“Pacienta in varsta de 50 ani avea o problema de sanatate urgenta, care ii putea pune in pericol viata: o fistula care determina o scurgere spontana a lichidului cefalorahidian pe nas si in gat. Afectiunea nu avea o cauza evidenta, iar pacienta nu prezenta alte probleme de sanatate. Existenta unei astfel de fistule duce la un risc major de meningita, boala ce poate fi fatala.”, explica Ionut Gobej, medic specialist neurochirurgie in cadrul Centrului Medical ProVita - Diagnostic si tratament.
Pasul urmator pentru a rezolva afectiunea era localizarea fistulei, pentru a putea identifica regiunea ce trebuie adresata chirurgical. Fistula poate fi localizata, in general, in multiple pozitii anatomice, iar operatia nu se poate realiza “in orb”.
“Cea mai performanta metoda de punere a diagnosticului in caz de fistule este aceea de a injecta contrast in spatiul subarahnoidian (de obicei la nivel spinal - punctie lombara). Ulterior, dupa ce substanta ajunge la nivel pericerebral prin difuziune, dupa aproximativ 1 ora, se realizeaza un IRM (imagistica prin rezonanta magnetica). Daca exista o comunicare cu exteriorul, prin fistula, la acest nivel se va scurge si substanta de contrast, fapt perfect evidentiabil pe acest IRM.”, adauga dr. Gina Zaharia.
In acest caz, insa, diagnosticul anatomic al fistulei nu s-a putut pune folosind secventele IRM clasice, dr. Dorin Bica si dr. Ionut Gobej propunand in schimb varianta unei cisternografii RM cu substanta de contrast intratecala.
Aceasta metoda imagistica este utilizata pentru a pune in evidenta spatiile subarahnoidiene din jurul maduvei spinarii, creierului si nervilor intradurali (dura mater este membrana ce limiteaza creierul si maduva).
Exista numeroase tipuri de cisternografii: IRM, CT, RX, cu trasori radioactivi etc. Standardul de aur este reprezentat de cisternografia RM cu substanta de contrast (gadolinium) realizata intratecal (in spatiul subarahnoidian, prin punctie lombara), pentru ca are o sensibilitate si o specificitate ce se apropie de 100% si pentru cs reprezinta investigatia cu cele mai putine reactii adverse. CT-ul iradiaza si evidentiaza anatomia mai putin bine, Rx ul este inexact si depasit moral, trasorii radioactivi iradiaza si localizarea este imprecisa.
Aceasta procedura se adreseaza doar fistulelor spontane si uneori celor postoperatorii, care poti fi localizate in multiple zone, spinale sau craniene. Diagnosticul acestor fistule este, adesea, extrem de dificil.
“In urma diagnosticului exact am reusit sa realizam operatia, iar fistula a fost inchisa cu succes. Astazi pacienta este la domiciliu, fara sechele postoperatorii.”, completeaza dr. Dorin Bica.
“In Romania nu a fost raportata pana in prezent nicio cisternografie RM cu substanta de contrast intratecala, existand multi pacienti care sunt nevoiti sa plece in strainatate pentru diagnostic si tratament. Ne bucuram ca am reusit, astfel, sa punem la dispozitie pacientilor din Romania o metoda simpla si cu riscuri minime, care poate salva multe vieti!”, conchide dr. Ovidiu Palea, managerul centrului medical.
***
Centrul ProVita - Diagnostic si tratament aduce pe piata serviciilor medicale din Romania experienţa a 11 ani de practica medicala, acumulata intr-un sistem care inţelege actul medical in toata complexitatea lui.
Suntem singura clinica din tara specializata in chirurgia minim invaziva a coloanei vertebrale si in Terapia Durerii (tratamentul bolilor care au ca simptom pregnant durerea cronica sau subacuta şi care afecteaza sever calitatea vieţii).
Ne propunem o normalitate a relaţiilor dintre medici şi pacienţi bazata pe un act medical in concordanţa cu standardele internaţionale, intr-un mediu de respect reciproc. De aceea, pacientul este unica noastra prioritate, iar actiunile noastre reflecta intotdeauna valorile in care credem: rigoare, sinceritate, empatie, profesionalism si incredere.
Avem o abordare unica pe piata in ceea ce priveste pacientul prin crearea unei echipe dedicate de medici specialisti, sub coordonarea unui manager de caz, care are imaginea de ansamblu asupra starii de sanatate si poate alege cea mai buna metoda de tratament.
Centrul ProVita - Diagnostic si tratament include in prezent clinicile:
- ProVita Diagnostic si Tratament, Str. Alexandrina, nr. 20-22, sector 1, Bucuresti;
- ProVita Imagistica, Str. Calistrat Grozovici nr. 1, sector 2, in incinta Institutului National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals", Pavilion 4, Bucuresti;
- ProVita Imagistica 2, str. Racari nr. 8, sector 3, Bucuresti.
Toată stima pentru Dl.Doctor Gobej.Un profesionist desăvârșit dar mai presus de toate un om deosebit. Am fost operat de o tumoare pe creier iar după 3 zile eram ca și cum nu s-a întâmplat nimic. Mulțumiri deasemenea și întregului personal din spitalul PROVITA
Doctorul Gobej un profesionist desavarsit si un om deosebit.Am fost operat pe creier de tumoare si la 3 zile dupa operatie am fost ca nou.Va multumesc din suflet petru tot