În fiecare an, pe 4 februarie, sunt sărbătorite, la nivel internațional, lupta împotriva cancerului și determinarea celor care au reușit să iasă învingători din această confruntare cruntă. Știința ne arată că, de la an la an, apar noi soluții terapeutice, care sunt deopotrivă la îndemâna pacienților, a medicilor și a autorităților implicate în monitorizarea și gestionarea unei maladii care afectează, anual, peste 40 de milioane de oameni în întreaga lume. Dintre aceștia, 500.000 sunt doar în România, potrivit unor statistici oficiale.
Pentru a veni în sprijinul pacienților bolnavi de cancer, începând din acest an, Oncompass Medicine furnizează nu doar informația cu privire la cea mai bună strategie terapeutică în cancer, pe baza profilului clinic și molecular al pacientului, ci introduce gratuit suportul privind accesul la studii clinice internaționale cu molecule noi în curs de cercetare și dezvoltare, trecând, astfel, peste un nou prag în lupta împotriva cancerului. Un departament de clinicieni și geneticieni al Oncompass Medicine comunică în permanență cu investigatori din întreaga lume cu privire la cazul fiecărui pacient în parte, identificând împreună cu aceștia cel mai potrivit studiu clinic, în funcție de profilul unic clinic și molecular al fiecărui pacient.
“Noi credem că a fi pionier în strategiile terapeutice recomandate pacientului cu cancer înseamnă să te apropii de acesta, oferindu-i puterea informației despre mutațiile genetice care i-au provocat boala de care suferă. Pionierat nu înseamnă să tratezi simptome, ci cauze prime. Ne dorim să fim aproape și de clinicieni, oferindu-le cele mai complete și recente informații despre pacienții lor, atât din punctul de vedere al profilului molecular, cât și din punctul de vedere al profilului clinic”, a declarat Isabela Komporaly, managing partner Torus Pharma, compania care a adus serviciul Oncompass Medicine pe piața din România.
Oncompass Medicine oferă informații personalizate care pot determina ulterior decizii terapeutice potrivite. Un pacient care decide să ignore informațiile despre sine ignoră, practic, o decizie fundamentală în propria lui strategie de tratament. “Pacienții trebuie să poată avea propriile decizii legate de starea lor de sănătate, trebuie să existe un dialog permanent între medic și pacient cu privire la alegerea celei mai potrivite terapii. Este o responsabilitate care, de cele mai multe ori, stă pe umerii medicilor, care sunt constrânși de respectarea unui anumit protocol de tratament. Această responsabilitate trebuie împărțită însă cu pacientul, care are dreptul să știe, în baza propriului diagnostic molecular și al profilului său clinic, care este cea mai potrivită schemă de terapie”, a adăugat Komporaly.
Romania are peste 500.000 de pacienti bolnavi de cancer, iar anual apar 78.000 de cazuri noi, potrivit celui mai recent raport al Agentiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului – GLOBOCAN. Statisticile sumbre arată, totodată, și că 50.000 de oameni mor din cauza maladiilor oncologice în fiecare an. Evoluția rapidă a științei ne poate ajuta să schimbăm statisticile, iar tratamentul țintit este primul pas în acest sens.
***
Diagnosticul molecular și terapia țintită sunt parte a programului Oncompass (www.oncompass.ro) și oferă pacienților bolnavi de cancer șansa de a fi tratați modern, conform mutațiilor care au generat boala, cu medicamente în curs de cercetare, la care, altfel, nu ar avea acces. Șansa aceasta înseamnă pentru pacienți prelungirea perioadei de supraviețuire și o calitate a vieții crescută, ca urmare a unor terapii potrivite nevoilor fiecărui individ în parte.