Sute de pacienți, medici și reprezentanți ai asociațiilor de bolnavi au sărbătorit, la Brașov, Ziua Supraviețuitorului de Cancer

foto isabela komporaly

În perioada 12-14 decembrie 2014, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) a organizat cea de-a XIV-a ediție a Zilei Supraviețuitorului de Cancer, la care au participat peste 300 de pacienți, alături de medici și reprezentanți ai asociațiilor de profil, din întreaga țară.

“Și anul acesta am ținut să fim alături de pacienți și de medici, pentru a ne reconfirma sprijinul și susținerea noastră necondiționată. Este foarte important să știe că nu sunt singuri în această luptă și că, astăzi, știința avansează într-un ritm uimitor, ceea ce înseamnă mai multe șanse la viață, mai multe opțiuni terapeutice și, cel mai important, mai corecte și mai bine adaptate decât până acum. Pacientul și medicul trebuie să se angajeze într-un dialog care să exploreze opțiuni terapeutice bazate pe mecanisme care au demonstrat științiific că sunt implicate în producerea cancerului. Cu cât acest dialog are loc mai devreme, cu atât se poate identifica un plan de rezervă în managementul tratamentului pacientului oncologic”, a declarat Dr. Isabela Komporaly, managing partner Torus Pharma, unul dintre partenerii principali ai evenimentului și compania care a adus în România Oncompass, singurul serviciu de diagnosticare moleculară și access la terapie țintită de pe piața locală, care se concentrează pe identificarea unor soluții terapeutice.

La Ziua Supraviețuitorului de Cancer au participat pacienți care au câștigat în lupta cu boala, din majoritatea asociațiilor membre ale Federației, iar cei mai activi voluntari din cadrul FABC, care și-au dăruit energia pentru activitățile din timpul anului, au fost răsplătiți cu diplome de merit.

“Prin acest eveniment marcăm an de an victoria asupra cancerului – o bătălie câştigată dintr-un război, sărbătorindu-i pe cei care au avut curajul şi voinţa de a se angaja în această luptă, făcând eforturi extraordinare pentru a supravieţui bolii. Acești pacienți sunt adevarații noștri eroi. În preajma sărbătorilor, trebuie să fim mai buni unii cu ceilalți, iar acesta este mesajul pe care vrem să îl transmitem celor care au luptat eroic cu o boală nemiloasă", a menționat Cezar Irimia, Președintele Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Ținta Federației și partenerilor evenimentului pentru anul viitor este de a crește rata de supraviețuire a pacienților care suferă de cancer prin facilitarea accesului la cele mai noi terapii, așa cum se întâmplă în toate statele UE responsabile și civilizate, dar și creșterea gradului de conștientizare a faptului că prevenirea şi depistarea în stadiu incipient a bolii, precum și identificarea unor soluții personalizate de tratament sporesc șansele de tratament reușit și vindecare.

***

Identificarea unor soluții terapeutice bazate pe diagnosticul molecular sunt parte a programului Oncompass (www.oncompass.ro) și oferă pacienților bolnavi de cancer șansa de a fi tratați modern, conform mutațiilor care au generat boala, cu medicamente în curs de cercetare, la care, altfel, nu ar avea acces. Șansa aceasta înseamnă pentru pacienți prelungirea perioadei de supraviețuire și o calitate a vieții crescută, ca urmare a unor terapii potrivite nevoilor fiecărui individ în parte. În luna decembrie, Oncompass este alături de pacienții oncologici printr-o campanie ale cărei detalii le puteți afla pe site-ul www.oncompass.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.