„La nivel instituțional specialitățile ar trebui să colaboreze foarte strâns, atât ca relație personală întrucât este nevoie de așa ceva între specilaiști, cât și ca relație dictată de normele actuale în vigoare. Ceea ce încercăm să facem și la nivelul Colegiului Medicilor este să introducem niște cutume de colaborare între specialiști și, ceea ce văd eu ca fiind un obiectiv important de atins, să ajungem să privim medicii de familie de pe același palier de specialitate ca toți ceilalți medici din alte specialități. Medicina de familie este o specialitate ca toate celelate specialități și este nevoie de colaborare cu celelate specialități și, chiar mai mult, aș zice că medicina de familie este una dintre specialitățile cele mai dificile întrucât, față de ceilalți specialiști care se canalizează pe un domeniu, medicul de familie are capacitatea să privească pacientul din mai multe puncte de vedere. Deci, să vorbim de pe un nivel de egalitate între specialiști, prin respectarea criteriilor legale, întrucât, din păcate, mă lovesc sistematic de cazuri în care medicii din celelalte specialități față de medicina de familie uită de obligativitatea de a răspunde unei scrisori medicale, uită ca au obligativitatea să dea o scrisoare medicală, că trebuie să dea o primă rețetă, lucruri care sper că în timp se vor rezolva”, a declarat dr. Moraru Adrian Gabriel, președintele Colegiului Medicilor Brașov, prezent în calitate de lector la ediția 26 Practic MF ce a avut loc la Covasna.
O ediție definită de caracterul practic al temelor și subiectelor abordate și de dialogul activ între medicii de familie prezenți la eveniment și lectorii care au luat cuvântul pe parcursul simpozionului, ediția 26 Practic MF a adus în atenție subiecte actuale, precum vaccinarea în cabinetul medicului de familie, rezistența la antibiotice, tratamentul modern al bolilor cardiovasculare, disfuncțiile sexuale, alergiile și intoleranțele alimentare sau confidențialitatea datelor pacientului.
„În România până la 50% din populație suferă de intoleranțe alimentare”, a atas atenția prof.univ.dr Monica Tarcea în cadrul evenimentului. „Avem din ce în ce mai des cazuri nediagnosticate și netratate de intoleranță alimentară, de aceea cred că se impune o rețea interdisciplinară care să lucreze împreună atât pe fond psiho-emoțional, cât și pe plan medical și în special pe regim igieno-dietetic astfel încât să putem ajuta eficient cât mai mulți pacienți. Abordând astfel problema, în echipă, cred că vom putea avea rezultate extrem de bune, iar acest procent de 50% să fie cu mult mai mic”, a completat prof.univ.dr Monica Tarcea.
O altă temă intens dezbătută în cadrul ediției a fost cea legată de prevenirea și diagnosticarea precoce a bolilor cardiovasculare. Prezent în premieră în cadrul simpozionului regional Practic MF, prof.univ.dr. Mircea Cinteză a prezentat în fața medicilor de familie informații despre un nou orizon terapeutic în abordarea complementară și modernă a celor mai importante patologii cardiovasculare.
„Educația face parte din baza oricărui gen de tratament și este baza prevenției în bolile cardiovasculare. Prevenția este importantă în cazul acestor afecțiuni întrucât această boală trebuie tratată zeci de ani, așa că cel mai indicat este să prevenim, decât să ajungem să tratăm. În teorie prevenția se face cel mai bine printr-o discuție față în față cu medicul, însă puțini dintre pacienți ajung la medic atunci când ar trebui. Prevenția - folosindu-se mass media - este necesară, dar trebuie facută cu imaginație și inteligență pentru a nu produce efectul invers, de respingere. Acea publicitate de câteva secunde înainte de telejurnal este prea puțin. Trebuie organizate discuții cu oameni inteligenți și cu imaginație care să capteze atenția oamenilor și care să facă o educare utilă”, a declarat prof.univ.dr. Mircea Cinteză, care a atras atenția asupra incidenței din ce în ce mai mari a acestor afecțiuni în rândul copiilor și a tinerilor. „Creșterea greutății și a risculului vascular la copii se datorează alimentației proaste și a lipsei de mișcare. Modul nostru de viață, al tuturor, nu este cel mai bun cu putință - copiii consumă multe băuturi cu zahăr, alimente tip fast food, dense și cu multe calorii și se joacă haotic, făra să fac o mișcare susținută”, a atras atenția prof.univ.dr. Mircea Cinteză.
