- VaxigripTetra este indicat pentru imunizarea activă a adulților, adolescenţilor și copiilor cu vârsta de minim 6 luni, pentru prevenirea bolii gripale cauzate de două subtipuri de virus gripal de tip A și de două tipuri de virus gripal de tip B conținute în vaccin1.
- În sezonul gripal 2017-2018, în România s-au confirmat 1750 de cazuri de gripă, de 2,3 ori mai multe față de sezonul precedent².
Sanofi Pasteur, divizia de vaccinuri a companiei Sanofi, anunță că vaccinul gripal tetravalent VaxigripTetra® este disponibil în România în acest sezon gripal cu indicație pediatrică extinsă, putând fi utilizat acum și pentru copii începând cu vârsta de minim 6 luni.
VaxigripTetra® este un vaccin gripal tetravalent, care conține două tulpini de tip A și două tulpini B ale virusului gripal, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). VaxigripTetra® a fost autorizat pentru punere pe piață în Uniunea Europeană în anul 2016, iar în 2018 a fost aprobată extinderea indicației pediatrice, fiind în acest moment singurul vaccin gripal tetravalent din România ce se poate administra la copii cu vârsta de minim 6 luni.
„Extinderea indicației pediatrice pentru VaxigripTetra® reprezintă încă un pas în efortul nostru de a dezvolta soluții de vaccinare ce corespund epidemiologiei gripale actuale. Încercăm continuu să extindem protecția împotriva gripei la nivel de țară, prin asigurarea disponibilității celei mai noi soluții Sanofi Pasteur de vaccinare antigripală, care prin această nouă indicație poate sprijini imunizarea unei populații mai mari”, declară Pascal Robin, Country Chair Sanofi Romania și Moldova și General Manager al diviziei locale de vaccinuri. „Angajamentul Sanofi Pasteur în România, pe care ni l-am asumat de mai bine de 20 de ani, este de a oferi soluții de imunizare inovatoare pentru protejarea împotriva bolilor infecțioase a milioane de români, pe tot parcursul vieții. Încercăm astfel să ne asigurăm că românii au acces la ultimele standarde de protecție”, a completat Pascal Robin.
În studiile clinice, eficacitatea VaxigripTetra® împotriva bolii gripale cauzată de tulpini de virus gripal similare celor conținute de vaccin a fost de 70% în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 35 de luni. De asemenea, acesta a prevenit 57% din bolile gripale severe confirmate prin investigații de laborator, cauzate de oricare dintre tulpinile virusului gripal, respectiv 72% din bolile gripale confirmate prin investigații de laborator cauzate de tulpini similare cu cele conținute de vaccin.[1]
În fiecare an, la nivel mondial sunt raportate între 3 și 5 milioane de cazuri de îmbolnăviri severe de gripă, impactul bolii fiind semnificativ la copii, aceștia având o rată a infecției mai mare față de adulți.
În sezonul gripal 2017-2018, în România s-au înregistrat 11527 de cazuri de afecțiuni clinice compatibile cu gripa, de 3,5 ori mai multe decât în sezonul precedent, din care s-au confirmat prin analize de laborator 1750 de cazuri de gripă, de 2,3 ori mai multe față de sezonul precedent. Dintre acestea, 44,6% au avut nevoie de internare. Numărul deceselor confirmate cu virus gripal a fost 129, față de 27 înregistrate în sezonul precedent.[2]
Cu privire la co-circulaţia virusurilor gripale de tip A şi de tip B, a fost detectată o predominanță semnificativă a virusurilor de tip B (66,4 % din numărul total al cazurilor confirmate raportate), situaţie asemănătoare cu cea înregistrată la nivel european.
Despre virusul gripal
Gripa sezonieră este o infecție virală acută, care se răspândește cu ușurință de la o persoană la alta, cauzată de virusurile gripale care circulă pe tot parcursul anului în întreaga lume. Gripa sezonieră este caracterizată prin declanșarea bruscă a febrei, asociată cu tuse (de obicei seacă), dureri de cap, dureri musculare și articulare, indispoziție severă (senzație de disconfort), durere în gât și secreții nazale. Tusea poate fi severă și poate dura 2 sau mai multe săptămâni. În cazul majorității persoanelor, febra și alte simptome se ameliorează în termen de o săptămână, fără a fi nevoie de îngrijire medicală. La persoanele cu risc crescut însă, gripa poate cauza boli grave sau chiar deces. Cel mai mare risc de complicații apare în rândul femeilor gravide, copiilor cu vârsta mai mică de 59 de luni (recomandarea OMS este de a vaccina copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 59 de luni), vârstnicilor, persoanelor care suferă de afecțiuni medicale cronice precum astm, afecțiuni cardiace sau pulmonare cronice, persoanelor cu boli imunosupresive, cum sunt HIV/SIDA. Personalul din sistemul de îngrijire medicală prezintă risc crescut de a contracta infecție gripală din cauza contactului cu pacienții[3].
