Podiatria, o profesie a viitorului și în România?

A merge este un act normal atâta timp cât avem picioarele sănătoase. Uneori nici nu conștientizăm cât de important este să avem picioarele funcționale. Deplasarea și mobilitatea sunt fundamentale pentru calitatea vieții, dar și pentru a preveni instalarea sau evoluția unor afecțiuni. În cazurile în care se instalează durerea la nivelul picioarelor, apar probleme de echilibru și ulcere pe suprafața plantară a picioarelor, oamenii devin din ce în ce mai sedentari sau au o activitate fizică redusă. Pe termen lung, acest lucru conduce la creșterea glucozei din sânge, creșterea în greutate și scăderea calității vieții datorită afectării sănătății.

Profesia de podiatriu este reglementată în peste 21 țări, precum SUA, Anglia, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Spania, Singapore, Germania, Italia, Olanda, Belgia, Franța, Danemarca, Finlanda, Elveția, Kuwait, estimându-se că la nivel internațional există peste 100.000 de specialiști în podiatrie.

,,În România nu există această profesie, însă primii pași legați de podiatrie s-au făcut începând cu 2015, anul când s-a înființat în România, Asociația de Podiatrie. Medicii români alături de specialiști internaționali și-au unit vocile și competențele pentru a trage un semnal de alarmă asupra cazuisticii problemelor la nivelul picioarelor în general, și al amputațiilor piciorului diabetic, în mod special. Una dintre soluțiile acestei problematici este reglementarea profesiei de podiatru, care la nivel mondial este deosebit de apreciată datorită importanței sale în primul rând în prevenția și reducerea amputațiilor din cauza diabetului zaharat” a declarat conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, Președintele Asociației de Podiatrie.

Datele arată că, în lume, la fiecare 20 de secunde, un picior este amputat din cauza diabetului (4320 amputaţii pe zi la nivel mondial!) [1]. În România, specialiştii estimează că, aproape la fiecare oră are loc o amputaţie în rândul persoanelor cu diabet, cu o medie de 14 de amputaţii pe zi (aprox. 5040 amputaţii în fiecare an, în România) [2], iar studiile arată că, în urma unei amputaţii majore, 50% dintre pacienţi vor avea o nouă amputaţie la celălalt picior, în următorii 2 ani [3].

Federaţia Internaţională de Diabet estimează că, prin includerea podiatrilor în echipa multidisciplinară care îngrijeşte atât piciorul diabetic, cât şi piciorul cu alte afecţiuni, numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu până la 85% [4].

Podiatrul este un membru esențial al echipei multidisciplinare dedicate îngrijirii piciorului diabetic, această echipă trebuind să cuprindă pe lângă diabetolog și chirurg cu specializare relevantă (generală, ortopedică sau vasculară), asistenți medicali, educatori în diabet și alte specialități medicale (medicina de familie, neurologie, radiologie), fiziokinetoterapeut. În 2004, Van Houtum și colegii [5] au raportat o scădere semnificativă a numărului de amputații majore la pacienții cu diabet din Olanda (o scădere de 36% la bărbați și de 38% la femei). Această schimbare s-a datorat unei implicări mai mari a podiatrilor în îngrijirea piciorului diabetic, precum și creșterii numărului de spitale care au furnizat servicii de podiatrie. De asemenea, în Regatul Unit, Krishnan și colegii [6] au raportat o reducere de 70% a incidenței amputațiilor majore datorită înființării echipei multidisciplinare de îngrijire a piciorului diabetic.

Din punct de vedere al veniturilor din munca de podiatru, la nivel internațional veniturile salariale au valori diferite în funcție de țară. Astfel, în SUA, un podiatru poate câștiga anual între 150,000 și 208,000 USD. Prin comparație cu alte specializări din domeniul medical, în 2016, în SUA salariul mediu anual al unui podiatru era de 144,100 USD, adică mai puțin decât salariul unui chirurg (252,910 USD), dar mai mult decât salariul mediu pentru un ortozist sau un protezist (69,000 USD) și comparabil cu salariile medii ale altor profesioniști din domeniul medical cum ar fi dentiștii (173,860 USD) [7].

În Regatul Unit podiatrii încep cu salarii anuale între 21.909 și 28.462 £. Pentru un podiatru specialist cu experiență, salariile se situează între 31,383 și 41,373 £ [8].

Salariul mediu al unui podiatru în Australia este de 83,083 $ pe an, cu o medie de 43 $ pe oră, ceea ce reprezintă de 1.4 ori mai mult decât salariul mediu din această țară. Pozițiile de început în cariera de podiatru încep de la 58,000 $ pe an, în timp ce, iar cei mai experimentați specialiști ajung la câștiguri de 116,000 $ [9].

Având în vedere importanța acestei profesii pentru îngrijirea adecvată a picioarelor, medici renumiți la nivel internațional precum și profesioniști podiatri din întreaga lume susțin Asociația de Podiatrie și s-au alaturat proiectelor de informare și educație în care este implicată.

Mai multe detalii despre Asociația de Podiatrie pe: www.podiatrie.ro

Info:

  1. Boulton et al, Lancet 2005;366:1549

  2. Veresiu IA, Iancu S, Bondor IC. Trends in Diabetes - Related Lower Extremities Amputations in Romania - A Five Year Nationwide Evaliation. Diabetes Research and Clinical Practice, 2015, 10.1016/j.diabres.2015.05.020

  3. Goldner Diabetes. 1960
    Armstrong, et al, J Amer Podiatr Med Assn, 1997

  4. International Diabetes Federation, IDF Diabetes Atlas 8th Edition, 2017

  5. Van Houtum WH, Rauwerda JA, Ruwaard D, Schaper NC, Bakker K. Reduction in diabetes – related lower extremity amputations in the Netherlands, 1991-2000. Diabetes Care 2004; 27: 1042-1046.

  6. Krishnan S, Nash F, Baker N, Fowler D, Rayman G. Reduction in diabetic amputations over 11 years in a defined UK population: benefits of multi-disciplinary team work and continuous prospective audit. Diabetes Care 2008; 31: 99-101.

  7. https://money.usnews.com/careers/best-jobs/podiatrist/salary

  8. https://www.prospects.ac.uk/job-profiles/podiatrist

  9. https://au.neuvoo.com/salary/Podiatrist-salary

Leave a Reply

Your email address will not be published.