Exodul medicilor va determina în maximum 10 ani colapsul sistemului de sănătate

Interviu cu Vasile Astăstoae, preşedinte al Colegiului Medicilor din România. Autor: Cosmin Paşca (Ziarul de Iaşi)

In ultimul timp au fost discutii publice intense care vizeaza lumea medicala pe doua teme principale: spagile si acuze de malpraxis, mai ales in cazul unor nasteri cu deznodamint tragic. Sa le luam pe rind: sustine Colegiul Medicilor un proiect privind legalizarea spagii in domeniul medical?

Nu a existat niciodata un asemenea proiect, situatia dovedeste inca o data proverbul cu „arunca cineva o piatra in lac si zece destepti nu pot s-o scoata". Profesorul Birsan, presedintele Colegiului Cluj, a spus intr-o conferinta de presa ca s-a saturat ca el, care nu a luat niciodata spaga, sa fie pus alaturi de cei care conditioneaza actul medical si a cerut o lege dura pentru ca acestia sa fie scosi din sistem. Pe fluxul de stiri, ziaristul care a fost la conferinta de presa, a trecut: «Colegiul Medicilor sugereaza o lege care sa legalizeze spaga». Pe urma am fost intrebat eu si am spus ca nu avem asemenea preocupari, dar ca in Romania exista o lege care reglementeaza foarte clar conditionarea directa sau indirecta a actului medical. Acolo se precizeaza expres ca inainte sau in timpul actului medical, medicul nu are dreptul sa primeasca absolut nimic de la pacient. In articolul 2, care e in conformitate cu legislatia europeana, se spune insa ca la incheierea actului medical, pacientul isi poate recompensa medicul sau unitatea medicala, in conditiile legii. Conditiile legii spuneau ca Ministerul urma sa vina cu niste norme, or aceste norme nu s-au mai indeplinit. Aceasta a fost singura declaratie pe care am dat-o. De aici o furtuna intr-un pahar cu apa.

Si malpraxisul? Exista destule voci care acuza Colegiul Medicilor ca este prea ingaduitor atunci cind analizeaza cazuri de presupusa culpa medicala.

Termenul de malpraxis este vehiculat in societatea romaneasca fara ca majoritatea celor care-l utilizeaza sa-i cunoasca continutul. Malpraxisul sintetizeaza de fapt raspunderea civila a medicului fata de un prejudiciu provocat prin actiunea sa pacientului. Deci pentru a exista malpraxis trebuie sa existe un act medical incorect, un prejudiciu real si cert produs pacientului si o legatura de cauzalitate intre actiunea sau inactiunea medicului si prejudiciul provocat pacientului. In toate tarile civilizate medicul raspunde pentru greselile sale civil, dar nu si penal. Malpraxisul inlatura raspunderea penala a medicului. Aceasta atitudine este de fapt o atitudine pragmatica din partea societatii. Deoarece eroarea si greseala medicala fac parte integranta din profesie (nicaieri si nicicind in lume ele nu au putut fi eliminate) s-a considerat ca este mult mai eficient sa se axeze actiunile pe preventie si atunci cind totusi ele se produc este mai eficient sa se acopere prejudiciul produs pacientului decit sa trimiti o persoana calificata, in care ai investit (medicul) in inchisoare. Bineinteles cu exceptia culpelor grave pentru care cel vinovat este exclus din corpul medical. Culpe grave nu prin rezultatul lor, ci mai ales prin comportamentul medicului respectiv.
In Romania insa, aproape intotdeauna cind apare un rezultat nedorit, organizatorii de sanatate, mass-media, opinia publica in general, fara a analiza cazul in mod serios il incadreaza imediat in categoria malpraxis si decreteaza culpa medicului. Aceasta atitudine o observam inclusiv in Parlamentul Romaniei. In acest sens semnalez amendamentul la art. 670, al. 2 la legea nr. 95/2006 (introdus la Ordonanta nr. 20/2007) prin care se propune: „urmare a primirii sesizarii formulate de persoanele prevazute la al. 1, Comisia (de malpraxis) are obligatia de a comunica conducerii unitatii al carei salariat este cel impotriva caruia s-a facut sesizarea, decizia cu privire la suspendarea contractului individual de munca al acestuia pe toata durata derularii cercetarii". Acest amendament introduce prezumtia de vinovatie pentru cetatenii a caror singura vina este aceea ca au ales sa practice medicina. Daca se accepta o asemenea prevedere inseamna ca oricine poate sa faca o reclamatie si fara ca aceasta sa fie analizata, medicul sa devina muritor de foame, deoarece i se suspenda contractul de munca. In acelasi capitol al legii, Comisia de malpraxis, in loc sa fie o comisie de mediere care sa realizeze o reconciliere a partilor (medic, pacient si societatea de asigurari) si sa evite in privinta despagubirilor calea judecatoreasca, este transformata intr-o instanta speciala care judeca si da decizii in probleme de responsabilitate civila, lucru interzis in mod expres de Constitutia Romaniei. Atit Constitutia Romaniei, cit si decizia Curtii Constitutionale nr. 51/2008 interzic crearea unor instante speciale. A trebuit o interventie energica din partea Colegiului Medicilor din Romania, o scrisoare deschisa pe care am trimis-o presedintelui Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu, pentru ca aceste aberatii juridice sa fie retrimise in comisii urmind a fi rediscutate cu reprezentantii CMR si cu persoane competente in domeniu. In concluzie, o abordare grosiera si nenuantata a malpraxisului, absenta unor masuri de profilaxie eficiente impotriva greselii medicale este daunatoare atit pentru medic, cit si pentru pacient.

