Reguli de nutritie si hidratare in perioada verii

Dr Luminita FloreaEste vara, sezonul in care ne apucam de treaba - vrem sa aratam mai bine, sa avem un stil de viata mai sanatos, sa facem mai multa miscare. Totul porneste de la o alimentatie corecta, echilibrata, care sa asigure organismului aportul de nutrienti de care are nevoie.

Acum este momentul ideal pentru detoxifierea organismului!  
Trebuie sa renuntam la vechile obiceiuri de alimentatie, incarcate caloric, consistente si sa alegem in schimb o dieta asortata anotimpului. Bogata in fructe si legume, in combinatie cu oleaginoase, leguminoase, lactate mai degresate si carne alba slaba, preferabil peste sau fructe de mare.” explica Luminita Florea, medic specialist diabet, nutriţie si boli metabolice din cadrul Centrului Medical ProVita - Diagnostic si tratament.

Concret, trebuie sa profitam la maximum de:

  • proteinele animale usor digerabile: carne alba (pui/ curcan, peste slab sau gras oceanic), ou, lapte si derivate de lapte (branzeturi pana spre maxim  18-20% grasime, de vaca sau capra);

  • legumele si fructele proaspete, de sezon (care asigura un aport maxim de nutrienti specifici);

  • cerealele si semintele (de in, susan, canepa, floarea soarelui, dovleac, goji);

  • oleaginoasele (nuci, alune, fistic, caju, migdale);

  • pseudocerealele: mei, quinoa, hrisca, cus-cus;

  • leguminoasele: naut, linte, mazare, fasole boabe.


In afara de ceea ce mancam, este foarte important sa stim cum sa mancam si sa tinem cont de combinatiile alimentare corecte:

  • fructele se pot combina optim cu cerealele si oleaginoasele, eventual lactate usoare tip iaurt, sana, kefir;

  • carnea, pestele, branzeturile si ouale se pot asocia energetic si nutritiv optim cu legumele cat mai putin procesate termic si mai dietetice (wok, gratar, salate, abur rapid);

  • proteinele vegetale din leguminoase (naut, linte, mazare, fasole), precum si cerealele integrale tip paste sau orez se combina corect tot cu legumele.


Este important sa evitam:

  • grasimile animale (carnea grasa rosie – porc, vita, tocaturile, mezelurile, afumaturile, conservele, untul sau smantana integrale, branzeturile foarte grase - oaie/ bivolita, prajelile - tip mici, carnati, chiftele, snitele, produsele tip fast-food);

  • glucidele rafinate, derivate de zahar si faina alba (prajituri, bomboane, patiserie, foietaje, cremele de patiserie, gogosi etc);

  • bauturile energizante consumate in exces: carbogazoase, ce contin cofeina, cafeaua si ceaiul verde in cantitate mare, iar alcool cu moderatie.


In acelasi timp trebuie sa acordam mare atentie hidratarii, mai ales in zilele caniculare. Vara organismul are nevoie obligatoriu de o cantitate de 2 l de lichide/ zi, preferabil din apa (plata sau minerala, carbogazoasa) si ceaiuri neindulcite sau slab indulcite. Aceste lichide trebuie consumate ideal la temperatura camerei, nu foarte reci, pentru a nu produce agresiune termica suplimentara organismului care incerca sa se adapteze la temperaturile ridicate din atmosfera.
In cazul expunerii directe la la temperaturi ridicate, de exemplu munca in aer liber, in plina caldura si soare, cu efort fizic mediu/ mare, se recomanda un aport de 200 - 300 ml de apa la fiecare 15 - 20 de minute de expunere.

In plus, daca facem sport, trebuie sa acordam o atentie suplimentara capitolului hidratare:
Studiile au demonstrat ca pierderi mici, de doar 1-2% din greutatea corporala, prin deshidratare, pot duce la scaderi ale performantei sportive cu 10-20%! Asigurarea aportului corect de apa este vital si depaseste recomandarea standard, in conditii bazale, de minim 2 l de lichide/ zi.”, avertizeaza dr. Luminita Florea.

Pentru a evita si preveni riscurile deshidratarii, practicantii sportului trebuie sa monitorizeze frecvent semnalele din partea organismului, care pot anunta o eventuala deshidratare: lipsa de concentrare, oboseala, gura uscata, greata, dureri de cap, crampe musculare, ameteala, sete, urina putina si inchisa la culoare.

# # #

Centrul ProVita - Diagnostic si tratament aduce pe piata serviciilor medicale din Romania experienţa a 11 ani de practica medicala, acumulata intr-un sistem care inţelege actul medical in toata complexitatea lui.

Suntem singura clinica din tara specializata in chirurgia minim invaziva a coloanei vertebrale si in Terapia Durerii (tratamentul bolilor care au ca simptom pregnant durerea cronica sau subacuta şi care afecteaza sever calitatea vieţii).

Ne propunem o normalitate a relaţiilor dintre medici şi pacienţi bazata pe un act medical in concordanţa cu standardele internaţionale, intr-un mediu de respect reciproc. De aceea, pacientul este unica noastra prioritate, iar actiunile noastre reflecta intotdeauna valorile in care credem: rigoare, sinceritate, empatie, profesionalism si incredere.

Avem o abordare unica pe piata in ceea ce priveste pacientul prin crearea unei echipe dedicate de medici specialisti, sub coordonarea unui manager de caz, care are imaginea de ansamblu asupra starii de sanatate si poate alege cea mai buna metoda de tratament.

Centrul ProVita - Diagnostic si tratament include in prezent clinicile:

  • ProVita Diagnostic si Tratament, Str. Alexandrina, nr. 20-22, sector 1, Bucuresti;

  • ProVita Imagistica, Str. Calistrat Grozovici nr. 1, sector 2, in incinta Institutului National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals", Pavilion 4, Bucuresti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.