Motive tot mai ciudate pentru care iesenii vor sa-si ia viata

Campionatul de fotbal din acest an a facut deja patru persoane sa incerce sa-si puna capat zilelor dupa ce s-au certat cu ceilalti membri ai familiei din cauza meciurilor de la televizor. Fotbalul nu este insa singura cauza a inmultirii numarului de sinucideri.

Majoritatea dintre cei 50-60 de ieseni care incearca intr-o luna sa-si ia viata au ca principal motiv neintelegerile in familie, insa exista si cazuri in care printre motive se numara si conflictele cu profesorii sau cu sefii.

Campionatul european de fotbal ia mintile multor ieseni. Dupa ce, la meciul de deschidere, doua femei au incercat sa se sinucida din cauza certurilor cu sotii microbisti, la meciul Romania-Franta doi barbati au recurs la acelasi gest deranjati de membrii familiei. Astfel, in timpul meciului tricolorilor cu francezii, la Spitalul "Sf. Ioan" din Iasi au fost adusi doi barbati intoxicati voluntar. Unul dintre ei, in virsta de 26 de ani, a inghitit aproximativ 30 de pastile si a servit o gura de clor. Barbatul, fara ocupatie, locuia cu parintii si a recurs la acest gest deoarece mama sa l-a deranjat cind urmarea marele meci de fotbal. Mama tinarului a povestit medicilor cum baiatul ei s-a enervat pentru ca a fost deranjat si a vrut sa se arunce de la balcon. A renuntat insa la aceasta idee in scurt timp, insa a luat un pumn de pastile si putin clor.

"Pacientul a beneficiat in Unitatea de Primire Urgente (UPU) de masurile terapeutice de urgenta si, dat fiind faptul ca a refuzat internarea, a plecat acasa. Starea clinica este buna", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, coordonatorul UPU al Spitalului "Sf. Ioan".

Cel de-al doilea pacient adus luni seara, tot in timpul meciului, a baut o sticla de clor dupa ce s-a certat cu sotia din acelasi motiv: fotbalul. In urma ingrijirilor medicale din UPU, barbatul de 59 de ani este in afara oricarui pericol. Au existat insa si doua femei care au incercat sa se sinucida in timpul meciului de deschi-dere al Campionatului. Ele au apelat tot la metoda intoxicatiei cu medicamente. Una dintre acestea s-a suparat pentru ca prietenul, care se uita la meci, o tot trimitea sa mai cumpere bere sau tigari sau o punea sa gateasca, iar cealalta s-a enervat ca sotul s-a imbatat in timpul meciului, desi ii promisese ca nu va mai bea.

Peste 80% din tentativele de suicid apar dupa scandaluri in familie

Se pare ca certurile cu sotii, prietenii sau parintii sint principalele motive invocate de persoanele care incearca sa se sinucida. "Certurile intrafamiliale provoaca cele mai multe cazuri de sinucideri, insa nu este singura motivatie. Este posibil ca aceasta sa fie picatura care a umplut paharul. Apar in medie 50-60 de persoane care incearca sa se sinucida pe luna, dintre care peste 80% de cazuri sint gene-rate de certurile in familie", a declarat dr. Gabriela Romeda, psiholog in cadrul programului CIRTITA al Spitalului "Sf. Ioan".

Certurile insa apar din diferite motive, la sarbatori acestea fiind mai dese. "De ziua indragostitilor am avut multe cazuri de tentative de suicid din partea femeilor. S-au suparat pe prieteni sau soti pentru ca nu le-au daruit ce se asteptau sa le dea sau nu le-au cerut in casatorie asa cum sperau ele. De Craciun, Paste sau Ziua Femeii la fel, fie nu au primit cadou, fie partenerii nu le-au dat suficienta atentie", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru.

In afara de asteptari nesatisfacute, dr. Ciuhodaru a mai intilnit motive de genul "mama nu m-a lasat sa ma duc la discoteca", "tata mi-a spus sa ma despart de prietenul meu" sau "m-am certat cu sotia pentru ca am pierdut multi bani la jocuri de noroc".

Conflictul cu seful sau profu’ ii face pe multi sa renunte la viata

Conflictele intre sef si angajat pot determina persoane depresive sa recurga la suicid. "Am avut un tinar care a incercat sa se sinucida dupa ce s-a certat cu seful. Barbatul stri-case ceva in institutia in care lucra, iar seful l-a amenintat ca il da afara", a sustinut dr. Ciuhodaru. Totodata, multi studenti sau elevi sint decisi sa isi ia viata, intrucit nu obtin note de trecere la examene sau lucrari, dupa cum a mentionat dr. Ciuhodaru.

Numarul persoanelor care incearca sa se sinucida a crescut ingrijorator in ultimii ani, iar medicii se asteapta ca perioada caniculara si Campionatul European de fotbal sa aduca si mai multe cazuri asemanatoare la UPU.

Sursa: Jurnalul de Est (Madalina Vatamanu)

Leave a Reply

Your email address will not be published.