El se jura ca nu fura dar l-am prins cu caltabosii in gura!

Asculta AUDIO: [audio:14-oct-2007-El-se-jura-ca-nu-fura-dar-l-am-prins-cu-caltabosii-in-gura.mp3]

TRANSCRIERE:

Scandalul "mita la Remes" a evidentiat un lucru periculos pentru societatea romaneasca: in loc sa se discute gravitatea faptului ca un ministru este capabil sa primeasca foloase necuvenite, toti politicienii si marii nostri analisti politici s-au axat pe o alta problema: de ce a fost mediatizata fapta.

Nu am vazut o asemenea reactie in momentul in care, pe aceleasi posturi de televiziune, au fost mediatizate cazuri in care medicii erau acuzati de malpraxis sau de primire de foloase necuvenite.

Mi-aduc aminte ca in 1997 a inceput o adevarata campanie impotriva medicilor, cu ordin ca in fiecare judet sa fie macar trei medici arestati pentru primire de foloase necuvenite sau pentru luare de mita. In acel moment, un medic dintr-o comuna Ieseana a primit de la miri, dupa ce a eliberat un certificat prenuptial, doi litri de vin. Repet: doi litri de vin, nu o suta de sticle de palinca, nu o suta de kilograme de caltabosi, ci doi litri de vin. Am luat pozitie si am solicitat un singur lucru: judecarea in stare de libertate. Si atunci presedintele Emil Constantinescu si ministrul de interne Dejeu mi-au raspuns ca o asemenea atitudine incurajeaza coruptia. Acel caz a fost intens mediatizat si nici un politician nu a luat atitudine.

Faptul ca se incearca deturnarea atentiei de la o fapta grava, cu aspecte strict procedurale, nu reflecta decat atitudinea politicienilor romani, care se considera deasupra celorlalti cetateni. Medicii pot sa fie murdariti, pot sa fie injurati, pot sa fie calomniati fara ca nimeni sa ia atitudine. Dar daca un politician este adus in fata opiniei publice, chiar fara alte repercursiuni, atunci este un caz de "lesmajeste".

Aceasta explica atat dispretul clasei politice pentru dreptul la sanatate cat si fata de adevaratii profesionisti. Fata de o asemenea atitudine trebuie luata o pozitie foarte ferma. "El se jura ca nu fura dar l-am prins cu caltabosii in gura". Trebuie ca astfel de politicieni sa dispara din viata publica!

3 comentarii la “El se jura ca nu fura dar l-am prins cu caltabosii in gura!”

  1. Catalin a scris:

    Va felicit pentru blog. Sper ca si dumneavoastra, din interior, sa incercati sa salvati, prin ceea ce faceti zilnic, onoarea ordinului medical. Din pacate, in ultimele luni, m’am ciocnit numai de situatii de genul Moartea domnului Lazarescu: dezinteres, lipsa de profesionalism. Ieri am fost la inmormantarea unei bune prietene, moarta (ucisa?!) ca urmare a unei cezariene, la Maternitatea Giulesti. In ce secol traim? Moarte ca urmare a unei cezariene in secolul 21?!????

  2. Irina a scris:

    Viata publica?
    Cand te uiti in jur ai senzatia ca suntem toti nepotii lui Becali, am fost botezati de Basescu, am terminat scoala la un liceu privat al lui Vanghelie si am luat lectii de canto cu Guta… suntem veri de-al doilea cu Columbeanu dar asta ne face un pic veri si cu Monica, ceea ce ne umple de mandrie… si ne gandim sa-l punem nas pe Copos, ca are bani, stie fotbal si e “mai cu clasa”…
    Putem trai cu asta? Iata ca putem…
    (*nici una dintre “rudele” mai sus mentionate nu a primit spaga, nu a dat spaga si n-a fost judecata vreodata pentru spaga)

  3. V. Astarastoae (@Irina) a scris:

    E doar o iluzie pentu ca ei sunt mai zgomotosi, obraznici si cu tupeu. Irina, tu nu esti ruda cu ei. Si ca tine sunt foarte multi. Crede-ma, am intilnit mii de oameni cinstiti, cu bun simt, cu sentimentul onoarei si competenti. Acestea sunt rudele noastre. Faptul ca ai scris acest comentariu arata ca nu putem trai cu asta.

Comentează acest articol