Tehnocrații și mărirea salarială

Aflăm cu toții, de la liderul sindical al Sanitas, ceea ce o parte din noi bănuiam, respectiv faptul că legea prin care se creșteau salariile în sistemul medical românesc nu este, conform guvernului tehnocrat, sustenabilă.

Ca urmare termenul acesteia de implementare a fost amânat până la pulivară.

Un guvern tehnocrat care se respectă nu poate atinge culmile înalte ale tehnocrației multilateral dezvoltate apucându-se să crească salariile fomiștilor; ba, dacă ar fi să ne luăm după declarațiile programatice și magistrale ale ministrului de finanțe, acestea ar trebui de fapt scăzute până la stimulanta (pentru economie) sumă de doi lei.

Și nu există nici un fel de conjunctură externă (scădere preț țiței) sau internă (creștere economică) care să schimbe această realitate a tehnocrației românești.

Știu că este greu de crezut că un guvern de o competență agresivă, cum a fost guvernul trecut, ar fi putut genera o lege nesustenibilă și că pare de asemenea incredibil ca un om ca VV Ponta ar fi putut să facă vreodată o promisiune fără acoperire.

Dar iată că realitatea arată că sporul salarial așteptat va fi strict sub forma monedei naționale botswaneze, înfiptă ca de obicei în părțile moi ale medicilor, asistentelor și celorlalți tolomaci care încarcă cu costuri, deci ineficiență, sistemul.

Într-o țară în care primarii devalizează zeci de milioane de euro, industriașii deștepți primesc subvenții, contracte de asfaltare și de înnoire periodică a bordurilor, în care mulți potentați plătesc pe venit doar comisioanele pentru tranzacții off shore, dar nu impozite, iată că sporirea cu câteva procente a salariilor de mizerie ale medicilor și asistentelor nu trece de imensa competență și viziune benefică pentru țară a lui Cioloș.

Acuma poate o să par extrem de stângist, lipsit de viziune și limitat din punct de vedere macroeconomic dar din perspectiva mea aș considera că susnumitul binefăcător al patriei, ca și restul competenților cu salarii mari din Palatul Victoria ar putea să își ia cu ei proiectele de eficientizare economică prin sărăcirea suplimentară a unei populații deja sărace și să își caute angajamente mai potrivite pentru aptitudinile și viziunea lor, de exemplu prin fabricile de teniși din Taiwan sau cele de tricouri din Indonezia și să o facă pe tehnocrații acolo până le-or înfinge ăia bambusul în cur când se va încerca să se explice faptul că suplimentarea orezului la pauza de masă este nesustenibilă economic.

One thought on “Tehnocrații și mărirea salarială”

  1. pai V V Ponta promitea caci stia ca e pe duca guvernarea sa magistrala , si de ce nu ? hai sa aruncam matza moarta la urmasi in poarta !
    Iar medicii , care oricum reprezinta doar 10% din angajatii spitalelor , sa fie concediati ! Raman astfel mai multe monede bostwaniwnwe care vor fi reparizate eficient de politrucii-manageri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.