Tema specială a ediției: Tuberculoza, ca problemă majoră de sănătate publică în România
235 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de astm, cea mai frecventă boală cronică la copii. Pe plan mondial, 64 de milioane de oameni erau diagnosticați cu boli pulmonare obstructive cronice în 2004, potrivit rapoartelor OMS. La ordinul milioanelor se ridică și numărul cazurilor de rinite alergice și cel al pacienților cu boli cronice respiratorii nediagnosticate. Conform datelor prezentate în 2011 de Colegiul Medicilor din România, bolile aparatului respirator ocupă locul al 5-lea într-un top al cauzelor de deces la români. Sunt statistici care fac ca patologia aparatului respirator să fie un subiect de mare interes în comunitatea medicală atât pe plan național, cât și la nivel mondial. În acest context, conferința națională “Patologia respiratorie în practica medicală curentă” își propune să provoace o dezbatere între specialiști cu privire la strategiile, instrumentele și mecanismele cele mai eficiente în prevenția și controlul bolilor respiratorii în România. Creditat EMC, evenimentul este organizat de Spitalul de Pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu și compania de comunicare medico-socială Houston NPA, sub egida Societății Române de Pneumologie- Secțiunea de Tuberculoză. Inclusă în calendarul de activități pe 2013 al SRP, conferința va avea loc între 25-27 aprilie 2013 la Hotel Brâncuși din Târgu-Jiu (Bd. Brâncuși, nr.10, Târgu-Jiu, Gorj).
2013 aduce o premieră în conceptul evenimentului: o secțiune dedicată problematicii tuberculozei în România, ca problemă majoră de sănătate publică. Astfel, programul științific al evenimentului va fi împărțit tematic în trei sesiuni:
- Joi, 25 aprilie, 14.00-18.00: Patologia respiratorie
- Vineri, 26 aprilie, 9.30-17.00: Tuberculoza pulmonară și extrapulmonară
- Sâmbătă, 27 aprilie, 9.30-14.30: Cazuri clinice și seminar dedicat asistenților medicali.
Coordonatorul științific al simpozionului va fi prof.univ.dr. Constantin Marica, expert TB MDR al OMS, vicepreședinte al Societății Române de Pneumologie. Conferința are un puternic caracter interdisciplinar, încurajând colaborarea eficientă între pneumologi, medici de familie, medicii interniști, specialiști în medicina fizică și de recuperare, medici oncologi, pediatri și asistenți medicali. Organizatorii își propun ca prin această manifestare să clarifice aspectele legate de traseul pacientului cu boală respiratorie în sistemul sanitar și să ajute la găsirea celor mai eficiente soluții pentru prevenție, depistarea la timp și tratarea bolilor respiratorii în România.
“Târgu Jiu a devenit un reper pentru cei interesați de pneumologie, fiind prezent an de an pe harta evenimentelor din această specialitate. Conferința din 2013 este o nouă ocazie de a discuta și de a dezbate subiecte interesante pe teme de larg interes pentru practicieni, unde fiecare medic, indiferent dacă este specialist sau medic de familie, are un cuvânt de spus. Anul acesta, paleta este mai largă, iar temele de pneumologie sunt la intersecția mai multor specialități. Sper sa fie o întâlnire utilă și agreabilă pentru toți participanții.” spune prof.dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie.
Prof. dr. Constantin MARICA, președintele Secțiunii de Tuberculoză din cadrul Societății Române de Pneumologie, explică rolul acestei manifestări: “Pe cale de a deveni o tradiție, conferința de la Târgu-Jiu abordează de la an la an teme noi din patologia respiratorie, cooptând, totodată, în dezbateri cât mai mulți medici implicați în gestionarea acestor afecțiuni: pneumologi, chirurgi, generaliști, interniști, specialiști în reabilitare, asistenți medicali. Cum edițiile anterioare au fost de succes, sperăm ca și anul acesta lectorii să vină cu ceva nou atât din publicațiile și cercetările internaționale, cât și din experiența personală, iar participanții să dovedească același interes nedisimulat pentru informație și pentru frumusețile inegalabile ale meleagurilor gorjene.”
“Mă bucur să fiu din nou gazda acestui eveniment care și-a confirmat calitatea prin lectori, participanți și parteneri. La această a patra ediție vă așteptăm cu o tematică incitantă, cu o zi specială în care va avea loc Conferința Națională pe tema TBC, cu o serie de surprize, așa cum v-am obișnuit și cu căldura specială a Gorjului.” a declarat Tiberiu TĂTARU, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu.
În 2012, simpozionul a fost pentru prima dată împărțit în două conferințe: una pentru medici și una pentru asistenții medicali. Evenimentul a fost creditat EMC cu 9 puncte pentru medici și 16 puncte pentru asistenți medicali. Printre lectorii manifestării s-au aflat prof. Ioan Cordoș, prof. dr. Emilia Crișan, prof. dr. Cristian Didilescu, prof. dr. Gabriela Jimborean, prof. dr. Florin Mihălțan, prof. dr. Emil Pleșea, prof. dr. Monica Pop, prof. asoc. dr. Ruxandra Ulmeanu, conf. dr. Gheorghe Nini, conf. dr. Nițu, conf. dr. Marian Olaru, dr. Elmira Ibraim, dr. Gilda Popescu.
Houston NPA - companie independentă specializată în comunicarea medicală și socială, dezvoltă proiecte și parteneriate pentru industria farmaceutică - asociații de pacienți - cadre medicale și profesioniști din sănătate - presă - public larg (concept&management de eveniment, consultanță PR, editare publicații, parteneriate proiecte europene). Mărci: Ghidul Pacientului Român 2010 și 2011, Pacient360 - publicații anuale pentru public larg, SaFrIna - evenimente premium de informare medicală, Farma Practic - evenimentele regionale dedicate farmaciștilor și asistenților de farmacie, Practic 12 MF - simpozion dedicat medicilor de familie, focus pe diagnostic precoce; NeuroPac/ReumaPac/ HepatoPac - evenimente regionale pentru asociații de pacienți. www.houston.ro
- Pentru detalii și înscriere: daniela.rajnoveanu@houston.ro 021.317.09.43
- Contact presă: alexandra.nistoroiu@houston.ro 0729.144.261