Doua treimi dintre medici sint concentrati in sase orase

Schimbam acum registrul discutiei, dar raminem in zona unei alte chestiuni mult discutate in ultimul timp: a capatat intr-adevar migratia medicilor romani in strainatate proportii alarmante?

Exodul medicilor nu este o problema specifica doar Romaniei. Si ONU si OMS au sesizat gravitatea acestui exod din tarile in curs de dezvoltare catre tarile dezvoltate inca de acum 10 ani. Motivele pentru care exista acest exod sint pe de o parte aspectele materiale (veniturile realizate de medici in tarile dezvoltate) pe de alta parte realizarea profesionala, deoarece in aceste tari exista cadrul corespunzator implinirii profesionale a medicului respectiv. Cu alte cuvinte, medicul are satisfactia de a-si pune in valoare cunostintele dobindite si de a avea rezultate performante. Din nefericire, desi exista experienta celorlalte tari care au fost integrate in UE, decidentii si politicienii din Romania au tratat cu superficialitate aceasta problema. Exodul medicilor din Romania, daca nu se vor lua masuri urgente, va determina in maximum 10 ani un colaps al sistemului de sanatate. Sa ma explic: Romania este o tara care are citeva particularitati nefericite in ceea ce priveste resursele umane in sistemul de sanatate. Numarul de medici raportat la mia de locuitori ne plaseaza pe locul 46 din 48 de tari monitorizate de OMS. Astfel, Romania are 1,9 medici la mia de locuitori, deci mai putin decit Bulgaria (2,7 medici), Republica Moldova (2,9 medici), Ucraina (3,1 medici), Ungaria (3,9 medici) fara a ne mai raporta la Franta (7,9 medici) sau Germania (7,8 medici). La o asemenea statistica trebuie adaugat ca aproape 2/3 din medici sint concentrati in 6 orase si, paradoxal, chiar in aceste orase unele specialitati nu sint suficient reprezentate sau numarul de specialisti din acele specialitati este insuficient. Avem in acelasi timp somaj in rindul medicilor deoarece in absenta unor planificatori calificati locurile la rezidentiat se scot dupa ureche. Asa am ajuns sa avem deficit de medici in specialitati precum Anestezie Terapie Intensiva si Medicina de Urgenta si surplus in Cardiologie, Medicina de Familie etc. Surplus relativ deoarece numarul de posturi finantate este totusi insuficient.

Anul trecut, 4.000 de medici au solicitat documentele pentru a lucra in tarile Uniunii Europene

In anul 2007 aproape 4.000 de medici si-au ridicat documentele de la Ministerul Sanatatii pentru a lucra in tarile UE si din acestia peste 2.000 s-au incadrat in posturi tentante din punct de vedere financiar si al mijloacelor avute la dispozitie. Acesti medici, cel putin 5 ani de zile nu vor fi disponibili pentru sistemul de sanatate din Romania. Atmosfera care exista actualmente in Romania privind corpul medical, culpabilizarea acestuia in bloc este un factor suplimentar care accelereaza exodul medicilor. Aceasta este ratiunea pentru care tema Adunarii Generale a Colegiului Medicilor din Romania din 13-14 martie 2008 o constituie chiar problema migratiei medicilor. Politicienii, societatea si organizatorii de sanatate, populatia trebuie sa constientizeze acest pericol si sa inteleaga faptul ca daca nu se iau masuri urgente efectul pe termen lung va fi dezastruos. Aceste masuri nu pot fi masuri administrative de restrictionare a migratiei (UE interzice, mai ales pentru medici, acest lucru), ci masuri care sa duca la o schimbare de atitudine fata de corpul medical.

