Schimbul de experienţă şi colaborarea internaţională – obiectivele Şcolii de Vară Neurodiab 2014

workshop debridare Scoala de Vara NeurodiabÎn 2014, Şcoala de Vară Neurodiab a adus problematica neuropatiei diabetice şi a piciorului diabetic în atenţia tinerilor medici din specialităţile implicate în managementul acestor afecţiuni: diabet zaharat, neurologie, chirurgie, ortopedie, endocrinologie şi medicină internă. Organizată de Societatea de Neuropatie Diabetică Neurodiab în perioada 18-19 iulie la Sinaia, manifestarea ştiinţifică, ajunsă deja la a patra ediție, s-a bucurat de un nou succes. Aproximativ 200 de cadre medicale au luat parte la lucrările şi workshopurile susţinute de reputaţi specialişti din domeniul neuropatiei diabetice şi a piciorului diabetic, atât din țară, cât și din străinătate.


Scopul principal al Şcolii de Vară Neurodiab este de a crește nivelul de educație medicală continuă în rândul tinerilor medici prin facilitarea schimbului de experienţă şi promovarea colaborării specialiştilor români cu personalităţi recunoscute la nivel internaţional ca valori în domeniul neuropatiei diabetice şi al piciorului diabetic.


Printre premierele ediţiei din acest an a manifestării ştiinţifice s-au numărat organizarea workshop-urilor de debridare, examinarea piciorului și aplicare de orteze la piciorul diabetic. Sesiunile practice au fost primite cu entuziasm de participanți, cu atât mai mult cu cât au fost susținute de invitați recunoscuți din Marea Britanie: dr. Edward Jude, fost președinte al Grupului de Lucru pentru Picior Diabetic din cadrul Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), dr. Frank Bowling, chirurg podiatru și asist.med. Ann Knowles, ambii de la Manchester Royal Infirmary.


Implicarea tinerilor medici în proiectul Școala de Vară Neurodiab este esenţială pentru noi, iar numărul mare de înscrişi din rândul acestora reprezintă o dovadă că există interes și implicare în acest domeniu din partea tinerilor. Surprinderea noastră a venit însă la finalul evenimentului, când am auzit mulţi participanţi întrebând de următoarea ediţie a Şcolii. Acest lucru ne demonstrează că manifestarea a fost de real interes, iar acesta cred că este rezultatul programului ştiinţific din acest an, care a îmbinat teoria cu practica la un nivel extrem de ridicat. Bineînţeles că participanţii au fost atraşi şi de experiența și nivelul profesional al invitaţilor din Marea Britanie, specialişti recunoscuţi pentru eforturile depuse în neuropatia diabetică şi piciorul diabetic. Timp de două zile, tinerii medici au avut ocazia să interacţioneze cu lectorii atât prin sesiunile de întrebări şi răspunsuri pe marginea temelor prezentate, cât şi prin workshop-urile tematice susţinute”, a declarat dr. Norina Gâvan, secretar general al Societăţii de Neuropatie Diabetică - Neurodiab.


La rândul lor, tinerii medici rezidenţi şi specialişti prezenţi la Școala de Vară Neurodiab 2014 şi-au exprimat entuziasmul şi bucuria de a lua parte la o manifestare dedicată formării şi informării lor.


Consider foarte importantă participarea tinerilor medici la Şcoala de vară Neurodiab. De ce? Pentru că aici am descoperit că pot să-mi formez relaţii profesionale cu specialişti din ţară şi din străinătate, preocupaţi de acelaşi domeniu de activitate. Mai mult, anul acesta am găsit la Şcoala de Vară Neurodiab informaţii de ultimă oră şi proceduri noi transpuse în practică de reputaţi specialişti din Europa în neuropatie diabetică şi picior diabetic atât din ţară, cât şi din străinătate. Sunt multe de făcut în acest domeniu și sper ca implicarea noastră, a noii generații, să fie una activă și substanțială”, a declarat şef lucr. dr. Adrian Sturza, unul dintre câştigătorii Premiului Neurodiab 2014.


De aceeşi părere este şi medicul rezident dr. Daniel Cosma, cel de-al doilea câştigător al Premiului Neurodiab 2014: Experienţa acumulată în acest an la Şcoala de Vară Neurodiab este cu totul specială. Ca tânăr medic rezident mă bucur că mi s-a oferit ocazia să susţin prezentări de caz în domeniul neuropatiei diabetice. De asemenea, cred că ideea de a pune accent pe practică în activitatea Şcolii de Vară prin realizarea acestor demonstraţii şi workshopuri educative a fost extrem de atractivă şi interesantă. Am încredere că noi, tinerii, putem aduce, prin energia noastră, un plus de forță în lupta împotriva neuropatiei diabetice, fiind vorba de o complicaţie atât de complexă a diabetului zaharat”.


Premiului Neurodiab 2014, oferit de Societatea de Neuropatie Diabetică, este acordattinerilor medici implicaţi în managementul neuropatiei diabetice pentru lucrările realizate în domeniul acestei afecţiuni şi constă în susținerea participării la Congresul Asociației Europene pentru Studiul Diabetului – EASD 2014, Viena. Premiului Neurodiab se oferă prin sponsorizarea necondiţionată a companiei Wörwag Pharma GmbH&Co.KG, reprezentanţa pentru România.


Pentru a stimula implicarea științifică a medicilor aflați la început de drum, programul științific a inclus și o sesiune dedicată prezentărilor de caz. Astfel, din lucrările primite de consiliul științific al evenimentului, au fost selectate șase prezentări, iar cele mai bune au fost desemnate cele susținute de dr. Andra Andreescu, Bucureşti; dr. Daniel Cosma, Cluj Napoca și dr. Dragoș Georgescu, Bucureşti.


Ajunsă la cea de-a patra ediţie, Şcoala de Vară Neurodiab a devenit o tradiţie. Este locul de întânire în care tinerii medici pot afla ultimele noutăţi din domeniul neuropatiei diabetice şi a piciorului diabetic şi pot lua parte activ la realizarea celor mai îndrăzneţe proceduri din domeniu.


Şcoala de Vara Neurodiab înseamnă spirit tânăr, cele mai importante noutăţi aprofundate de leaderi de opinie în domeniu şi workshopuri interactive. Astfel, Societatea de Neuropatie Diabetică invită tinerii medici să ia parte și la Şcoala de Vară 2015 pentru a înţelege ce înseamnă acest tip de eveniment: schimb de experienţă şi colaborare internaţională, informaţii practice şi lucrări ştiinţifice de înaltă ţinută”, a conchis dr. Norina Gâvan, secretar general Societatea de Neuropatie Diabetică.


Despre Neurodiab


Societatea de Neuropatie Diabetică - Neurodiab are drept scop desfăşurarea de activităţi cu caracter medical, ştiinţific, de cercetare şi pregătire profesională în domeniul medical, pentru dezvoltarea şi studiul neuropatiei diabetice în România și nu numai.


De asemenea, Neurodiab organizează programe educaţionale pentru pacienții cu diabet zaharat în vederea prevenirii și informării legate de neuropatiei diabetice, în parteneriat cu Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România (FADR) şi Asociaţia Română de Educaţie în Diabet (ARED).


www.neurodiab.org

Leave a Reply

Your email address will not be published.