În 2010 populația României a înregistrat un număr de 21.4 milioane locuitori în comparație cu 22.5 milioane în anul 1999. În ultimul deceniu populația a scăzut constant, mai mult față de alte țări din Uniunea Europeană. Bărbații și femeile din România au o speranță de viață considerabil mai scăzută față de populația altor țări din UE.
Speranța de viață în cazul bărbaților (69.2 ani) și femeilor (77.5 ani) din România este comparabilă cu cea a bărbaților și femeilor din Ungaria și Bulgaria. Totuși, în comparație cu cele 15 țări membre ale UE (cele care erau membre ale UE înainte de mai 2004), bărbații și femeile din România au o speranță de viață considerabil mai mică (respectiv cu 8.1 ani și 6 ani mai puțin).
Totuși, rata cazurilor de moarte la naștere (pentru 100 000 nașteri vii) indică 21.1 cazuri pentru România în comparație cu 5.6 cazuri în UE-15. O situație similară poate fi observată și în cazul mortalității în rândul copiilor. Indicatorul pentru mortalitatea în rândul nou-născutilor (pentru 1 000 nașteri vii, raportate) în România arată o medie de 10.1 în comparație cu 3.7 în UE 15.
„Aceste statistici sunt alarmante și sunt mulți factori la baza acestui fenomen, cum ar fi stilul de viață, lipsa informațiilor și a atenției atribuite prevenției și nu în ultimul rând sistemul de sănătate subfinanțat din România. O soluție foarte bună pentru cetățeni poate fi o asigurare privată de sănătate care îți oferă dreptul la cele mai bune servicii disponibile în lume, inclusiv prevenție și consultații de specialitate, dar și îngrijire pentru femeile însărcinate și copiii nou-născuți.”, declară Alida, Coman, Coordonator Marketing și PR pentru MediHelp International.