Ati luat mereu apararea medicilor. Cit de potrivita va fi atitudinea dumneavoastra „intelegatoare" cu neregulile din UMF? Va intreb acest lucru pentru ca dumneavoastra sinteti unul dintre candidatii principali la apropiatele alegeri pentru functia de rector al UMF.

Gestionarea resurselor umane dovedeste daca esti sau nu un bun manager. Niciodata nu i-am aparat pe cei care au gresit, doar am solicitat ca pedeapsa sa fie in functie de marimea greselii. Faptul ca o persoana se simte protejata in interiorul institutiei datorita atitudinii conducatorului duce la un moral crescut al acesteia. Daca moralul personalului este coborit, atunci nu poti sa faci nimic. Dovada este Institutul de Medicina Legala din Iasi, pe care il conduc, de care acum 4 ani de zile nu auzise nimeni si care acum e recunoscut drept prima institutie de acest gen din tara.

Exista nereguli si nepotisme la UMF?

Cred ca da.

Cum va ginditi, ca rector sa le puneti capat?

Nu e nevoie de pus capat. Trebuie introduse reguli. Daca regulile sint aceleasi si criteriile care se aplica sint aceleasi nu vom mai discuta despre nepotisme. Nu poti sa pui de la inceput eticheta de nepotism daca cineva are o legatura de rudenie. Pentru ca s-ar putea sa fie copil de doctor, sa fi avut de cind s-a nascut o biblioteca, cine sa-l invete si din start a avut o sansa in plus. Dar s-ar putea si sa nu stie nimic si sa ocupe locul altuia numai prin influenta. Or, trebuie desfiintata aceasta influenta. In Codul de Etica al UMF, pe care l-am scris cap-coada am introdus citeva reguli privind acest aspect. De exemplu, sa nu poata face parte din aceeasi comisie rude de pina la gradul III, inclusiv. De asemenea, daca esti ruda pina la gradul IV inclusiv nu poti sa faci sau sa influentezi o evaluare privind ruda respectiva. Sint citeva reguli care au fost luate de la universitati din strainatate. Sigur, nu sint la fel de restrictive ca acolo, unde este interzis sa lucreze in aceeasi universitate persoane cu grad de rudenie intre ele. Dar eu sint de principiu ca o institutie poate fi reformata numai din interior si doar cu acceptul celor din interior. Daca reusesti sa-i convingi ca va fi bine, atunci va merge. Bineinteles ca vor fi si nemultumiri, dar si acestea pot fi rezolvate.

Sursa: Ziarul de Iasi, 26 februarie 2008

14 comentarii la “Exodul medicilor va determina în maximum 10 ani colapsul sistemului de sănătate”

  1. ioan a scris:

    interesant articolul….dar mai interesant este faptul ca s-au scos doar 1992 locuri la rezidentiat….hhhh…nu mai inteleg nimic

  2. Corina a scris:

    Am facut rezi, sunt primar. E adevarat, de mf. Am pierdut postul ocupat prin concurs in 1995 la tara ca sa fac rezi. Eram fericita atunci. Am terminat, au trecut ani de atunci dar post inapoi nu am mai gasit in judet sau oras. Acum zac in “scolar” si astept ca din iunie sa ma conduca Doamna Educatoare in activitate caci ministerul sanatatii nu ne mai vrea. Voi pleca din tara, desigur.
    Apropo: daca ramaneam pe postul meu atunci, mi se dadea de pomana si specialitatea si aveam si pacienti si de toate. Am dat 10 examene in 10 ani, stiu limbi straine.. Vroiam doar sa am dreptul la o familie. Vroiam sa-mi pot creste copilul linistita. Nu se poate: trebuie sa plecam sau sa o lasam naibii de medicina. Este doar un HOBBY!

