- Una din zece românce aflate în perioada fertilă ar putea fi afectată de endometrioză.
- Stabilirea unui diagnostic presupune uneori luni sau ani de zile de analize medicale și necesită adesea o colaborare strânsă între medici cu specializări diferite
- Endometrioza este una dintre cauzele principale ale infertilității
Medicover România, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii medicale și diagnostic, a lansat un centru multidisciplinar dedicat diagnosticării și tratării endometriozei, a doua cea mai răspândită afecțiune ginecologică și una dintre principalele cauze ale infertilității. Centrul funcționează în Spitalul Medicover din București și este deservit de o echipă de specialiști în domeniile obstetrică și ginecologie, chirurgie laparoscopică, imagistică, anatomie patologică, gastroenterologie și urologie.
Endometrioza este o afecțiune din ce în ce mai des întâlnită în rândul femeilor, diagnosticarea și tratarea acestei afecțiuni fiind, însă, dificilă. Afecțiunea produce modificări anatomice importante care afectează fertilitatea. Una din trei femei infertile poate fi diagnosticată cu endometrioză, dar nu toate femeile care suferă de această boală ajung infertile. Boala afectează mai multe organe, iar stabilirea unui diagnostic necesită o colaborare strânsă între medici cu specializări diferite. Existența unui centru multidisciplinar contribuie la diagnosticarea corectă și acordarea tratamentului adecvat înaintea instalării unor complicații severe.
„Endometrioza, deși o afecțiune răspândită în rândul femeilor, nu este foarte cunoscută, iar două din trei femei cu această boală sunt diagnosticate târziu și tratate pentru alte afecțiuni. Diagnosticul târziu poate avea implicații ireversibile asupra fertilității. În astfel de patologii complexe, crearea unei echipe multidisciplinare este cheia pentru reușită și reprezintă tendința generală în medicina actuală ”, a declarat dr. Ionuț-Adrian Ion, șeful secției de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Medicover.
„În cadrul Spitalului Medicover avem colaborări cu specialiști internaționali pentru obținerea unor opinii suplimentare și contăm pe sprijinul Prof. Dr. Horațiu Roman, un nume recunoscut pe plan mondial, leader de opinie în tratamentul chirurgical al endometriozei, care activează în Franța”, adaugă acesta.
„Am primit cu multă bucurie vestea creării acestui centru pentru endometrioză. Cred că aceste centre trebuie să se bazeze pe echipe multidisciplinare în care chirurgul ginecolog să joace rolul de dirijor. Centrul de la Bordeaux se poate înfrăți cu cel Medicover de la București pentru a ameliora managementul pacientelor cu endometrioză din România și din Franța”, a declarat Horațiu Roman, Centrul de Endometrioză din Clinica Tivoli-Ducos Bordeaux, Franța.
Centrul de Endometrioză Medicover este parte integrantă a Spitalului Medicover, facilitate care asigură toata infrastructura necesară stabilirii diagnosticului, monitorizării și tratamentului pacientelor. Spitalul dispune de tehnică de ultimă generație și echipamente de imagistică și endoscopie performante. De la începutul anului în acest spital au fost realizate cu succes mai multe intervenții la paciente cu endometrioză profundă digestivă și vezicală.
Dr. Ionuț-Adrian Ion este coordonatorul secției de ginecologie a Spitalului Medicover și conduce practica medicală a Centrului de Endometrioză. El are o expertiză recunoscută în domeniu acordând o importanță deosebită depistării și tratării endometriozei de mai bine de 10 ani.
Echipa multidisciplinară a centrului este formata din dr. Gabriel Matei – medic primar chirurgie generală și chirurgie minim invazivă; dr. Radu Dumitrescu – medic primar anestezie și terapie intensivă și psihoterapeut cognitiv comportamental; dr. Cristian Călin – medic primar urologie; dr. Andreea Ionescu – medic primar radiologie și imagistică medicală cu experiență în domeniul investigațiilor imagistice prin rezonanță magnetică; dr. Andrei Lungu – medic specialist gastroenterologie și dr. Maria Comănescu – medic primar anatomie patologică cu vastă activitate de diagnostic și cercetare în patologia ginecologică și mamară.
„Am format această echipă de specialiști care ne permite să oferim soluții integrate de diagnostic și tratament, plus condiții de cazare la cele mai înalte standarde. Centrul oferă pacientelor mai multe specialități și profesioniști grupați în același loc, reducând timpul de obținere a diagnosticului corect și permițând aplicarea soluțiilor de tratament adecvate. Dorim și dezvoltarea soluțiilor de terapie a durerii pentru aceste paciente, incluzând aici soluții alternative, de tipul kinetoterapiei”, declară Florinela Cîrstina, director spital Medicover. „Prin parteneriatele încheiate sau în curs de semnare cu ONG-uri active în acest domeniu dorim să realizăm campanii comerciale periodice, evenimente promoționale și să susținem editarea de materiale educative și de informare privind cele mai noi protocoale de tratament”, adaugă aceasta.
Endometrioza este cunoscută și sub numele de „cancerul care nu ucide” sau „Cenușăreasa” bolilor ginecologice. Dacă endometrioza nu se diagnostichează sau tratează la timp duce la: infertilitate; afectare digestivă - constipația ciclică este unul dintre simptome; afectarea funcției vezicale –poate duce chiar la imposibilitatea urinării; afectare ureterală –poate cauza încetarea funcției rinichiului.
Pentru că endometrioza afectează mai multe organe, nu există un algoritm de diagnostic general-valabil. În general, pacientele merg la ginecolog prezentând dureri profunde sau disconfort în timpul activității sexuale, dureri menstruale accentuate, stări de oboseală inexplicabile sau din cauza infertilității. Alte simptome determină pacientele să viziteze medici de la alte specialități, precum urologia sau gastroenterologia.
Despre Medicover România
Medicover România este prezentă de 23 de ani pe piața serviciilor de sănătate private și dispune de o rețea de 37 de clinici în București și în țară și două spitale generaliste: unul în capitală și celălalt în Oradea. Spitalele corespund celor mai înalte standarde medicale – moderne, sigure, aproape de pacienți – și includ toate departamentele: ambulator, spitalizare de zi, precum și o gamă variată de specialități medicale și chirurgicale. Medicover România face parte din Medicover, companie internațională importantă care oferă servicii medicale și de diagnostic, fondată în 1995.
www.medicover.ro