Primul program integrat de screening al cancerului colorectal în România, inițiat în privat, la PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL. Vor fi distribuite în mod GRATUIT teste FIT

PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL, parte a Rețelei de sănătate REGINA MARIA, în calitate de Centru de Excelență în Chirurgia Colorectală, se implică în depistarea precoce a unuia dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. Campania de screening pentru identificarea pacienților afectați de cancer colorectal începe pe 15 mai și va dura până la epuizarea celor 3000 de teste FIT distribuite gratuit.

În România, în 2018*, peste 80.000 de pacienți au fost diagnosticați cu cancer și s-au înregistrat peste 50.000 de decese. La noi in țară, cancerul colorectal este pe locul 2 ca incidență și ca mortalitate, cu peste 11.000 de cazuri noi și peste 6000 de decese numai anul trecut. Cancerul colorectal are un prognostic bun dacă este diagnosticat precoce, iar screeningul reprezintă cea mai bună metodă de prevenție pentru că permite detecția și îndepărtarea polipilor (leziuni premaligne).

Această realitate impune implementarea și dezvoltarea instituțională a unor protocoale eficiente și standardizate pentru diagnostic și tratament. În acest context, sub coordonarea Prof. Asoc. Dr. Cătălin Copăescu și Șef Lucrări Dr. Victor Tomulescu, Chirurgi de Excelență în Chirurgia Colorectală, în PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL funcționează, din 2016, primul Centru de Excelență în Chirurgia Colorectală din România. În cadrul acestuia este stabilit diagnosticul și aplicat tratamentul adecvat pentru toate afecțiunile benigne sau maligne  ale colonului și rectului.

“Pentru noi, PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL, este important să venim în ajutorul pacientului cu un plan de diagnostic și tratament amplu și corect. Tocmai de aceea, activitatea noastră este caracterizată de o abordare instituțională prin echipe multidisciplinare și un Tumor Board care cuprinde toate specialitățile necesare unui pacient cu un diagnostic oncologic: oncolog, gastroenterolog, chirurg, radiolog, radioterapeut, cardiolog, anestezist, nutriționist, psihosomatoterapeut. Cazul fiecărui pacient este analizat și dezbătut în cadrul acestui forum medical și, în funcție de faza evolutivă, stabilim ce tip de tratament trebuie aplicat pentru fiecare pacient cu patologie colorectală.”, explică Prof. Asoc. Dr. Cătălin Copăescu, Medic Primar Chirurgie Generală, Director Medical PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL.

Testul imunochimic fecal FIT reprezintă o metodă de screening non-invazivă importantă și eficientă. Acesta determină dacă există sângerări oculte (hemoglobină) în scaun - marker pentru anumite afecțiuni intestinale, precum diverticuli, polipi, cancer colorectal. Simplu și ușor de făcut, testul FIT oferă un rezultat cantitativ relevant medical, care poate indica necesitatea unor explorări endoscopice complexe. 3000 de astfel de teste vor fi distribuite în mod gratuit în cadrul campaniei "Treaba ta e treaba noastră", cu ajutorul partenerului Johnson & Johnson Medical Devices Companies.

"Programul de screening pentru cancerul colorectal își propune, prin distribuția gratuită și colectarea testelor FIT, detectarea precursorilor și diagnosticarea tumorilor în stadii incipiente. Un simplu test, realizat în condiții de igienă și intimitate a propriei case, poate salva vieți, facilitând prevenția mai mult decât în cazul altor malignități.”, completează Șef Lucrări Dr. Victor Tomulescu, Medic Primar Chirurgie Generală, Coordonatorul Centrului de Excelență în Chirurgie Colorectală.

"Există 2 categorii de pacienți care beneficiază de programele de screening de cancer colorectal. Pacienții cu risc mediu fac parte din populația asimptomatică peste 45 de ani, situație în care se pot oferi teste secvențial: testele FIT, pe care trebuie sa le efectueze anual sau colonoscopia efectuată o dată la 10 ani sunt metodele de elecție indicate în programele de screening din SUA și majoritatea țărilor UE. Pacienții cu risc crescut sunt pacienții cu istoric familial de cancer colorectal sau polipi avansați, cu cancere colorectale ereditare, respectiv cu boli inflamatorii intestinale cu evoluție pe perioadă lungă, pacienți care necesită consult gastroenterologic și efectuarea colonoscopiei înainte de 45 ani. Screening-ul cancerului colorectal este singura metodă care permite identificarea formelor precoce de cancer, stadii în care este posibilă vindecarea.", adaugă Prof. Univ Dr. Adrian Săftoiu, Medic Primar Gastroenterologie.

Testele se vor putea colecta de la recepția PONDERS ACADEMIC HOSPITAL, unde vor fi și așteptate pentru retunare, a doua zi după colectarea probei.

*date conform site-ului Globocan 2018 (International Agency of Cancer Research)Despre Ponderas Academic Hospital, Parte a Rețelei de Sănătate Regina Maria

Ponderas Academic Hospital este singurul spital privat din România cu 6 acreditări internaționale ce pune la dispoziție servicii medicale complete, integrate (spital, policlinică, imagistică) și acoperă toate specialitățile medicale și chirurgicale. Ponderas are o capacitate de 250 de paturi, 50 de cabinete medicale, 12 săli de operație, laborator de analize și un centru de training dedicat pentru instruirea medicilor în proceduri laparoscopice, robotice și endoscopice. Echipa medicală este formată din 250 de doctori și 270 asistenți, care au tratat peste 3000.000 de pacienți și au realizat 30.000 de intervenții chirurgicale minim invazive,peste 1.100 intervenții robotice și 8.600 intervenții bariatrice.

Despre Rețeaua de sănătate REGINA MARIA

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA reunește peste 5.200 de angajați și colaboratori în cele 64 de locații proprii din Bucureşti şi din țară. REGINA MARIA și-a câștigat poziția de lider pe piața medicală românească datorită calității serviciilor oferite și a numărului de unități medicale prin intermediul cărora deservește peste 3 milioane de pacienți. Totodată, REGINA MARIA are un portofoliu de peste 500.000 de abonamente medicale. În cifre, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA înseamnă: 64 de locații proprii, 6 spitale, 4 centre cu spitalizare de zi, 3 maternități, 10 campusuri medicale, 26 centre de imagistică, 34 de laboratoare de analize, bancă proprie de celule stem și peste 290 de policlinici partenere în țară.

Leave a Reply

Your email address will not be published.