Unul din 1000 de nou–născuți este afectat de deformarea congenitală piciorul strâmb varus equin

PWorld Club Foot Daye 3 iunie în fiecare an, medicii specialiști în ortopedie pediatrică marchează World ClubfootDay, Ziua Internațională a Patologiei Piciorului. Pentru medicii noștri cu Atestat internațional PONSETI în tratamentul piciorului strâmb congenital Varus Equin, acest lucru subliniază importanța tratamentului prin metoda Ponseti.

Piciorul strâmb varus equin reprezintă o deformare congenitală a unuia sau a ambelor picioare ce afectează 1 din 1000 nou–născuți și este rezultatul unei dezvoltări anormale a mușchilor, tendoanelor și oaselor piciorului în viață intrauterină cauzată de factori genetici și de mediu. Cel mai frecvent, piciorul strâmb varus equin apare ca o anomalie izolată, la un copil altfel sănătos, și poartă numele de picior strâmb varus equin idiopatic. Exista însă și așa-numitele forme teratologice la copiii care prezintă artrogripoza, mielomeningocelsau alte malformații.

Dr. Valentina Contanu Orto Clinic - smallDr. Valentina Contanu, Medic Specialist Ortopedie Pediatrică, Atestat internațional PONSETI în tratamentul piciorului strâmb congenital Varus Equin: Aspectul clinic al piciorului strâmb varus equin este caracteristic și asociază equin si varus calcanean, aducție și inversie a antepiciorului si mediopiciorului, atrofie a musculaturii gambei de partea afectată și lungime mai mică a piciorului comparativ cu cel sănătos. Netratat, piciorul strâmb varus equin produce dizabilitate majoră, mersul devine anormal cu sprijin pe fața dorso-laterală a piciorului și cu vârsta devine dureros.”

Tratamenul prin metoda Ponseti are ca obiectiv corectarea diformității cu menținerea mobilității și a forței musculare. 

  • aceast tratament revoluționar descoperit de medicul Ignacio Ponseti presupune corectarea secvențială a componentelor deformării prin manipulări și aplicarea de aparate gipsate succesive urmate în unele cazuri de o mică intervenție chirurgicala la nivelul tendonului achilean și purtarea unor orteze speciale.

  • cel mai des, corecția se obține după aplicarea a 5-7 aparate gipsate și ea trebuie menținuta prin purtarea ulterioară a ortezelor pe tot parcursul zilei în primele 3 luni și doar în cursul nopții până la vârsta de 3 ani.

  • deși este ideal ca tratamentul prin metoda Ponseti să înceapă în primele 7-10 zile de viață, el poate fi aplicat și la vârste mai mari cu rezultate foarte bune.


DESPRE VARUS-EQUIN ȘI METODA PONSETI

http://www.orto-clinic.ro/articol/picior-stramb-congenital-varus-equin

 DESPRE ORTO-CLINIC

Orto-Clinic funcționează pe piața de servicii medicale din România din 2008, anul in care au fost puse bazele unui centru medical destinat diagnosticării, tratamentului și recuperării afecțiunilor ortopedice și neuro-motorii pediatrice. Inițial, proiectul, dezvoltat în majoritate din fonduri proprii ca investiție privată, a fost creat să susțină activitatea specifică unei clinici și a unui centru de recuperare pentru copii. Astăzi, Orto-Clinic dezvoltă programe de recuperare neuro-motorie și de kinetoterapie, conform celor mai recente terapii dezvoltate pentru copii și adolescenți.

http://www.orto-clinic.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.