Aproximativ 200 de medici au dezbătut la Sibiu ultimele noutăţi din domeniul hipertensiunii arteriale în cadrul Cursului Naţional de Management al Bolnavului Hipertensiv – Actualități în Diagnostic și Tratament - C.O.M.B.A.T. 2. Manifestarea ştiinţifică,organizată deSocietatea Română de Hipertensiune, pe 4 iulie 2014, laHotel Ramada din Sibiu, încheie seria cursurilor din acest an.
Cursul interactiv C.O.M.B.A.T. 2. constă într-o îmbinare a informaţiilor teoretice cu prezentarea unor cazuri clinice ilustrative, legate atât de diagnosticarea și tratarea complicațiilor hipertensiunii arteriale, cât și de relația de cauzalitate dintre hipertensiunea arterială și alte patologii. Scopul manifestării este de a facilita schimbul de idei între specialiştii implicaţi în managementul hipertensiunii arteriale, pentru o mai bună evaluare şi monitorizare a persoanelor diagnosticate cu tensiune arterială crescută.
„Această a doua ediţie a cursurilor COMBAT s-a bucurat de un număr foarte mare de participanţi. În total cred că au luat parte la dezbateri şi discuţii peste 1.000 de medici de diferite specialităţi, fapt care nu poate decât să ne bucure. Permanenta actualizare a cunoştiinţelor medicale stă la baza reuşitei terapeutice şi sper că prin organizarea acestor cursuri la nivel naţional am reuşit să oferim medicilor practicieni informaţii utile, care să-i ajute în practica lor clinică. De altfel, din feedback-ul lor am aflat că au apreciat atât tematica variată a cursului, cât calitatea lectorilor”, a declarat prof. dr. Maria Dorobanţu, directorul cursului şi preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune.
Cursul C.O.M.B.A.T. 2, ediţia Sibiu, a debutat cu prezentarea „Actualităţi în diagnosticul şi tratamentul HTA”, susţinută de dr. Oana Tăutu.Apoi, în cadrul sesiunii „Complicaţiile cardiace ale HTA”, dr. Gabriela Eminovici a prezentat un caz clinic, pe baza căruia împreună cu prof. dr. Ioan Maniţiu, dr. Oana Tăutu şi dr. Roxana Darabont a dezbătut apoi complicaţiile cardiace ale hipertensiunii arteriale în cadrul unei mese rotunde.
Sesiunea „Tulburările metabolice în hipertensiunea arterială” a fost deschisă cu prezentarea unui caz clinic de dr. Georgiana Bălţat, care ulterior alături de prof. dr. Gabriela Radulian şi conf. dr. Paul Porr a discutat despre abordarea pacientului hipertensiv cu tulburări metabolice.
„Microalbuminuria și hipertensiunea arterială” a fost o altă sesiune dezbătută în cadrul Cursului C.O.M.B.A.T. 2, ediţia Sibiu. Aceasta a demarat cu o demonstraţie practică privind mecanismele de apariţie şi tehnica determinării microalbuminuriei, realizată de conf. dr. Rodica Lighezan şi a continuat cutema „Semnificaţiaprognostică a microalbuminuriei”, prezentată de dr. Ioan Boca.
A doua parte a cursului a început cu sesiunea „Hipertensiunea arterială la vârstnic”, moderată de dr. Mihai Vasile. După prezentarea cazului clinic, realizată de dr. Oana Moţoc, a urmat o masă rotundă privind mecanismele hipertensiunii la vârstnic şi abordarea vârstnicului hipertensiv cu comorbidităţi, în cadrul căreia au intervenit prof. dr. Gabriela Radulian, dr. Mihai Vasile, dr. Cristina Teodoru şi dr. Oana Moţoc.
Sesiunea „Urgenţele hipertensive”, moderată de prof. dr. Ioan Maniţiu, a constat într-o discuţie interactivă între dr. Minodora Teodoru, dr. Cătălin Bălan şi dr. Oana Tăutu privind controlul tensiunii arteriale în disecţia acută de aortă şi edemul pulmonar acut hipertensiv, pornind de la un caz clinic prezentat de dr. Oana Tăutu.
Ultima sesiune ştiinţifică, „Tratamentul hipertensiunii arteriale”, a cuprins patru lucrări ample despre redefinirea ţintelor terapeutice la hipertensivii diabetici şi la hipertensivii cu boală cronică de rinichi, despre hipertensiunea arterială rezistentă la tratament şi despre folosirea combinaţiile fixe sau flexibile în tratamentul HTA. Prezentările au fost susţinute de şef lucr. dr. Roxana Darabont, prof. dr. Gabriela Radulian şi dr. Ioan Boca.
Cursul C.O.M.B.A.T. se adresează exclusiv medicilor implicaţi în managementul hipertensiunii arteriale şi abordează legătura dintre hipertensiunea arterială şi diabetul zaharat, boala cerebrovasculară sau sarcina, precum şi tehnicile actuale de măsurare a tensiunii arteriale şi semnificaţia variabilităţii acesteia. A doua ediție a Cursului Naţional de Management al Bolnavului Hipertensiv – Actualități în Diagnostic și Tratament - C.O.M.B.A.T. 2 a debutat în 2013 la Pitești, urmat de alte 6 evenimente :Bucureşti (10 ianuarie), Arad (7 februarie), Craiova (7 martie), Brăila (12 aprilie), Iaşi (6 iunie) şi Sibiu (4 iulie).
Organizator ştiinţific: Societatea Română de Hipertensiune
Management eveniment: Sănătatea Press Group