Aproximativ 200 de tineri specialisti, precum si reputati profesionisti din medicina romaneasca au participat la Scoala de Vara Neurodiab 2013. Devenita deja un eveniment de traditie in formarea profesionala continua a tinerilor medici diabetologi, neurologi, chirurgi, manifestarea s-a axat si in acest an pe cele mai importante noutati din problematica neuropatiei diabetice.
In cadrul sesiunilor stiintifice si a workshop-urilor a fost dezbatuta, cu precadere, neuropatia diabetica in relatie cu sistemul nervos central. Renumiti speakeri din diabet, neurologie, chirurgie, medicina de familie, au abordat in prezentarile lor teme de interes privind practica clinica a acestei complicatii, precum si modalitatile prin care se poate preveni, diagnostica si trata adecvat neuropatia diabetica.
”Pe parcursul a doua zile de sesiuni stiintifice, am reusit sa punctam aspecte importante cu privire la depistarea si elaborarea unor interventii terapeutice eficiente pentru persoanele afectate de multitudinea de manifestari ale neuropatiei diabetice. Dorim ca aceste informatii sa fie utile si sa vina in completarea formarii profesionale a tinerilor specialisti si rezidenti participanti la eveniment. Studiile de caz au prezentat situatii deosebite din practica medicala curenta, tocmai pentru a sublinia importanta colaborarii interdisciplinare dintre specialisti si modalitatile de abordare in cazuri particulare”, a declarat conf.univ.dr. Ioan Andrei Veresiu, noul presedinte al Societatii de Neuropatie Diabetica.
Scoala de Vara Neurodiab 2013 a fost gandita ca o platforma de comunicare interactiva, unde se poate realiza cu lejeritate un schimb de cunostiinte si experienta benefic pentru formarea viitorilor medici, care vor trata persoana cu neuropatie diabetica.
”Aceasta manifestare se adreseaza in special medicilor tineri, care pot pune intrebari si pot afla raspunsuri la problemele cu care se confrunta in practica curenta de la profesionisti de varf in diabetologie, neurologie, chirurgie, medicina de familie, adica specialisti de baza care ingrijesc persoana afectata de neuropatia diabetica. Succesul Scolii de Vara Neurodiab este garantat de abordarea practica a acestei complicatii, de zecile de studii de caz, precum si de informatiile prezentate in cadrul manifestarii, bazate pe experienta medicilor implicati in managementul neuropatiei diabetice”, a declarat prof. dr. Maria Mota, presedinte Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.
Dorinta de a forma si de a educa tinerii specialisti in problematica neuropatiei diabetice reprezinta un obiectiv strategic al Scolii de Vara Neurodiab, sustinut indeaproape de personalitati de marca ale lumii medicale romanesti.
”Sustin cu mare drag activitatea educationala a Societatii de Neuropatie Diabetica, fiind convins de faptul ca doar o colaborare interdisciplinara poate asigura un management eficient al neuropatiei diabetice. Sunt bucuros ca am reusit sa aducem in discutie informatii de actualitate bazate pe cele mai noi date stiintifice cu privire la abordarea terapeutica a acestei afectiuni grave. Este important sa alocam resurse pentru a instrui corespunzator tanara generatie de practicieni care-si dedica activitatea prevenirii, depistarii si tratarii neuropatiei diabetice”, a declarat prof. dr. Dafin Muresanu, presedinte Societatea de Neurologie din Romania.
Pentru un management eficient al acestei complicatii, abordarea interdisciplinara si colaborarea intre specialisti este extrem de importanta.
”Acest eveniment a favorizat intalnirea in acelaşi cadru a unor specialişti din domenii diferite, pentru a puncta cele mai importante metode de diagnostic şi tratament ale neuropatiei diabetice. Este important ca participantii la acest curs sa plece cu noi cunostinte care sa-i ajute in abordarea terapeutica a acestei complicatii si in eficientizarea unui management adecvat a persoanelor afectate de neuropatie diabetica. Ma bucur ca Scoala de Vara Neurodiab a reunit in principal tineri, fiind un semn ca patologia neuropatiei diabetice prezinta un interes pentru noua generatie de profesionsti ”, a declarat prof. univ. dr. Gabriela Radulian, şef sectie Diabet, Nutritie şi Boli Metabolice, Institutul National de Diabet, Nutritie şi Boli Metabolice “N.C. Paulescu” Bucureşti.
Scoala de Vara Neurodiab 2013 s-a desfasurat in perioada 17 – 20 iulie, la Sinaia, manifestarea fiind organizata de Societatea de Neuropatie Diabetica. Pe langa sesiunile stiintifice, in cadrul evenimentului a fost ales noul presedinte al societatii, in persoana conf. univ. dr. Ioan Andrei Veresiu, si s-a acordat Premiului Neurodiab, care consta in participarea gratuita la Congresul Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) 2013.