Colegiul Medicilor din România îşi exprimă suţinerea faţă de medicii din Slovacia

Comunicat de presa

Colegiul Medicilor din România îşi exprimă suţinerea faţă de medicii din Slovacia în lupta lor de a reda demnitatea profesiei medicale. Colegiul Medicilor din România salută decizia Guvernului Slovac, care a trecut de la o poziţie de forţă la negocieri, în vederea şi încheierea unui acord cu medicii protestatari. De la început, CMR a fost alături de de medicii slovaci şi le înţelege revendicările care sunt similare cu cele ale medicilor din România.

Colegiul Medicilor din România avertizează Guvernul Român că o situaţie similară se poate repeta la noi în ţară întrucât medicii au ajuns la limita epuizării şi a suportabilităţii. În nenumărate rânduri, CMR a apelat la Guvern pentru a fi rezolvate cele mai importante cereri ale profesiei medicale. Am solicitat deblocarea posturilor şi nu am primit nici un răspuns. Am solicitat finanţare corespunzătoare pentru sistem şi bugetul Sănătăţii este tot mai mic de la an la an. Aşa zisa creştere cu 4% în proiectul de buget pe 2012 este falsă, deoarece ea a fost impusă de plasa arieratelor rostogolite de către FMI. În mod real, în 2012, unităţile medicale vor primi mai puţini bani decât in 2011 În prezent, prin pregătirea noului proiect al Legii Sănătăţii, a cărui varianta oficială nu a văzut-o nimeni şi care nu a fost deocamdată supusă dezbaterii publice, se încearcă să se impună medicilor prin dictat şi nu prin negociere Contractul de asigurări.

Sper ca în al 13-lea ceas, guvernanţii să înţeleagă că sănătatea este o prioritate naţională şi nu numai declarativ dar şi în realitate. Guvernanţii trebuie să înţeleagă că un sistem de sănătate subfinanţat şi în care medicii sunt blamaţi nu poate fi funcţional. Mişcarea revendicativă din Slovacia există deja în România prin exodul medicilor care poate să ducă la colapsul sistemului. În acelaşi timp, guvernanţii nu trebuie să uite că şi putinii medici care au rămas să lucreze în România nu vor suporta la nesfârşit situaţia actuală şi că exemplul Slovaciei poate fi urmat şi de alte tari. Trebuie sa remarc solidaritatea la nivel european al tuturor organismelor profesionale ale medicilor, al CPME-ului şi consider că este necesar ca să redăm speranţa corpului medical prin respect faţă de acesta, prin libertate şi autonomie profesională, prin venituri corespunzătoare cu responsabilitatea muncii lor. CMR consideră că o condiţionare a finanţării sistemului şi a creşterii veniturilor medicilor de aşa zise măsuri de reformă în sistem este o măsură care aduce atingere atât medicilor cât şi pacienţilor”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

CMR împreuna cu celelalte organizaţii profesionale ale medicilor îşi afirmă disponibilitatea de a fi participant la un program coerent de eficientizare a politicilor de sănătate cu o singură condiţie si anume: respectarea demnităţii profesioniştilor din medicină.

1 comentariu la “Colegiul Medicilor din România îşi exprimă suţinerea faţă de medicii din Slovacia”

  1. Ioana Panatescu a scris:

    Super onoranta pozitia dv, dle Profesor, va multumim! un doctor necajit!

Comentează acest articol