Congresul și cei 77 de oncologi

Se pare că în perioada 3-4 martie 2012 la Bangalore, India s-a organizat al 3-lea Congres Asiatic despre cancerul de sân.

În ciuda aparentei distanțe dintre India și România, 77 de specialiști români au decis să participe, în numele științei și a cercetării.

A fost o chestie de noroc faptul că, în context, s-a putut găsi, de la o firmă de medicamente oncologice, o mică sponsorizare, un puroi de 520 607 euro, menit a face visul de actualizare asiatică a cunoștințelor, realitate.

Deplasarea la congres s-a făcut din timp, 28 februarie, cu scopul ca cei 77 să aibă timp să își pregătească materialele, iar cazarea s-a făcut la New Delhi, o localitate convenabilă aflată la nici 2000 de km de Bangalore. De asemenea, pentru ca să se dea timp dezilpirii posterelor și sedimentării cunoștințelor, plecarea s-a făcut pe 9 martie.

Privind situația cu primitivism DNAul a formulat în context o ipoteză abracadabrantă, o veritabilă teorie a conspirației, incriminând pe cei 77 de oncologi, firma de medicamente și managerii acesteia într-un așa zis dosar de corupție și de mită, deși este clar pentru toată lumea faptul că, pe 3 martie 2012, specialiștii au trecut chiar și pe la Bangalore ca să își ia mapele.

Cică toată tărășenia ar fi fost doar o văcănțucă pe banii firmei, mită mascată ca să i se prescrie cu predominanță medicamentele.

Bani mulți, firmă serioasă, oameni serioși, medicamente bune.

Din postura mea de doctoraș care nu a găsit de peste zece ani sponsorizare nici măcar pentru congresele de la noi, măcar intrarea la vreun simpozion (nu că aș fi căutat), ce să mai vorbesc de jacuzzi, plajă în februarie, și cinci stele, nu pot să zic decât chapeau bas și la mai mare. Fără îndoială că și prin Punta Arenas, St John’s sau Vanuatu se pot organiza conferințe anii viitori.

Pe de altă parte nu prea văd totuși cum va putea vreodată DNA să lege cauzal această deplasare ultraștiințifică a oncologilor români de prescripția medicamentelor, mai ales dacă acestea sunt în regulă și bune pentru pacienți. După cum nu este clar ce se va întâmpla cu cozile oricum kilometrice de la cabinetele de oncologie dacă cei 77 vor fi trimiși până la urmă să asigure consultații pentru clientela, ce e drept din ce în ce mai simandicoasă, din pușcării.

Din punct de vedere al imaginii medicilor în fața opiniei publice manevra este însă devastatoare; acolo unde marea majoritate a medicilor nu primesc vreo decontare nici pentru congresele organizate la Urziceni, imaginea unei tagme care se bronzează prin Bali pe bani de mită va fi greu de șters mai ales din mintea celor mai prostuți dintre compatrioți.

Pentru că nimic nu îi place românului mai mult decât generalizarea.

Nu sunt de acord însă cu părerea exprimată a unora, cum că gestul de începere a urmăririi penale declanșate de DNA ar fi o tentativă a acestuia de a juca distructiv. Și pe mine m-ar fi enervat să citesc despre vreun pâlc de drumari mergând pe banii vreunei firme de asfalt două săptămâni prin Caraibe ca să asiste la vreo reuniune de două zile a asfaltatorilor din San Francisco.

Există însă o diferență. Pentru că spre deosebire de drumari și de alt categorii profesionale, medicii sunt obligați de reglementările în vigoare să meargă la congrese, să se updateze și să își cumpere permanent cărți, reviste și materiale, fără ca cineva să își fi pus problema din ce bani ar trebui să facă aceasta, minus desigur cei 5-10 % în plus la salariu pe care, preelectoral, îi mai ejaculează stăpânirea prin fluturașe.

Așa că între 77 de oameni lungiți la plajă prin New Delhi și miile de ouvrieri ai sitemului medical, canonindu-se cu facturile, salariul de mizerie, costurile congreselor și cozile de la ușile cabinetelor lor trebuie să fie o diferență pe care opinia publică să o noteze.

Ca de obicei justiția va analiza situația și va stabili vinovății și, eventual, pedepse. Nu cred că vreunul din cei 77 va fi găsit vinovat pentru că, până la urmă, nu este o crimă sau o ilegalitate să fii sponsorizat, câtă vreme nu se poate proba că ai făcut matrapazlâcuri pentru asta.

Și tot ca de obicei opinia publică nu va analiza situația și va conchide că problema sistemului medical sunt medicii și nu acei tătici ai sitemului și politruci care orchestrează, organizează și întrețin mizeria, inclusiv morală, în care acesta a ajuns.

3 thoughts on “Congresul și cei 77 de oncologi”

  1. Oncologii din toata lumea sunt sponsorizati de firme de medicamente..nu prea am auzit de distribuitori ( originalitatea romaneasca stramoseasca)..insa medicii sunt obligati sa declare sumele inclusiv la organismele profesionale (ordine, sau cum s-or mai numi). Problema este ca nimeni nu sponsorizeaza ptr medicamente ieftine si inca foarte utile (endoxan, cisplatin, epirubicina, 5FU..) de care ar beneficia mai multa lume si de medicamente extrem de scumpe ( anticorpi monoclonali, inhibitori TKI..) de care beneficiaza o minoritate de bolnavi oncologici…Coincidenta ce mai incolo si incoace…totusi chestiile sunt recurente la confratii nostri oncologi..isi mai aduce cineva aminte de retetele prescrise la morti? Asta la nivel de Institut Oncologic..Sa auzim nimai de bine!

  2. Cum se face ca se vorbeste de luare de mita DAR nu si de DARE de mita?
    Cum se face ca nu se spune ca medicamentele recomandate erau pe program national-sub supraveghere Minister Sanatate si CNAS?!
    Cum se face ca nu se vorbeste de cei care au hotarat ca acele medicamente sunt suficient de bune sa intre pe listele Ministerului Sanatatii si CNAS?!

  3. Realitatea e nitel mai coafata. Realitatea e ca din sufertasul asta dulce al sponsorizarilor se infrupta sefimea, adica tocmai aia care taie si spanzura prin referate de achizitionare de medicamente, cica liderii de opinie. Ii cunoastem pe toti, sunt acei domni profesori care la fiecare congres national vorbesc la toate simpozioanele de firma, cel mai adesea citind in prima lectura un material pregatit de compania sponsor. Sunt cei care apar la fiecare simpozion la vreo carciumioara, bun prilej sa mai palmeze cateva sute de euro.
    Si care merg bine mersi la congrese an de an, cat mai multe in fiecare an, din placerea orgasmica de a vizita orice altceva in afara congresului, la care oricum nu ii cunoaste nimeni pentru ca nu au prezentat in viata lor o lucrare mai de Doamne ajuta. In schimb, vin de la congrese cu cate doua geamantane burdusite nu de stiinta ci de chilotei si camasute.
    Iar cei mici stau si privesc cu jind, numarand anii pana cand seniorul va iesi din peisaj ca sa le vina si lor randul la pus boticul…

Leave a Reply

Your email address will not be published.