Deficienţele legislaţiei privitoare la eliberarea permiselor de conducere auto

Situaţia ultra mediatizată a vipului Mondial a scos la iveală încă o dată că în România analfabetismul nu este deloc incompatibil cu obţinerea permisului de conducător auto. Dacă ai bani, tupeu şi palate cu turnuleţe, poţi să fii analfabet şi în acelaşi timp să conduci cu nonşalanţă un merţan, fără să ai probleme cu legea. Privitor la nivelul educaţional al aplicanţilor la permisul auto, Ordinul MSF nr. 350 din 12/04/2003, nu face nici o precizare în legătură cu obligativitatea unui minimal nivel educaţional. Şi rău face acest ordin! Ar trebui să fie interzisă conducerea auto tuturor celor care nu fac dovada că posedă nu diplome, căci şi ele se trafichează, ci cunoştinţe temeinice în limba română de scris, citit şi socotit.

În cazul Mondialului, nu se pune însă problema educaţiei sale. Situaţia sa este una mult mai gravă. Acesta nu a încălcat legea achiziţionând zeci de dosare penale pentru că a avut nunţi şi cumetrii, sau că este de o anumită etnie discriminată de preşedintele Franţei. Dacă este să luăm drept adevărate relatările presei din ultimele zile, personajul a înfipt cuţitul în nepotul său, dar şi în umărul unui consilier local, a construit imobile fără autorizaţie, a acumulat averi de milioane de euro folosind mita, şantajul, înşelăciunea, ameninţarea şi violenţa. Nu neştiinţa de carte l-au făcut pe acesta să comită toate aceste fapte. Personalitatea acestuia este responsabilă. Faptele s-au petrecut în timp, cu utilizarea unor multiple metode, trucuri şi speculaţii. Ceeace denotă inteligenţă, premeditare şi calificare. Discernământului faptelor sale există, fiind dublat de lipsa unei minime moralităţi sociale. Este ceeace psihiatria denumeşte de mult timp "moral insanity", sau actualmente "Tulburare de personalitate de tip antisocial".

Pentru această afectare psihică cu consecinţe grave în plan social nu prea există tratament psihiatric. Cam peste tot în lume de tratamentul acestor persoane se ocupă codul penal şi organele judiciare. Pentru suspendarea permisului internaţionalului galactic nu trebuie aplicată prezumţia de nevinovăţie. Este suficientă o examinare medico-legală psihiatrică pentru ca permisul acestuia să fie definitiv suspendat.

Capitolul boli psihice, art. 81, din Ord. MSF 350/12/04/2003: "Permisele de conducere auto nu vor fi eliberate sau nu vor fi reînnoite solicitanţilor ori şoferilor care suferă de: probleme severe datorate... unor tulburări de personalitate care afectează serios comportamentul..."

Comentează acest articol