Tema a fost abordată și de cardiologul Albert Isvan care, a sublinat rolul imporant în abordarea unui stil de viață sănătos, ca mod de prevenție a bolilor cardiovasculare. „Trebuie știut faptul că începerea unui stil de viață sănătos trebuie să fie făcută din copilărie. Dintre factorii de risc, obezitatea și diabetul zaharat se află pe locuri fruntașe. Dacă aceste verigi – lipsa de mișcare, alimentația nesănătoasă - se pot corecta încă din copilarie, putem vorbi de o prevenție primară mai eficientă”, a specificat dr. Albert Isvan.
Dr. Dumitriu Elena a adus în dezbatere bolile cu transmitere sexuală și despre importanța vaccinării în cabinetul medicului de familie. „Din câte știu eu, majoritatea părinților refuză vaccinarea, iar acest lucru din cauză că nu au fost suficienți informați. Nu știu pentru ce este benefic și cum îi poate proteja pe copii. HPV-ul este responsabil pentru multiple cancere precum cancerul de col uterin, vulvar, anal, laringean sau penian. România are cele mai multe decese cauzate de cancer de col, este înfricoșător. Este important să informăm părinții, consider că este importantă introducerea orelor de sexualitate în școli”, a explicat dr. Dumitriu Elena.
Dedicat medicilor de familie din județele Covasna, Mureș, Harghita, Bacău, Buzău, Prahova și Brașov, ediția 26 Practic MF a fost coordonată științific de prof.univ.dr. Nicolae Calomfirescu, care a vorbit despre disfuncțiile sexuale feminine. Programul evenimentului a fost creditat cu 9 puncte EMC.
Pe parcursul celor două zile de eveniment au luat cuvântul lectori de excepție percum. Prof.univ.dr Mircea Cinteză, prof.univ.dr. Gabriel Prada, prof univ.dr. Nicolae Calomfirescu, Conf.univ.dr Edit Szekely, prof.univ.dr. Monica Tarcea, dr. Lucia Sereș, dr. Soos Klara, dr. Alin Popescu, dr. Moraru Adrian Gabriel, dr. Cătălin Colț, dr. Fulop Torok Reka, dr. Dumitriu Elena, dr. Ramona Colț, dr. Andreia Laurenția, psih. Adrian Calomfirescu, dr. Albert Isvan, dr. Teodora Atena Pop.
Ediția 26 Practic MF s-a încheiat cu 2 workshop-uri, unul referitor la examenul de picior în cabinetul medicului de familie, susținut de dr. Ramona Colț și unul pe tema educației pacienților -cum informăm, cum consiliem, cum tratăm? susținut de psiholog Adrian Calomfirescu.
În cadrul Practic MF Covasna a fost acordat Premiul pentru cel mai atent participant ce a fost oferit Kanyadi Katinka, medic de familie din Brașov. Premiul special pentru cele mai multe răspunsuri corecte la întrebărie de atenție a fost acordat dnei dr. Mihalache Carmen din Miercurea Ciuc, județul Harghita
Următoarele ediții Practic MF din 2018:
- 19-20 octombrie 2018, PMF Gura Humorului; Județe în target: SV, MM, BN, NT, BT, IS
- 16-17 noiembrie 2018, PMF Poiana Brasov. Județe în target: BV, SB, AG, DB, PH, CV, HG, MS
Alte evenimente Houston NPA dedicate medicilor de familie:
- 6-7 septembrie 2018, Conferința regională de cancer bronhopulmonar, Craiova
- 11-13 octombrie 2018, Medicina de familie – prima line în asistența medicală, Teatrul Maria Filotti, Brăila
- 26-28 octombrie 2018, Conferința Națională de Medicina Sexualității, Ana Hotels, Poiana Brașov