Recunoscând amenințarea semnificativă a gripei, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și autoritățile naționale din domeniul sănătății din întreaga lume recomandă vaccinarea, ca fiind cea mai bună metodă de prevenție în cazul gripei și de reducere a riscurilor de complicații.[4]
Despre vaccinurile gripale tetravalente
Organizația Mondială a Sănătății include vaccinurile gripale tetravalente în recomandările sale, considerând că disponibilitatea vaccinurilor gripale tetravalente ar putea oferi o protecție extinsă împotriva virusurilor gripale de tip B, iar recomandările nu trebuie să se limiteze la vaccinul trivalent[5].
Din perspectiva sănătății publice, utilizarea vaccinurilor gripale tetravalente în locul celor trivalente ar putea avea ca rezultat o reducere cu până la 1,6 milioane de cazuri de gripă, 37300 de cazuri de spitalizare asociată gripei și 14800 de decese asociate gripei în UE pe parcursul unui deceniu.[6]
Despre VaxigripTetra®
VaxigripTetra® este un vaccin gripal tetravalent, care conține două tulpini de tip A (A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09 – tulpină similară și A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016 (H3N2) - tulpină similară) și două tulpini B (B/Colorado/06/2017 – tulpină similară și B/Phuket/3073/2013 – tulpină similară) ale virusului gripal.
VaxigripTetra® a fost disponibil în 24 de țări, începând cu sezonul gripal 2017-2018. România face parte din primul grup de țări care au beneficiat de acces la această soluție inovatoare de imunizare, chiar înaintea unor țări europene dezvoltate precum Danemarca, Portugalia, Norvegia.
Despre SANOFI PASTEUR
Sanofi Pasteur este cel mai mare fabricant dedicat în întregime producției de vaccinuri. În 2017, Sanofi Pasteur și-a reconfirmat poziția de lider, atingând o producție de 200 de milioane de doze de vaccinuri împotriva gripei sezoniere, ceea ce reprezintă aproximativ 40% din vaccinurile gripale distribuite la nivel mondial. Sanofi Pasteur produce vaccinuri împotriva gripei sezoniere în patru unități de producție: Swiftwater (Pennsylvania, Statele Unite ale Americii), Val de Reuil (Franța), Ocoyoacac (Mexico City, Mexic) și Shenzhen (China).
Tradiția Sanofi Pasteur de a dezvolta și produce vaccinuri care protejează viața datează de mai bine de un secol. Compania furnizează peste 1 miliard de doze de vaccinuri în fiecare an, contribuind astfel la imunizarea a peste 500 de milioane de oameni din întreaga lume, fiind, de asemenea, implicată activ în campanii de conștientizare a populației despre valoarea vaccinării.
Despre SANOFI
Misiunea Sanofi este să fie alături de persoanele care se confruntă cu probleme de sănătate. Suntem o companie biofarmaceutică globală dedicată sănătății umane. Prevenim afecțiuni cu ajutorul vaccinurilor și punem la dispoziție tratamente inovatoare. Suntem alături de cei care suferă de boli rare, dar și lângă milioanele de oameni care au o boală cronică.
Cu ajutorul a peste 100.000 de angajați în 100 de țări, Sanofi transformă inovația științifică în soluții pentru sănătate pretutindeni în lume.
Sanofi, Empowering Life
Despre SANOFI ROMANIA
Sanofi Romania este unul dintre liderii industriei farmaceutice locale, având una dintre cele mai diversificate oferte de pe piață: diabet și boli cardiovasculare (DCV), medicamente mature (GenMed), îngrijire specializată (Sanofi Genzyme – boli rare, scleroză multiplă, oncologie), vaccinuri (Sanofi Pasteur), medicamente fără prescripție și suplimente alimentare (CHC). Aducem știința și inovația mai aproape de pacienții din România, fiindu-le alături pe parcursul întregii călătorii pentru sănătate - de la prevenție la terapie și suport în menținerea stării generale de sănătate.
***
[1] Rezumatul Caracteristicilor Produsului, Data revizuirii textului: August 2018
[2] Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile - Analiza evoluției gripei, infecțiilor respiratorii acute (ARI) și a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) în sezonul 2017-2018
[3] Raport OMS din noiembrie 2016 - http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs211/en/
[4] Organizația Mondială a Sănătății. Gripa (sezonieră), Fact Sheet, actualizat în ianuarie 2018 http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal)
[5] http://www.who.int/wer/2012/wer8747.pdf?ua=1&ua=1
[6] Uhart M, et al. Public health and economic impact of seasonal influenza vaccination with quadrivalent influenza vaccines compared to trivalent influenza vaccines in Europe. Hum Vaccin Immunother. 2016 11:1-10.
Notă: Acest document se adresează reprezentanților media și are caracter strict informativ despre disponibilitatea vaccinului și noua indicație; nu este un material promoțional. VaxigripTetra® este un medicament eliberat doar pe bază de prescripție medicală (PRF), la recomandarea medicului. La utilizarea VaxigripTetra trebuie avute în vedere recomandările oficiale.