  3. Monica a scris:

    Stimate Domnule Profesor,
    Imi place sa fiu medic de familie, imi place relatia pe care o am cu pacientii mei carora le cunosc toate problemele nu doar medicale ci si de viata. Nu scriu doar reteta lunara, nu dau doar bilete de trimitere ci le tratez afectiunile din orice specialitate atat cat ma pricep si m-am straduit sa ma pricep tot mai mult. Ii dirijez in sistemul sanitar, le explic ce boala au , ii ajut sa invinga bolile acute si sa invete sa traiasca cu cele cronice. Imi place ca nu am sefi si ca imi organizez singura cabinetul. Nu vreau sa plec din tara pentru ca iubesc Iasul si nu vreau sa plec departe de cei dragi. Va admir, va stimez si ma bucur ca existati.
    Mi-am depus actele sa plec in Franta, sunt disperata ca nu voi avea din ce plati ratele la banca unde am facut credit cand mi-am renovat cabinetul, ca nu voi avea din ce plati fiscul , ca nu voi mai avea putere sa rezist la o noua guvernare PSD.
    Ce credeti ca se mai poate face ?

  4. Ailene Andrea a scris:

    pentru monica,
    Ma bucur ca existi si ca faci ceea ce ai invatat atata timp:sa vorbesti cu oamenii, sa fii sincera si corecta.
    Mie asta imi da speranta sa continui facultatea si sa nu plec din tara.
    Ai incredere in Dumnezeu si in credinta ta ca faci bine pacientilor tai.
    Te admir profund si iti inteleg durerea.D
    Daca decizi ca e mai bine sa pleci, o sa regret ca am mai pierdut un om de valoare al tarii.Daca ramai, sper ca intr-o buna zi sa colaboram impreuna.
    Iti doresc multa putere in tot ceea ce faci!

  5. Monica a scris:

    Stimate Domnule Profesor,
    Va scriu cu amaraciunea unui om care s-a ciocnit de sistemul birocratic exasperant din UMF Iasi. In luna octombrie 2008 am facut cerere la secretariatul facultatii de medicina pentru a obtine adeverinta pentru intocmirea dosarului in vederea obtinerii certificatului de conformitate pentru UE, si un duplicat dupa foaia matricola pentru ca traiam cu impresia ca originalul l-am uitat la a doua facultate pe care o absolvisem mult dupa cea de medicina. Taxa pentru duplicat mi s-a parut absurd de mare : 250 ron dar am platit-o pentru ca nu aveam alternativa. Mi s-a spus ca pe langa cerere si taxe imi mai trebuie si sa dau anunt la Monitorul Oficial ca am pierdut foaia matricola. Dupa o saptamana reusesc sa faca acest lucru si depun toate hartiile necesare. Mi s-a spus ca documentele pot fi gata in maxim 45 zile, ca pot sa mai sun din cand in cand ca sa vad daca sunt gata. Stiind cum merg treburile la noi in tara , m-am prezentat dupa 2 luni , convinsa ca nu se poate sa nu fie gata. Angajatele UMF Iasi mi-au demonstrat insa ca se poate. Nici unul dintre documente nu era gata , una dintre secretare imi ratacise si cererea , noroc ca venisem cu chitantele , iar cealalta secretara era in concediu. Mi s-a spus sa revin dupa 1 saptamana, eu am mai lasata de la mine cateva zile si iarasi plina de sperante m-am infiintat la secretariat . Aici insa stupoare, mi se spune ca nu mi se poate elibera duplicatul dupa foaia matricola intrucat cealalta secretara a omis sa-mi spuna ca imi mai trebuia si o declaratie pe propria raspundere data la notariat ca am pierdut originalul. Sa innebunesc, nu alta. Am plecat dar nu aveam timp sa ma ocup de asta decat peste cateva zile pentru ca timpul meu liber este foarte scurt. A doua zi primesc insa un telefon de la secretara care imi spune ca nu mai e nevoie de acea declaratie de la notariat intrucat ce ridicasem eu de la UMF in urma cu 8 ani nu era foaia matricola ci doar o lista cu notele care imi trebuisera sa demonstrez la a doua faculatate ca am absolvit medicina cu media generala peste 9 ca sa intru fara examen , si ca eu nu am luat originalul, de aceea nici taxa de 250 ron nu trebuia sa o platesc. Asa ca ma infiintez dupa cateva zile din nou in Iasi, la secretariat. Nu va pot descrie frustrarea mea cand nici acum unul dintre documente nu era gata , urmand sa fie semnat de d-na decan la ora 14, eu insa nemaiputand sa raman in Iasi pana la acea ora, am luat doar adeverinta, si am plecat. Am revenit dupa o saptamana , iarasi in naivitatea mea fiind sigura ca voi pleca cu documentul in mana. Am aflat ca d-na decan nu se uitase in mapa, fiind prea ocupata cu documentele pentru sedinta de senat, si ca la 12 va semna. Iarasi i-am spus secretarei ca nu pot sa mai raman, ca am sa revin dar ea ma intreaba daca am luat adeverinta. Eu zic ca da. Dansa zice ca nu e buna pentru ca cealalta secretara a uitat sa-mi treaca seria si numarul diplomei pe ea. Am simtit cum brusc creste in mine o furie de necontrolat: daca eu ma duceam cu ea pana la Bucuresti si aflam ca nu e buna, raspundea cineva de timpul si de banii mei pierduti? Ea ridica din umeri si eu, invinsa de sistem, plec pregatind o criza de angina si una de ulcer. Revin dupa o saptamana, d-na secretara nu e in birou, e la semnat acte si sunt invitata sa iau loc pe hol pana vine dansa si ma pun pe asteptat. Dupa o jumatate de ora cand se face timpul sa plec intru nervoasa si o intreb pe colega dansei cand vine pentru ca eu nu mai pot astepta. Zambitoare imi zice ca doamna a venit, si o vad trebaluind la un xerox. Nu stiu de cand venise si pe unde pentru ca statusem in fata usii tot timpul dar ma intreb cat erau dispuse sa ma mai lase sa astept pe hol . Imi iau in sfarsit hirtia. Stiti la ce ma gandesc acum? Oare plecand dintr-o tara a absurditatilor, voi fi eu capabila sa ma adaptez la o tara normala? Acest imens ospiciu care e Romania acum nu mi-a alterat ireversibil modul de a gandi , asteptarile si comportamentul? Sunt nespus de trista si otravita de o furie neputincioasa.

