"Medicii din Iaşi mi-au refăcut mâna dreaptă"

După ce a fost la un pas să-şi piardă mâna într-un accident stupid, Elena Burlacu (52 ani), din localitatea ieşeană Ţibăneşti, crede cu toată tăria că “cineva acolo sus o iubeşte”.

“A fost un adevărat miracol ce au făcut medicii plasticieni. Când am ajuns pe masa de operaţie, nu credeam că se va putea face mare lucru cu palma dreaptă, care aproape fusese smulsă din încheietură. Şi uite că, după doar 2 zile, întreaga palmă mi-a fost refăcută”, ne-a mărturisit cu lacrimi în ochi ieşeanca.

Pe Elena Burlacu am întâlnit-o în cabinetul medicului ei de familie, Alina Petrescu (37 ani), a treia zi după accidentul care ar fi putut să o lase fără mâna dreaptă. S-a întâmplat într-o sâmbătă de la jumătatea lunii aprilie şi ar fi putut lăsa urme adânci.

“Eram acasă şi tocmai ce dădusem de mâncare găinilor. Coteţul în care sunt închise e situat pe o platformă de beton şi împrejmuit cu plasă. Ei, şi când am ieşit de acolo să intru în casă, în momentul în care am făcut pasul să cobor cele două trepte care făceau legătura între platformă şi sol, m-am trezit că sunt suspendată în aer, cu degetul pe care port verigheta agăţat într-un ciot de sârmă care ieşea din plasa gardului”, şi-a început femeia povestea.

Ce se întâmplase? Verigheta s-a agăţat de ciotul de sârmă, imobilizându-i degetul. “Picioarele mi-au căzut în gol, iar eu am rămas câteva secunde atârnată în deget, la câţiva centimetri de sol”.

Femeia îşi aminteşte cu groază de clipele prin care a trecut. “Am început să ţip după Vasile, bărbatul meu. Mâna era deja plină de sânge, iar palma aproape că nu mai exista. Vasile a luat un cleşte de sârmă şi a tăiat verigheta. 30 de minute mai târziu eram la Spitalul Clinic de Urgenţă Iaşi, unde am intrat imediat în operaţie”, ne-a spus Elena. Salvarea mâinii ei drepte a ţinut de rapiditatea cu care au acţionat chirurgii plasticieni.

Şeful Secţiei Urgenţe din cadrul Spitalului Sf. Ioan, doctor Tudor Ciuhodaru, recunoaşte şi el că echipa pe care o conduce a avut de-a face cu un caz ieşit din comun. “Şansa ei s-a numit prezenţa de spirit. Dacă în fracţiunea de secundă cât a rămas suspendată deasupra solului nu ar fi reuşit să găsească un punct de sprijin şi să se proptească în picioare, acum nu ar mai fi avut mână”, ne-a zis medicul, care a adăugat că procedura de salvare a mâinii nu a fost simplă.

Ce spun medicii

Tudor Ciuhodaru, foto stânga, şeful Secţiei Urgenţe din cadrul Spitalului Sf. Ioan, ne-a explicat cum s-a procedat în cazul Elenei Burlacu: “Am curăţat rana, am refăcut ţesuturile afectate în urma accidentului şi am bandajat-o. De acum, e o chestiune de timp până va putea mişca din nou palma şi până va reuşi să apuce sau să ridice ceva cu mâna”.

Medicul de familie al Elenei Burlacu, Alina Petrescu, foto dreapta, (37 ani), spune că în 10 ani de meserie nu a întâlnit un pacient cu un asemenea noroc: “Fără intervenţia promptă a chirurgilor esteticieni nu şi-ar mai fi putut niciodată folosi mâna”, ne-a spus medicul. “Foarte curând vom începe şedinţele de masaj şi recuperare”.

Sursa: Click! (Emil Simionescu)

Leave a Reply

Your email address will not be published.