Record de straini tratati la Spitalul de Urgente

● Numarul cetatenilor straini care se adreseaza Unitatii de Primire Urgente de la Spitalul de Urgente Sf. Ioan este in continua crestere ● Numai intr-o singura luna, 70 de cetateni straini, turci, chinezi, italieni, francezi, germani, tunisieni si arabi au beneficiat de ingrijiri medicale aici ● Cei mai multi au necesitat ingrijiri medicale in ortopedie, toxicologie sau arsuri ● Turcii au vorbit mai mult in rusa, deoarece au lucrat in Rusia, iar un medic de la ortopedie din Republica Moldova a trecut pe post de translator ● Mai greu a fost cu chinezii care, dupa ce au facut fel de fel de gesturi pentru a se intelege cu medicii, si-au amintit ca stiu cateva cuvinte in italiana

Unitatea de Primire Urgente (UPU) din cadrul Spitalului de Urgente Sf. Ioan a atins un adevarat record in ceea ce priveste numarul pacientilor straini care au beneficiat de ingrijiri medicale si spitalizare. Numai in cursul lunii trecute, 70 de cetateni straini au primit ingrijiri medicale la UPU si apoi, in functie de diagnostic, au fost directionati catre clinicile de specialitate din cadrul unitatii spitalicesti.

Turci, chinezi, italieni, evrei, francezi, germani, tunisieni si arabi sunt strainii care apeleaza din ce in ce mai des la medicii din UPU, incantati de modul in care au fost tratati, dar si de faptul ca nu trebuie sa astepte. Potrivit declaratiilor dr. Tudor Ciuhodaru, sef UPU din cadrul Spitalului Sf. Ioan Iasi, cele mai multe persoane cu cetatenie straina sunt din Turcia, in mod special barbati, care desfasoara o activitate pe piata muncii iesene.

"Intr-o singura luna, UPU a oferit servicii medicale la 70 de cetateni straini, care au fost extrem de incantati de modul cum au fost tratati, de felul cum s-a comportat personalul medical si de faptul ca nu au fost nevoiti sa astepte. Am observat ca adresabilitatea acestor pacienti este in crestere fata de anul trecut", a declarat medicul Ciuhodaru.

Afectiunile cu care se prezinta strainii sunt directionate catre clinicile de ortopedie, chirurgie reconstructiva, arsuri sau toxicologie.

Si medicii straini sunt interesati de modul de lucru al medicilor din Clinica de ortopedie-traumatologie a spitalului mentionat. Timp de o saptamana, doi medici rezidenti americani au stat zi de zi in UPU si Clinica de ortopedie - traumatologie, curiosi sa vada cum se desfasoara activitatea medicala. La final, acestia au spus medicilor ca ceea ce au vazut in Spitalul de Urgente este cam la fel cu ceea ce se intampla intr-un spital similar din SUA.

Turcii vorbesc rusa, iar chinezii italiana

Cetatenii straini care au ajuns la spital nu stiau nici un cuvant in romaneste, iar medicii de la UPU au fost nevoiti sa isi testeze abilitatile de comunicare intr-o limba straina. Incercarea de a comunica cu strainii devine distractiva pentru medici atunci cand unii pacienti nu stiu sa vorbeasca alta limba decat cea din tara de origine. Medicii de la Urgente au avut ceva de lucru la capitolul intelegere in clipa in care un chinez s-a prezentat la UPU pentru ca era racit.

"Cu europenii ne intelegem in engleza si franceza, dar am avut un pacient chinez care nu stia altceva decat chineza, iar la un moment dat si-a adus aminte ca stie putina italiana. Pana cand sa-si aduca aminte ca stie ceva italiana ne-am inteles prin semne. Pe turci i-am rugat sa vina cu un translator cand mai au probleme de sanatate", a adaugat dr. Tudor Ciuhodaru.

Cu turcii medicii s-au inteles in limba rusa, pentru ca acestia au lucrat in Rusia si cunosteau limba. Medicul Vladimir Calaras din Clinica de ortopedie-traumatologie a fost pe post de translator, deoarece este din Republica Moldova.

Sursa: Buna Ziua Iasi (Margareta NICHIFOR)

Leave a Reply

Your email address will not be published.