  6. Adrian a scris:

    Imi este teama ca aceasta campanie furibunda impotriva medicilor din Romania ( atacuri in mass media, reducerea drastica a veniturilor, umilirea, haituirea noastra) nu are alt scop decat sa ne faca sa plecam din tara. Firmele de recrutare primesc intre 10.000-40.000 euro pentru fiecare medic pe care il iau de la noi din tara si il duc in tara lor. Ma simt ca o marioneta: am fost deja la un interviu si mi-am depus dosarul pentru obtinerea certificatului de conformitate. Dar eu nu vreau sa plec! Ce e de facut?

  7. ana a scris:

    Stimate domnule profesor,
    Sper sa faceti ceva pentru zecile de mii de medici de familie din tara, care fac ceea ce au fost invatati in facultate:sa faca bine pacientilor lor. Nu cerem mila si pomana de la nimeni,ci doar ceea ce ni se cuvine in urma muncii prestate. Si stiti foarte bine ca in aceasta specialitate ,chiar daca inca mai este considarata a fi cenusareasa medicinii,chiar se face treaba. Pe langa orele de la cabinet si apoi pe diferite “coclauri”la consultari de bolnavi nedeplasabili ,gravide ,copii,rromi ajungem si noi pe la casele noastre unda incepem sa facem diferite raportari catre CAS ,ASP ,sanepid ,diferite situatii care ne sunt cerute la urgenta:de azi pe maine.Acum aflam ca ne va scadea si venitul cabinetului.Si inca ceva ,chiar daca sunt medic de famile sunt ingrijorata de campania de denigrare impotriva medicilor in general.Nu sunt si nu voi fi niciodata de acord ca dupa zeci de ore de garda unui medic sa i se ia un interviu cu o mutlime de reflectoare in ochi si sa trebuiasca sa raspunda unor intrabari de la niste ziaristi care nu vor decit senzationalul acolo unde nu exista decat o imensa oboseala si poate si o mare dezamagire.

  8. Ailene Andrea a scris:

    pentru monica si adrian,
    va inteleg perfect.tocmai ca stiu sistemul si legile si ca traiesc zi de zi la umf.
    ca sa intri intr-o institutie publica de la noi te impiedici de presul de la usa.Toata lumea are drepturi, se simt stapani pe un teritoriu public, la care are acces orice cetatean roman.
    Eu cel putin mai am o speranta, ca de…sa vad cine imi ia zambetul de pe buze.
    Si am inceput sa imi cer drepturile, conform legilor noastre.Si nu sunt toti multumiti:)
    Intrebarea mea este de ce a ajuns facultatea de medicina o targuiala ieftina:ai de ales intre biologie, fizica si chimie organica?si daca vrei sa faci medicina se depune dosarul si platesti taxa pe toti anii.
    Si tin minte ca si in scoala generala, liceu, primii ani de facultate ca ni se dadeau exemple generatiile anterioare care erau cu un cap deasupra noastra si ca nivelul nostru este jalnic.este aceeasi psihologie pe care am intalnit-o din ’90 pana acum.Si stim foarte bine ca prea multe schimbari de la un an la altul zapaceste pe oricine si experimentele de 18 ani pe care le-am trait personal ar fi deprimat pe orice om normal cu dorinte.
    Dar in ciuda intemperiilor vremii, sunt in picioare si nu ma ia valul.

