și Prof. Hans Grönlund este Șef al Unității de Design Imuno-terapeutic de la Karolinska Institutet.

Dr. Chen Kuan-Wei este directorul proiectului INSPIRED și lucrează în cadrul Departamentului de Cercetare în Patofiziologie și Alergii, MUW.

Printre invitați se mai numără și Dr. Rauf Bhat, Prof. Ioana Agache, EAACI Vice-President Communications & Membership și Dr. Rainer Henning, CEO al Biomay AG (terapii alergice) din Viena.

Despre ONCOGEN


Centrul de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului (OnCogen) este infrastructura de cercetare a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” Timișoara. A beneficiat de finanțare prin Fondurile Structurale POS CCE, apelul A2-O2.21-2009-4 și a fost construit în perioada 2010-2015.

Scopul proiectului a fost să creeze o infrastructură de cercetare-dezvoltare și inovare capabilă să descopere, să susțină și să faciliteze translația spre trialurile clinice și în final în practica medicală a unor metode de diagnosticare și terapeutice inovative cu potențial de a completa sau chiar de a înlocui metodele clasice.

Misiunea


Misiunea centrului OnCogen este dezvoltarea de metode avansate de diagnostic și terapie a cancerului și a bolilor cronice degenerative cu morbiditate crescută și cu opțiuni terapeutice limitate.

Viziunea


Centrul OnCogen vizează să devină lider în cele patru domenii de cercetare din sfera de interes, domenii care se încadrează în temele prioritare ale programului european Horizon 2020. Obiectivul final al Centrului OnCogen este dezvoltarea unui pol de competență științifică și tehnologică la standarde europene pentru diagnostic, tratament și prevenție, cu o echipă de cercetare multidisciplinară, activitatea de cercetare fiind orientată spre translatarea rezultatelor cercetării în terapii avansate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.