Reguli de “Nutriţie, Sănătate şi Longevitate”

Alimentatia corecta si sanatoasa ar trebui sa fie adecvata, echilibrata, controlata caloric, moderata si variata, sustin  profesionistii reuniti la a doua editie a evenimentului ”Nutritie, Sanatate, Longevitate”, care a avut loc pe 28 august 2013, in  Bucuresti.

De aceasta data, nutritionistii au deschis dialogul cu medicii de familie in ceea ce priveste regulile unei nutritii echilibrate si sanatoase, avand in vedere ca medicul de familie reprezinta prima linie in comunicarea si interactiunea cu pacientul. Drept urmare, cunoasterea principiilor de baza ale unei alimentatii sanatoase este esentiala pentru ca medicii de familie sa educe, la randul lor, populatia cu privire la un stil de viata sanatos si echilibrat, promovand mesajul ”sa mancam moderat, sa ne miscam mai mult”.

Farfuria sanatoasa cuprinde o mare varietate de alimente, dar trebuie sa avem grija de cantitate si calitate, mai exact de proportii. Pornind de la piramida alimentara, regula de aur este sa reusim sa ne asiguram aportul caloric optim si substantele nutritive necesare bunei functionari a organismului. Astfel, alimentatia sanatoasa poate fi definita prin moderatie si variatie, pentru obtinerea unui echilibru caloric si nutritiv”, a declarat in cadrul evenimentului ”Sanatate, Nutritie, Longevitate”, prof.dr. Nicolae Hancu, nutritionist, membru de onoare al Academiei Romane.

Hidratarea, o componenta de baza a nutritiei sanatoase, a fost un alt subiect dezbatut in cadrul evenimentului. Dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, a punctat: Calitatea vietii noastre si sanatatea noastra depind in buna masura de stilul de viata pe care il avem. Hidratarea si alimentatia corecta sunt factori esentiali si la indemana pentru a ne pastra in bune conditii minunea pe care ne-a daruit-o Dumnezeu: corpul nostru. Oare ne facem timp sa consumam cei minim doi litri de lichide pe zi ? Oare stim cat este de important? Termoreglarea, epurarea organismului pe cale renala, realizarea proceselor metabolice sau lubrefierea cartilajelor,  toate au nevoie de o inlocuire corecta si la timp a lichidelor pierdute. Sursele de apa sunt cele prezente in bauturi, dar si cele prezente in alimente. Apa, ceaiurile, infuziile de plante, sucurile, dar si apa din fructe, legume, supa, iaurt, sunt surse esentiale si la indemana tuturor”.

Prevenirea bolilor cronice legate de alimentatie si cresterea calitatii vietii sunt doua directii strategice de sanatate publica la nivel mondial. Aceasta tema de actualitate a fost scoasa in evidenta la manifestare de catre prof.dr. Gabriela Radulian, sef sectie Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, care a precizat: Preventia bolilor cronice netransmisibile se face in primul rand prin optimizarea stilului de viata, iar asta inseamna: dieta echilibrata, activitate fizica, controlul greutatii, adaptare la stresul psihosocial, somn suficient, renuntare la fumat, precum si aderenta si complianta la actul medical”.

”Sanatate, Nutritie si Longevitate” a reunit peste 50 de medici de familie, care au avut posibilitatea de a afla de la specialistii prezenti la eveniment ultimele noutati legate de alimentatia echilibrata si sanatoasa. Prezentarile au fost urmate de o sesiune interactiva de discutii legate de importanta nutritiei in viata de zi cu zi. Evenimentul a fost moderat de Acad. Maya Simionescu (Director Institutul Naţional de Biologie şi Patologie Celulara „N. Simionescu”) si Prof.Dr. Nicolae Hancu (Membru de onoare al Academiei Romane).

Partener stiintific: Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti

Management eveniment: Sanatatea Press Group

One thought on “Reguli de “Nutriţie, Sănătate şi Longevitate”

  1. Foarte utile informatiile dar sa nu uitam sa ne completam dieta si cu suplimenti alimentari pentru ca din pacate hrana noastra nu mai contine o parte din ceea ce organismul are nevoie zilnic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.