Astfel, “Functional Movement Screening” (FMS) este cea mai inovativa metoda, la nivel mondial, de evaluare a riscului aparitiei accidentarilor sportive. in cadrul acestei analize se testeaza diverse modele de miscare si se identifica eventualele asimetrii si disfunctionalitati ale aparatului locomotor.
“Este foarte important sa identificam aceste probleme cat mai curand, pentru a le inlatura cu ajutorul unor exercitii corective potrivite. Studiile au aratat ca asimetriile si disfunctionalitatile aparatului locomotor pot creste cu pana la 3,5% riscul de accidentare! In plus, deficientele in miscare creeaza in timp mecanisme de compensare la nivelul aparatului locomotor, suprasolicitand articulatii sau muschi din zone invecinate celei cu probleme, care pot cauza diferite afectiuni asociate.”, explica Paul Sittner, coordonatorul Centrului de Recuperare Medicala Sportiva ProVita, specialist in recuperare medicala ortopedica si sportiva.
Avand ca intentie prevenirea accidentarilor, dar si cresterea performantei sportive prin inlaturarea factorilor limitatori ai miscarii, testarea FMS este recomandata tuturor celor implicati intr-o activitate sportiva, sporadica sau de performanta.
Astfel, este indicata pentru:
- copiii care incep o activitate sportiva;
- sportivii amatori (care fac jogging de agrement sau care participa la maratoane, triatloane etc);
- sportivii de performanta;
- persoane aflate in faza de recuperare medicala, in urma unor accidentari.
Testarea modului de miscare se face individual si se bazeaza pe anumite exercitii simple, efectuate insa in anumite conditii, folosind un minim de materiale. De aceea, pregatirea si experienta celui ce realizeaza testarea si recomanda exercitiile corective au un rol foarte important in acest proces. “De exemplu, la tenismeni, o mobilitate redusa in articulatia scapulo-toracala duce la efectuarea ineficienta a miscarilor repetate de lovire din antrenament sau meci, ceea ce poate duce la suprasolicitarea articulatiilor umarului, cotului sau chiar a mainii. Tratarea locala a acestor zone duce doar la inlaturarea temporara a durerilor, fara efecte pozitive pe termen lung.” explica Paul Sittner.
La 3 luni dupa identificarea deficientelor in modul de miscare, in baza testarii initiale, precum si dupa efectuarea exercitiilor corective in aceasta perioada, este recomandata repetarea testarii. Astfel, se poate evalua nivelul la care s-a ajuns prin corectarea deficientelor, dar in acelasi timp se monitorizeaza si evolutia performantei in acest interval de timp.
“Desi practicarea sportului, in general, implica un anumit risc de accidentare, orice ramura sportiva dezvolta asimetrii musculo-articulare tipice, care solicita corpul unilateral (de exemplu tenis, fotbal, hockey), crescand riscul de accidentare. De aceea, testarile FMS se pot aplica la toate sporturile, pentru practicarea acestora in conditii de siguranta si in vederea cresterii performantelor.”, adauga Paul Sittner.
***
Centrul ProVita - Diagnostic si tratament aduce pe piata serviciilor medicale din Romania experienţa a 11 ani de practica medicala, acumulata intr-un sistem care inţelege actul medical in toata complexitatea lui.
Suntem singura clinica din tara specializata in chirurgia minim invaziva a coloanei vertebrale si in Terapia Durerii (tratamentul bolilor care au ca simptom pregnant durerea cronica sau subacuta şi care afecteaza sever calitatea vieţii).
Ne propunem o normalitate a relaţiilor dintre medici şi pacienţi bazata pe un act medical in concordanţa cu standardele internaţionale, intr-un mediu de respect reciproc. De aceea, pacientul este unica noastra prioritate, iar actiunile noastre reflecta intotdeauna valorile in care credem: rigoare, sinceritate, empatie, profesionalism si incredere.
Avem o abordare unica pe piata in ceea ce priveste pacientul prin crearea unei echipe dedicate de medici specialisti, sub coordonarea unui manager de caz, care are imaginea de ansamblu asupra starii de sanatate si poate alege cea mai buna metoda de tratament.
Centrul de Recuperare Medicala Sportiva defineste terapia prin sport drept o imbinare intre terapia pe aparate medicinale si antrenamentul functional, cu scopul de a pregati corpul pentru o gama larga de provocari, de la solicitarile zilnice pana la cele specifice sportului de performanta.
Pentru sportivi ofera un serviciu complex de consultanta individuala, care cuprinde:
- teste si masuratori initiale, pentru evaluarea riscului aparitiei accidentarilor sportive (“Functional Movement Screening”, cea mai noua metoda la nivel mondial)
- antrenament specific de prevenire a accidentarilor sportive (de ex: ruptura de ligament incrucisat, hernia sportivului, dureri de spate);
- teste functionale finale (dupa algoritmul “Return to activity”), care permit aprecierea obiectiva a momentului corect de reluare normala a activitatii sportive de performanta (sau amator).
Centrul ProVita - Diagnostic si tratament include in prezent clinicile:
- ProVita Diagnostic si Tratament, Str. Alexandrina, nr. 20-22, sector 1, Bucuresti;
- ProVita Imagistica, Str. Calistrat Grozovici nr. 1, sector 2, in incinta Institutului National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals", Pavilion 4, Bucuresti;
- ProVita Imagistica 2, str. Racari nr. 8, sector 3, Bucuresti.