Peste 70 de medici au dezbătut cele mai noi informaţii din domeniul hipertensiunii arteriale în cadrul Cursului Naţional de Management al Bolnavului Hipertensiv – Actualități în Diagnostic și Tratament - C.O.M.B.A.T. 2, organizat de Societatea Română de Hipertensiune, pe 12 aprilie 2014, la Hotel Belvedere din Brăila.
Dezbaterile ştiinţifice, susţinute de medici experţi în tensiunea arterială crescută, au oferit participanţilor un plus de informaţii privitoare la monitorizarea şi evaluarea corectă a pacientului hipertensiv, spre îmbunătăţirea procesului de diagnosticare şi tratament al complicaţiilor hipertensiunii arteriale. Cursul a cuprins prezentări şi analize de cazuri clinice ilustrative, favorizând astfel schimbul de idei între medicii implicaţi în managementul hipertensiunii arteriale.
“Comunicarea eficientă între medicii implicaţi în managementului hipertensiunii arteriale este la fel de vitală ca şi calitatea actului medical. Cu toţii avem ce învăţa unii de la ceilalţi şi exact acesta este şi scopul principal al Cursului COMBAT. Schimbul de idei şi informarea continuă reprezintă cheia succesului terapeutic în orice tip de afecţiune şi vreau să mulţumesc tuturor participanţilor pentru implicarea activă de care au dat dovadă în timpul prelegerilor”, a declarat prof. dr. Maria Dorobanţu, preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune.
Cursul C.O.M.B.A.T. 2, ediţia Brăila, a debutat cu lucrarea “Actualităţi în diagnosticul HTA”, susţinută de prof. dr. Maria Dorobanţu. Prima sesiune ştiinţifică a continuat cu prelegerea “Complicaţii cardiace ale HTA”, moderată de şef lucr. dr. Roxana Darabont, urmată de prezentarea dr. Bogdan Minescu a unui caz clinic şi de o masă rotundă în care au fost dezbăture complicaţiile cardiace ale hipertensiunii arteriale.
Sesiunea “Tulburările metabolice în hipertensiunea arterială” a fost deschisă de dr. Alina Guţu, care a prezentat un caz clinic. Subiectul a fost apoi dezbătut împreună cu prof. dr. Gabriela Radulian şi dr. Bogdan Minescu în cadrul unei mesei rotunde privind abordarea pacientului hipertensiv cu tulburări metabolice.
A treia sesiune de comunicări “Microalbuminuria şi hipertensiunea arterială” a fost deschisă de o demonstraţie practică a mecanismelor de apariţie şi a tehnicii determinării microalbuminuriei, susţinută de dr. Cristina Nica, urmată de lucrarea dr. Constantin Verzan despre semnificaţia prognostică a microalbuminuriei.
“Hipertensiunea arterială la vârstnic” a fost subiectul unei noi sesiuni ştiinţifice, care a demarat cu prezentarea unui caz clinic, expus de dr. Anda Bujor. A urmat apoi o masă rotundă privind
mecanismele hipertensiunii arteriale la vârstnic şi abordarea vârstnicului cu comorbidităţi, la care au participat prof. dr. Gabriela Radulian, conf. dr. Cristina Tiu, dr. Constantin Verzan şi dr. Anda Bujor.
În cadrul mesei rotunde privind urgenţele hypertensive, prof. dr. Maria Dorobanţu, şef lucr. dr. Roxana Darabont şi dr. Oana Tăutu au discutat despre controlul tensiunii arteriale în disecţia acută de aortă şi despre edemul pulmonar acut hipertensiv, pornind de la studiul de caz prezentat de dr. Oana Tăutu.
Cursul C.O.M.B.A.T. 2, ediţia Brăila, s-a încheiat cu sesiunea „Tratamentul hipertensiunii arteriale”. Aceasta a fost deschisă de lucrarea „Redefinirea ţintelor terapeutice la hipertensivii diabetici”, susţinută de prof. dr. Gabriela Radulian, urmată de prezentarea dr. Constantin Verzan -„Redefinirea ţintelor terapeutice la hipertensivii cu boală cronică de rinichi”. De asemenea, prof. dr. Maria Dorobanţu a vorbit despre „Hipertensiunea arterială rezistentă la tratament”, iar şef lucr. dr. Roxana Darabont a discutat despre combinaţiile terapeutice fixe sau flexibile în tratamentul hipertensiunii arteriale.
În paralel cu lucrările cursului C.O.M.B.A.T. 2 dedicat medicilor, a avut loc şi cursul interactiv pentru asistenții medicali, COMBAT ASIST, în care medicii şi asistenţii medicali implicaţi în managementul hipertensiunii arteriale au discutat deschis cu pacienţi hipertensivi despre boala de care suferă.
Următoarele ediţii ale cursului C.O.M.B.A.T. 2 din acest an vor avea loc la Iași (6 iunie) şi Sibiu (27 iunie).
Organizator ştiinţific: Societatea Română de Hipertensiune
Management eveniment: Sănătatea Press Group