De ce se vorbește tot mai mult despre chirurgia laparoscopică? Care sunt avantajele acestei tehnici chirurgicale?
Dr. Gabriel Mitroi: Intervențiile laparoscopice au devenit un instrument extrem de important în ultimii ani în chirurgia oncologică ginecologică. Contrar mentalității învechite conform căreia chirurgia laparoscopică nu se pretează tratamentului neoplasmelor ginecologice – ‘nu e suficient să vezi, trebuie să pui mâna’, ‘nu poți scoate tot dacă nu deschizi’ – s-a dovedit că laparoscopia are o acuratețe mult mai mare față de chirurgia deschisă în disecția ‘de finețe’ a structurilor vasculare și a filetelor nervoase; singura limită a laparoscopiei (deocamdată) în chirurgia oncologică ginecologică o reprezintă cancerul ovarian avansat.
În concluzie, abordul laparoscopic este o variantă terapeutică modernă și de mare acuratețe în managementul cancerului de col uterin, cu o evoluție post-operatorie spectaculoasă, cu recuperare rapidă post-operatorie și cu reinserarea socială rapidă.
Începând cu anii ’90, a fost introdusă tehnica laparoscopică în tratamentul neoplasmului colului uterin; de atunci și până astăzi, tehnica histerectomiei radicale laparoscopice (LCHTL laparoscopică) a fost perfecționata și standardizata permanent, astfel încât, în prezent, procedurile laparoscopice prezintă multe avantaje în fața chirurgiei deschise:
- pierderile sangvine sunt mult mai mici decât în chirurgia deschisă (laparotomie);
- au fost descrise tehnici de conservare a ramurilor nervoase din plexul hipogastric, astfel complicațiile post-operatorii uro-genitale și digestive sunt mult reduse;
- numărul de ganglioni limfatici pelvini extirpați prin cele doua tehnici sunt asemănătoare;
- evident, recuperarea și evoluția post-operatorii imediată și tardivă sunt în favoarea tehnicii laparoscopice.
Putem vorbi și despre dezavantaje?
Dr. Gabriel Mitroi: Singurul (minor) dezavantaj al chirurgiei laparoscopice față de chirurgia abdominală deschisă îl reprezintă durata mai lungă a intervenției (231 min/207 min – Sarah E. Taylor, William C. McBee, Robert P. Edwards)
Care sunt stadiile unui diagnostic de carcinom al colului uterin?
Dr. Gabriel Mitroi: În ceea ce privește stadializarea, putem vorbi despre:
- stadiul 0 – CIS – carcinomul in situ al colului uterin
- stadiul IA – carcinomul micro-invaziv al colului uterin: IA1 (<3mm în profunzime, <7 mm in suprafață), IA2 (3m< >5mm in profunzime, <7 mm in suprafață)
- stadiul IB – IB1 (tumora mai mică de 4 cm), IB2 (tumoră mai mare de 4 cm)
- stadiul IIA – tumora nu este prezenta la nivelul parametrelor, dar prezența la nivelul 1/3 superioare vaginale; IIA1 – <4 cm; IIA2 – >4 cm
- stadiul IIB – tumora prezenta la nivelul parametrului
- stadiul IIIA – tumora extinsa la nivelul 1/3 inferioare vaginale
- stadiul IIIB – tumora extinsă la nivelul parametrelor pana la nivelul peretelui pelvin; hidronefroza uni/bilaterala;
- stadiul IVA – tumora extinsa la nivelul vezicii urinare sau la nivelul rectului
- stadiul IVB – metastaze la distanță
Odată pus acest diagnostic, unde se poate interveni medical în mod specializat?
Dr. Gabriel Mitroi: În cadrul Spitalului Wellborn, departamentul dedicat intervențiilor chirurgicale ginecologice operează cu succes cazuri complexe prin proceduri chirurgicale, pacienții beneficiind de acces la un compartiment de ATI complet dotat, precum și la condiții de spitalizare și monitorizare specializată. Iar atunci când vorbim despre o gamă completă de intervenții chirurgicale, ne referim la cele cu o complexitate redusă, cum ar fi chiuretajele uterine la cerere, precum și la cele de ordin terapeutic, biopsice – chirurgia limitată la nivelul colului uterin, dar și la chirurgicale de mare anvergură: chirurgia ginecologică pe cale abdominală clasică (histerectomie, intervenții la nivelul tumorilor ovariene), laparoscopică (histerectomie, chistectomii ovariene etc.), cea a prolapsului genital (exemplu: cura incontinenței urinare), oncologică sau mamară.
Care sunt indicațiile chirurgiei laparoscopice în cazul diagnosticelor de cancer de col uterin?
Dr. Gabriel Mitroi: Indicațiile chirurgiei laparoscopice în tratamentul cancerului de col uterin sunt aceleași ca și cele ale chirurgiei deschise; astfel, tratamentul chirurgical se adresează stadiilor I (IA1, IA2, IB1) si II (IIA1), adică atunci când boala nu a invadat din punct de vedere clinic și imagistic țesutul paracervical (boala este limitată la col, uter și 1/3 superioară a vaginului).
Indicația poate fi extinsă și la stadiile IB2 si IIA2 după (chemo)iradierea neoadjuvantă. În celelalte stadii, tratamentul chirurgical prezintă un rol secundar, fiind rezervat complicațiilor obstructive, hemoragice sau infecțioase, chimioterapia si radioterapia reprezentând tratamentele de prima intenție.
Dr. Gabriel Mitroi este medic primar obstetrica-ginecologie in cadrul Rețelei Medicale Wellborn, având competențe certificate în laparoscopie, colposcopie, ecografie obstetrică-ginecologică, precum și în chirurgie laparoscopică și oncologică.
Programări sau informații suplimentare:
Telefon: 031.9105
E-mail: office@wellborn.ro