Ultimele informații în domeniul podiatriei, prezentate la Școala de Vară în Podiatrie

Peste 220 de medici, asistenți medicali și fiziokinetoterapeuți au participat la cea a II-a ediție a Școlii de Vară în Podiatrie, desfășurată în perioada 20-21 iulie 2018, la Sinaia. Timp de două zile, unii dintre cei mai importanti specialiști în podiatrie la nivel internațional au prezentat date si noutăți în abordarea și îngrijirea piciorului precum și studii de caz relevante în managementul piciorului diabetic.

Prof.dr. David Armstrong, chirurg și podiatru de la Universitatea din California de Sud (SUA), a prezentat ultimele metode și tehnologii care pot fi folosite pentru îngrijirea și monitorizarea circulației picioarelor. Prof.dr. David Armstrong le-a vorbit participanților despre importanța lucrului în echipe mixte formate din chirurgi, fizioterapeuți, podiatri, diabetologi/endocrinologi și neurologi atunci când vine vorba de managementul medical al infecțiilor piciorului diabetic. Această metodă de lucru interdisciplinară este cunoscută în lumea medicală ca filosofia „Toe and Flow”.

Ulcerația piciorului diabetic a fost o altă temă de discuție prezentată de Prof. dr. Lee Rogers, podiatru și manager al Rețelei de Sănătate a Experților în Prevenția Amputațiilor din America. Potrivit acestuia, neuropatia apare la 8-12 ani după ce persoana s-a îmbolnăvit de diabet. De asemenea, statisticile arată că ulcerațiile la nivelul picioarelor apar după ce neuropatia s-a instalat deja de câțiva ani la persoana cu diabet zaharat.

Prof.dr. Frank Bowling de la Universitatea din Manchester (Marea Britanie) a prezentat un sistem implementat la spitalul din Manchester prin care pacienții cu neuropatie diabetică au fost strict monitorizați în privința nivelului de glucoză din sânge și astfel numărul amputațiilor a scăzut cu 30 %.
Alte teme prezentate în cadrul Școlii de Vară în Podiatrie au abordat managementul chirugical al piciorului diabetic, biomecanica și patologia piciorului, dar și educația în podiatrie.

„România este la început în domeniul podiatriei. Avem nevoie de profesioniști special pregătiți pentru îngrijirea medicală a piciorului și în același timp de crearea unei culturi a îngrijirii piciorului atât între specialiștii care se ocupă de persoanele cu diabet zaharat și neuropatie diabetică, cât si în rândul publicului larg. Școala de Vară în Podiatrie este unul din evenimentele pe care le dedicăm acestei pregătiri în domeniul podiatriei și sperăm că va deveni unul din evenimentele de referință din domeniu. Participarea numeroasă la cea de-a doua ediție ne demonstrează că există un interes ridicat din partea profesioniștilor din sistemul medical românesc raportat la cazurile cu care se întâlnesc în practica medicala curentă, iar participarea speakerilor străini, importante nume in domeniu la nivel internațional, arată interesul acestora pentru pacienții din România și pentru importanța implementării și dezvoltării podiatriei în țara noastră”, a declarat conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, Președintele Asociației de Podiatrie.

Despre podiatrie

Podiatria este acea profesie a științelor medicale dedicată cercetării, prevenirii, diagnosticării și tratamentului deformărilor, patologiei și leziunilor piciorului și structurilor aferente – în relație cu întregul corp, precum și cu manifestările bolilor sistemice – cu ajutorul tuturor sistemelor și tehnologiilor adecvate, folosindu-se de cunoștințe științifice și profesionale specializate [1] (definiția Federației Internaționale a Podiatrilor).

În prezent, profesia de podiatru este reglementată în peste 21 țări, în România nefiind încă recunoscută. Asociația de Podiatrie face demersuri în recunoașterea acestei profesii.
Mai multe detalii despre Asociația de Podiatrie pe: www.podiatrie.ro

Info:

  1. https://www.fip-ifp.org/general-meeting-2018-adopts-a-global-podiatry-definition/

Leave a Reply

Your email address will not be published.