Despre declarația ministrului Achimaș

De peste 10 ani eu nu mai cumpăr ziare și de vreo 5 ani nu mă mai uit la televizor la știri decât ca să adorm, să văd dacă a murit Iliescu sau pentru vreo informație importantă (gen rezultatele alegerilor, demonstrații antiguvernamentale sau dacă, nu cumva, s-o fi îmbolnăvit Iliescu).

Cu toate acestea nu am reușit până acum câteva minute să îmi exemplific clar motivația.
Astăzi însă am reușit.
Nu îl cunosc pe domnul Patriciu Achimaş, actualul ministru al sănătății, așa că nu pot să spun despre el nici de bine și nici de rău.
Ceea ce, să fim sinceri, este mai degrabă bine.
Așa că, atunci când ostenit de prima parte a zilei de luni mă hotărăsc să navighez un pic pe internet, rămân uimit de titlul: ” Declarația halucinantă a ministrului Sănătății: Sistemul sanitar, cu mult peste ce merită românii” cu care o gazetă de prestigiul cunoscut, Vocea Transilvaniei, în ediția ei on line explică, educă și informează cetățenii despre pramatia de ministru.
După cum se știe (chiar dacă nu se recunoaște) românul mediu plătește în cifre absolute destul de puțin lună de lună la sănătate, poate și pentru că românul mediu nu are bani în general.
Ca atare el nu prea dă mult nici pe mâncare, nici pe haine dar, din păcate, nici pe armamentul necesar comunicării directe cu conducătorii, miniștrii și partidele care îi țin de atâta vreme în această situație.
Numai și numai norocul, momentan, că românii nu se îmbolnăvesc toți o dată, face ca sistemul să funcționeze cumva, desigur dacă admitem că plafoanele de medicamente, cozile la medicii de familie, lipsa medicamentelor în spitale, etc înseamnă funcționare.
Acuma cozi, plafoane, lipsuri și sărăcie există peste tot în țară, în toate domeniile de activitate publică, fiind nevoie, ce e drept, de puterea de sinteză și de analiză a unui ministru pentru a se putea screme o considerație ca cea de mai jos, a domnului Patriciu Achimaş :
”Dacă ar fi să raportezi sistemul de sănătate la întregul ansamblu al societății noastre aș zice că este peste medie”
Mie declarația îmi pare relativ reală, mai ales din partea unui tehnocrat pe care nu îl deranjează să mai lase electoratul și cu curul nepupat. Dar este o considerație subiectivă, o astfel de comparație fiind greu de făcut. La urma urmei cum să faci dreapta comparație între baba care plătește un pitac pe lună și vrea să își facă și ea un RMN la șale, că a făcut și vecina, și fraierul căruia i se iau sute de lei la salariu și așteaptă ca un nătărău, cu cardul în mână, să fie preluat din camera de gardă?
Eu n-aș putea.
Domnul Achimaș poate.
De asta el este ministru cu salariu de ministru și eu doar cârcotaș gratis pe facebook.
Dar plecând de la această dubioasă (și totuși nu complet idioată) declarație a ministrului, iată ce se întâmplă cu susnumita frază atunci când cade în malaxorul de știri Antena 3 : ” Ministrul sănătății a declarat că românii primesc servicii medicale mult mai bune decât ar merita”
Cumva vorbele omului, surprinse de metamorfoză în spațiul atât de gol dintre urechile ceruite ale  ”ziariștilor” concernului au condus la un produsul final eructabil sub formă unei știri imaginare despre o declarație cu adevărat scandaloasă pe care într-adevăr domnul ministru ar fi putut să o facă, să fi vrut.
Astfel din declarația unui om care spune faptul că nu funcționarea sistemului medical este cel mai rău lucru în România, ba chiar că el simte că ar fi printre lucrurile mai funcționale decât altele de la noi, vidanjorii postului susnumit schimbă tot sensul declarației (altfel înregistrată) în ceva de genul ”Ministrul sănătății zice că nu prea meritați servicii de sănătate bune și se pișă pe voi cu jet, jos Băsescu”.
Remarc cum schimbarea ordinei termenilor comparației și adăugarea inocentului ”mult mai bune” schimbă tot sensul declarației într-un mod atât de fecaloid că, dacă aș fi și eu varan, mi-aș linge buzele de poftă.
Pentru că din păcate cam asta înseamnă ziarist la noi. Nu analize decente, chiar dacă virulente, nu luptă de idei, percepție a realității, inteligență, simțul dreptății și a controverselor adevărate ci scandal, ațâțare, târnosire și, la sfârșit de zi, chenzină.

Leave a Reply

Your email address will not be published.