“Incidenta cancerului de piele a crescut cu peste 200% in ultimii 10 ani! Astfel, cancerul de piele a ajuns pe locul 1 in topul cancerelor din Romania, mai frecvent decat cancerele de prostata, plaman, san si colon luate impreuna. Iar soarele este principalul vinovat pentru aceste cifre alarmante!”, atrage atentia Dan Georgescu, medic oftalmolog specializat in chirurgie oculoplastica, din cadrul centrului ProVita - Diagnostic si Tratament.
Radiatiile solare au numeroase efecte nocive asupra organismului uman; soarele este principalul factor pentru imbatranirea pielii, provocand modificarea texturii, a culorii, aparitia petelor si a riduri superficiale.
De asemenea, determina aparitia cancerelor de piele, precum carcinomul bazocelular (cel mai frecvent cancer de piele, insa cu cea mai buna rata de supravietuire, pentru ca nu metastazeaza), carcinomul spinocelular (al doilea ca frecventa, dar poate metastaza si creste mai rapid) sau melanomul malign, cel mai rar, dar si cel mai letal, pentru ca metastazeaza devreme.
Mai sunt de mentionat cancerele de ochi, dintre care melanomul coroidian este cel mai frecvent si mai letal, sau melanomul irisului, intalnit mai rar, dar care poate metastaza, de asemenea.
Nu in ultimul rand, riscul de cataracta creste exponential in urma expunerii la soare. Acesta este motivul pentru care populatiile care locuiesc la altitudine, de exemplu in Nepal, au o rata foarte mare, peste 90%, de cataracta precoce.
”Capitalul solar reprezinta cantitatea de radiatii ultraviolete pe care le poate absorbi pielea pe parcursul vietii si variaza de la persoana la persoana, in functie de piele. Stiati ca pierdem 90% din capitalul solar pana la varsta de 20 ani?
De aceea este vital sa ne protejam intotdeauna corespunzator pielea si ochii! Iar regula principala este utilizarea cremei de soare cu protectie UV, cu SPF minim 25, care trebuie aplicata cu regularitate inainte de a ne expune razelor soarelui, fie ca iesim la iarba verde sau la o simpla plimbare in parc.
Este foarte important sa acoperim astfel orice suprafata expusa a pielii, inclusiv fata si in special pleoapele. O atentie sporita trebuie acordata celor mici, care nu trebuie sa iasa din casa fara protectie solara!
De asemenea, nu trebuie sa uitam de ochelarii de soare cu protectie UV, pentru a contracara si efectele nocive la nivel ocular.” completeaza dr. Dan Georgescu.
Primele simptome care trebuie sa ne alarmeze si sa ne trimita la medic sunt:
- leziunile cutanate care sangereaza sau nu se vindeca, prezente pe orice suprafata a pielii, inclusiv pe fata;
- orice leziune care isi modifica marimea sau culoarea, sau care prezinta zone de culori diferite;
- modificari ale vederii care pot varia de la vedere tulbure si pana la pierderea completa a vederii.
“Exista si persoane care au risc crescut de aparitie a cancerelor de piele sau ochi. Astfel persoanele cu tenul deschis, care nu se bronzeaza, ci se inrosesc sau se ard la expunerea la soare sunt mai expuse riscului de cancer de piele. De asemenea, recomanđ atentie sporita persoanelor care prezinta alunite sau pete pigmentare pe suprafata corpului.
in plus, persoanele cu ochii albastri au mai putin pigment in iris, ceea ce inseamna o protectie scazuta a retinei, deci o posibilitate mai mare de a dezvolta afectiuni oculare din cauza radiatiilor solare”, avertizeaza dr. Dan Georgescu.
Pentru a preveni si a trata cat mai curand posibilele afectiuni cauzate de radiatiile solare medicii recomanda efectuarea unui control a oricarei alunite sau leziuni suspecte, la un chirurg specializat: oftalmolog - oculoplastician pentru cele prezente pe fata, dermatolog pentru semnele aparute la nivelul corpului. in functie de consult se va efectua biopsia pentru diagnostic si, daca este cazul, se va recomanda excizarea.
# # #
Centrul ProVita - Diagnostic si tratament aduce pe piata serviciilor medicale din Romania experienţa a 10 ani de practica medicala, acumulata intr-un sistem care inţelege actul medical in toata complexitatea lui.
Suntem singura clinica din tara specializata in chirurgia minim invaziva a coloanei vertebrale si in Terapia Durerii (tratamentul bolilor care au ca simptom pregnant durerea cronica sau subacuta si care afecteaza sever calitatea vietii).
Ne propunem o normalitate a relaţiilor dintre medici şi pacienţi bazata pe un act medical in concordanţa cu standardele internaţionale, intr-un mediu de respect reciproc. De aceea, pacientul este unica noastra prioritate, iar actiunile noastre reflecta intotdeauna valorile in care credem: rigoare, sinceritate, empatie, profesionalism si incredere.
Avem o abordare unica pe piata in ceea ce priveste pacientul prin crearea unei echipe dedicate de medici specialisti, sub coordonarea unui manager de caz, care are imaginea de ansamblu asupra starii de sanatate si poate alege cea mai buna metoda de tratament.
Centrul ProVita - Diagnostic si tratament include in prezent clinicile:
- ProVita Diagnostic si Tratament, Str. Alexandrina nr. 20-22, sector 1
- ProVita Imagistica, Str. Calistrat Grozovici nr. 1, sector 2, in incinta Institutului National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals", Pavilion 4