● Un fenomen destul de ingrijorator care ia amploare de la o zi la alta a scapat de sub controlul autoritatilor ● Numarul mare de tentative de suicid este un semnal de alarma pentru psihiatri si psihologi ● Niciodata nu a fost intocmit un studiu pentru a descoperi care sunt localitatile din judet, cartierele din municipiu unde se inregistreaza cele mai multe cazuri si descoperirea factorilor care ii determina pe oameni sa recurga la suicid ● Nu exista nici un program care sa vina in sprijinul acestor persoane ● Cele mai multe persoane care au avut o tentativa de suicid pe fond depresiv ajung la medic cand boala este deja cronica.
Un fenomen destul de ingrijorator care ia amploare de la o zi la alta a scapat de sub controlul autoritatilor si institutiilor care ar fi trebuit sa ia masuri. In momentul de fata nimeni nu poate spune care sunt localitatile din judet sau cartierele din municipiu unde se inregistreaza cele mai multe tentative de suicid sau sinucideri. Nimeni nu a facut un studiu pentru a afla ce se intampla in aceste zone, care ar fi cauzele, ce programe ar putea fi initiate pentru a veni in sprijinul populatiei din zona respectiva.
"Nimeni nu a facut vreodata o statistica pentru a identifica zonele, localitatile din judet unde se inregistreaza cele mai multe tentative de suicid sau sinucideri si care ar fi cauzele. Exista doar o situatie a sinuciderilor care se inregistreaza la Institutul de Medicina Legala si la Inspectoratul de Politie. Ar fi foarte interesant daca s-ar face asa ceva. In urma cu 10 ani, cand mi-am sustinut teza de doctorat privind depresia si sinuciderile, am luat situatia din urma cu cativa ani, dar pe ceea ce aveam inregistrat la spital. Nu s-a facut niciodata o cercetare laborioasa numai pe judetul Iasi. Cred ca nu a avut cine sa o faca. Pentru realizarea unui studiu sau statistici trebuie o colaborare intre Inspectoratul de Politie, Autoritatea de Sanatate Publica, Institutul de Medicina Legala si spitalele care trateaza pacientii cu tentative de suicid. Atat tari din Europa, cat si din SUA au astfel de statistici. Este adevarat ca numarul tentativelor de suicid este in crestere, ceea ce ar trebui sa fie un semnal de alarma. De cele mai multe ori, tentativele de suicid au loc pe fondul unei depresii clare", a declarat prof. dr. Roxana Chirita, director de cercetare-dezvoltare la Spitalul de Psihiatrie Socola.
Intocmirea unui astfel de studiu ar duce la crearea unor programe de educatie, la diagnosticarea precoce a persoanelor care sufera de depresie pentru a nu mai ajunge la spital cand boala este deja cronica.
"Tentativele de suicid reprezinta un strigat de ajutor. In momentul de fata, pentru noi depresia este ca un aisberg, stim numai ceea ce este in varf. La noi bolnavii ajung deja cand boala este cronica. De aceea ar fi foarte necesar acest studiu pentru a putea veni in sprijinul acestor pacienti, boala sa fie diagnosticata din timp. Este o problema foarte serioasa care ar trebui rezolvata. Este absolut necesar sa existe si un program comunitar, intocmit tot in urma unui astfel de studiu", a declarat prof. dr. Roxana Chirita.
Putini ajung la psihiatru
Dupa cum spun psihologii, tentativa de sinucidere a devenit o moda in randul iesenilor, iar de la o luna la alta tot mai multe persoane recurg la o astfel de metoda. Luna trecuta, 83 de ieseni au incercat intr-un mod sau altul sa isi puna capat zilelor si au ajuns la Urgente pentru salvarea vietii. Potrivit psihologului Centrului Integrat Regional de Tratamente, Intoxicatii si Arsuri (CIRTITA) Iasi, Gabriela Romedea, cele mai multe cazuri s-au inregistrat in randul femeilor, la sfarsit de saptamana, cand si consumul de alcool este crescut. Tentativa de sinucidere a devenit o moda, avand in vedere faptul ca multi dintre cei care fac acest lucru doresc sa atraga atentia celor din jurul lor. Mai mult, un procent cuprins intre 15 si 20 la suta din persoanele care au o astfel de tentativa sufera de probleme psihice, depresie. Cu toate acestea, numai cinci la suta din cei care primesc recomandarea unui consult psihiatric ajung la Spitalul de Psihiatrie Socola. Numarul tentativelor de sinucidere se mentine crescut in randul femeilor, iar la categorie de varsta cei mai multi au intre 18 si 34 ani.
Dupa cum sustine psihologul Gabriela Romedea, adevaratele tentative de sinucidere nu prea exista. "Tuturor persoanelor care ajung la noi li se recomanda un tratament psihiatric, dar numai cinci la suta ajung la psihiatrie. Multi ajung sa apeleze la o tentativa de suicid, dar demonstrativ, pentru a obtine anumite foloase materiale, pentru a atrage atentia cuiva, pentru a putea manipula pe altcineva. In momentul in care o persoana doreste cu adevarat sa se sinucida alege o metoda sigura. Parerea mea este ca adevaratele tentative de suicid nu prea exista, dar in general este o moda", a declarat psihologul Gabriela Romedea.
Caldura si alcoolul afecteaza psihicul
De la inceputul anului si pana in prezent, in luna mai s-au inregistrat cele mai multe tentative. Avand in vedere faptul ca temperaturile au fost ceva mai ridicate, caldura si alcoolul au un rol important asupra psihicului persoanelor si conduc spre reactii depresive care pot duce la acte autolitice.
"Atat alcoolul, cat si caldura pot conduce la reactii depresive, de diferite grade, care pot duce la acte autolitice. Pe unii, canicula ii afecteaza prin manifestarea unor fenomene de oboseala, care pot duce la o stare de inutilitate si pot sa apara idei depresive, daca exista in antecedente o stare depresiva sau probleme nerezolvate acestea iau amploare in aceasta perioada", a adaugat Gabriela Romedea.
In cazul persoanelor cu tendinte agresive, in timpul temperaturilor extrem de ridicate, pot aparea stari de agitatie psihomotorie, iritabilitate si ajung sa recurga la acte violente. Cele mai afectate sunt persoanele cu probleme psihice, la care tendintele violente se accentueaza.
Sursa: Buna Ziua Iasi (Margareta NICHIFOR, Magda OLTEANU)
Un ucigas necunoscut pandeste la fiecare colt
Leave a reply