A 3-a Reuniune Franco-Română de Psihiatrie

A avut loc la Sibiu în perioada 14-16 octombrie 2010. Întâlnirea a început cu simpozionul dedicat Agomelatinei, nou antidepresiv lansat pe piaţă de către compania Servier. Au urmat mai multe comunicări legate de anxietate, atacul de panică şi tulburarea afectivă bipolară. Au conferenţiat Prof. Pierre Thomas, Prof. Mircea Lăzărescu, Dr. Marc Antoine Crocq, Prof. Pompilia Dehelean, Conf. Cătălina Tudose, Dr. Liana Dehelean, Prof. Pierre Michel Llorca, Prof. Dragoş Marinescu, Prof. Dan Prelipceanu. Au ţinut cap de afiş orientarea biologică şi cognitivistă.

Pe francezi i-a surprins plăcut bună stăpânire a limbii franceze, de care mulţi dintre psihiatrii români au făcut dovadă. Într-un mod delicat ni s-a evidenţiat faptul că nouă, psihiatrilor din România, ne lipsesc ghidurile de practică bazate pe dovezi. Precum cel din tulburarea afectivă bipolară. Direcţie în care ni s-a oferit suport şi în care am fost încurajaţi să perseverăm.

A urmat o seară românească, cu peripeţii, la o pensiune din pitoreasca localitate Sibiel. La foc de tabără. Cu cântece, jocuri populare, frigărui, ţuică, vin şi mămăligă. Colegii francezi s-au bucurat în dimineaţa zilei de duminică de o scurtă vizită în centrul istoric al oraşului Sibiu, la Muzeul Farmaciei Hahnemann şi la Muzeul de Artă Brukenthal. La final s-a lansat invitaţia pentru următoarea Reuniune Psihiatrică franco-română, care s-ar putea ca anul viitor să aibe loc în Franţa.

Comentează acest articol