Alimentația echilibrată poate fi considerată o adevărată provocare în zilele noastre, în contextul în care excesele pot influența negativ starea de sănătate a publicului larg, atrag atenția specialiștii. Aici intervin medicii de familie, care au un rol deosebit de important în promovarea stilului de viaţă sănătos, bazat de o alimentaţie echilibrată şi exerciţii fizice regulate, pentru prevenirea şi tratarea numeroaselor probleme de greutate.
„Rolul medicilor de familie în procesul de educaţie nutriţională a populaţiei este unul primordial. Medicul de familie este primul specialist cu care pacientul intră în contact şi cu toţii ştim că între cei doi există o relaţie strânsă - în anumite cazuri putem vorbi chiar de familiaritate. Tocmai din acest considerent, medicii nutriţionişti trebuie să colaboreze îndeaproape cu medicii de familie. Pe de o parte vorbim de promovarea unui stil de viață sănătos ca mijloc de prevenție și menținere a greutăţii, iar pe de altă parte discutăm de identificarea și ajutarea persoanelor cu probleme de greutate în atingerea unei greutăți sănătoase”, a declarat prof. univ. dr. Nicoale Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.
Orice întâlnire între medicul de familie şi pacientul său poate fi momentul potrivit pentru a evalua starea de greutate a pacientului şi pentru a-i oferi sfaturi de bază legate de un stil de viață sănătos. Dacă este nevoie, medicul de familie ar trebui să îndrume pacienții cu probleme de nutriție către specialiștii avizați. Mesajul care trebuie să ajungă la fiecare persoană în parte este că alimentaţia sănătoasă este un aliat şi un prieten, care ne oferă în schimb un beneficiu de nepreţuit: menţinerea sănătăţii.
„Pentru anumite persoane, a fi sănătos înseamnă exact ceea ce spunea celebrul scriitor Mark Twain, şi anume că: ‹‹singurul mod prin care te poţi menţine sănătos este să mănânci ceea ce nu vrei, să bei ceea ce nu-ţi place şi să faci ceea ce ai prefera să eviţi››. Ei bine, eu consider că a fi sănătos înseamnă exact opusul. Poţi mânca şi bea ceea ce îţi face plăcere, însă cu moderaţie”, explică prof. univ. dr. Nicoale Hâncu.
O alimentaţie este cu adevărat sănătoasă atunci când este echilibrată, asigură un aport caloric corespunzător necesarului fiecărei persoane şi conţine toate substanţele nutritive în proporţii adecvate. Este recomandat ca aportul de sare să nu depăşească 5-6 grame pe zi, iar consumul de lichide să fie de minimum doi litri. Concret, o alimentaţie sănătoasă înseamnă o greutate sănătoasă, iar aceasta din urmă presupune o greutatea normală, însoţită de cele mai reduse riscuri pentru sănătate, de o stare de bine, cu o calitate optimă a vieţii.
Importanţa implicării medicului de familie în promovarea stilului de viaţă sănătos a fost discutată în cadrul seriei de simpozioane „Nutriţie, Sănătate şi Longevitate”, dedicate medicilor de familie.