  9. Sideratul a scris:

    pt Monica si Dr Astarastoae si dr Dragos Pieptu

    Stimati colegi,
    Din pacate cele traite de Monica nu sunt apanajul UMF Iasi! Multi dintre noi am trait variante kafkiene care ne-au marcat viatza si lucrurile nu se vor opri aici
    Cred ca i se cer totushi prea multe lucruri> Hai sa facem un exercitziu de imaginatzie in care sa cerem sefului nostru ierarhic – profesor de cele mai multe ori – sa ia o pozitzie energica cu privire la campania denigratoare impotriva medicilor. Sau la restructurarea sistemului medical.Sau la coruptzia din UMF-uri.
    Cam catzi credetzi ca vor reactziona eficient shi catzi vor apela la celebra
    “Ciocul mic!” ?
    Adevarat putere in sistem o au profesorii universitari, colegii din DSP, cei din minister shi nu generalistul din Lunca, chirurgul din Slobozia, cardiologul din Dorohoi.
    Bine, bine, imi vetzi spune ca unirea face puterea>Din nefericire noi ca natzie am fost unitzi cateva minute in 89. Si cam atat.
    Noi ca breasla nu vom fi niciodata unitzi!

    Monica raspunsul meu pt tine : Da, te vei adapta! Vei invatza sa gandeshti normal, vei descoperi in tine resurse nebanuite, vei realiza ca sacrificiul personal nu a fost zadarnic ca potzi profesa in conditzii normale.
    Pretzul platit e acela de a te desparti de tzara ta. Pentru unii e mult prea mult.
    Vei descoperi singura in ce categorie te vei incadra. Oricum va fi greu.Dar e VINA LOR nu a ta.
    Succes !

  10. Ailene Andrea a scris:

    pentru “sideratul”
    Tocmai ca ne-am luptat in ’89 pentru un drept al nostru, au murit atatia oameni nevinovati si pe baza sacrificiului lor si a multor lacrimi care s-au prelins pe obrajii parintilor, fratilor, rudelor celor pierduti si uitati dar mai ales pentru ca durerea celor care inca sufera ma arde pe mine in suflet si mai ales ca stiu sistemul atat de bine si culmea, de sistem m-am lovit o viata intreaga,eu sper ca vor fi schimbari majore in multe sisteme.
    Ma refer aici la ceea ce am trait eu, din ’84 pana in 2009, experienta pe care am acumulat-o si mai ales ca am fost obligata sa repet un an ca sa pot trece la fara taxa la facultate (2003-2005: de 2 ori anul I), nu voi lasa sa se continue aceeasi bataie de joc pe care am trait-o eu pe pielea mea.
    Multumesc.

  11. Ailene Andrea a scris:

    P.S: si cred ca nu e nevoie “Doamne fereste!” de o alta revolutie( asta ne-ar mai trebui) ca sa spunem lucrurilor pe nume.

  12. Ailene Andrea a scris:

    P.S 2:Tatal meu a luptat in ’89 pentru o cauza.Este in viata.Si mai ales e la fel de drept cum a fost si pana acum.Iar educatia care am primit-o pana acum a fost de la toti( si de bine DAR si de rau).

  13. unul dintre misionari a scris:

    pentru Andrea:
    draga mea, nu te mai plange atat de mult..ca daca nu ai avea treaba la secretariat..nici nu ai sti unde este UMF-ul prin care pretinzi ca treci zilnic..si nu te mai lauda atat..ca altii sunt mai mari si mai tari ca tine..dar au mai mult bun-simt!!!Mai taci!du-te la Socola!!!ca acolo iti este locul.
    O cunostinta personala

  14. Exodul medicilor în străinătate - myMED.ro blog a scris:

    […] interviu din februarie 2008 publicat pe blogul personal, prof. dr. Vasile Astărăstoae avertiza că migrația medicilor români în străinătate va […]

Comentează acest articol