Declaratie de presa

Cu privire la afirmatiile facute de dl. Ministru ec. Gheorghe Eugen Nicolaescu cu ocazia videoconferintei de ieri cand a executat in public conducerile Ambulantei Bucuresti si Ilfov. Pentru a nu exista interpretari, ma vad obligat sa fac urmatoarele precizari:

  1. Ma onoreaza faptul ca dl. Ministru imi acorda o asemenea atentie. As fi preferat poate ca tonul si limbajul utilizat sa fie mai temperat - dar trebuie sa intelegem ca stresul, oboseala si febra campaniei electorale pot sa determine la orice persoana chiar si la un ministru reactii disproportionate.

  2. Dl. Ministru are perfecta dreptate cand declara ca fac campanie electorala. Recunosc ca tot timpul fac campanie electorala, iar programul meu politic este apararea onoarei si demnitatii medicilor si apararea drepturilor pacientilor. Daca cumva dl. Ministru s-a referit la o campanie electorala partinica atunci il informez ca se afla intr-o mare eroare. Nu fac parte din nici un partid politic, nu candidez pentru nici un partid politic, nu fac parte din staff-ul electoral al nici unui partid politic. Singurul partid la care ma afiliez este partidul halatelor albe. In acest sens, solicit aplicarea recomandarii Bancii Mondiale, potrivit careia salariul minim al unui medic trebuie sa fie echivalentul a 3 salarii medii pe economie.

  3. Inainte de a ma da in judecata il sfatuiesc pe dl. Ministru sa consulte juristi - pentru ca nu cunosc un text de lege care sa interzica unui cetatean (cu exceptia functionarilor publici si a judecatorilor) sa participe la viata politica a Romaniei. Desi acest punct pentru mine este caduc (vezi declaratia de mai sus) fac aceasta recomandare pentru ca in situatia altora dl. Ministru sa nu cada in greseala.

  4. Dl. Ministru are dreptate cand declara ca sunt un “neica nimeni” dar din nefericire viata e nedreapta. Bineinteles, comparativ cu domnia sa care este un titan al reformei si cu cei care il consiliaza, personalitati recunoscute la nivel planetar daca nu si galactic, eu sunt un firicel de nisip. Dar cum inca societatea nu este pregatita sa se raporteze la criteriile valorice ale MSP, in mod cu totul nejustificat mai sunt segmente care ma apreciaza.


Consider ca declaratiile facute de dl. Ministru trebuie tratate cu intelepciune - tinand cont si de momentul in care au fost facute - si sper ca si dl. Ministru va avea acelasi tip de atitudine, deoarece functiile pe care vremelnic si numai vremelnic le ocupam ne obliga la colaborare.

Prof. dr. Vasile Astarastoae
presedinte al Colegiului Medicilor din Romania
rector al Universitatii de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa” Iasi

PS: pentru cei care nu au vizionat videoconferinta mentionez ca dl. ministru a fost iritat de faptul ca am criticat proiectul de ordin privind organizarea sectiilor de ATI si am afirmat ca a accepta ca varsta, calitatea nesatisfacatoare a vieti, boala incurabila, starea de muribund drept criterii de respingere la internarea in ATI este ne-etic, inadmisibil si contrar codului deontologic al CMR si mesajelor profesiei medicale (vezi declaratia pe www.cmr.ro)

5 comentarii la “Declaratie de presa”

  1. P. Manu a scris:

    Inca o editie a conflictului personal Nicolaescu-Astarastoae, in care lipsa reciproca de respect e promovata mai sus de o dezbatere atenta a limitelor economice ale progresului terapeutic din Romania.

  2. un parinte indurerat a scris:

    Va sustin in ceea ce facti si in aceasta campanie in care sustineti ca “programul meu politic este apararea onoarei si demnitatii medicilor si apararea drepturilor pacientilor”. Fara a dori sa va rapesc din pretiosul timp sau sa va necajesc vreau sa ma lamuriti cum actionati in vederea apararii drepturilor pacientilor? Daca in expertize medicale sunt combatute actiunile intreprinse de un anumit medic care recunoaste pe de alta parte ca a efectuat falsuri grosolane in fisele medicale ce se poate face? Oare de ce a fost nevoie de aceste falsuri? Ce a vrut sa ascunda? Nevinovatia sa? Consideram ca falsurile si diagnosticele(infirmate de expertize medicale) au incercat sa acopere anumite greseli. Oare de ce este nevoie sa acoperiti astfel de persoane? Daca exista corectitudine ar trebui sa existe si impartialitate. De ce in Romania cazurile de malpraxis sunt musamalizate? Cand se vor lua masurile cu adevarat necesare? Respectul ar trebui sa fie de ambele parti si daca exista un vinovat acesta ar trebui aratat cu degetul! Trebuie recunoscute valorile si trebuie eliminate persoanele care va fac breasla de ras.

  3. dr a scris:

    Domnul profesor nu a facut niciodata ceva impotriva pacientilor dar este NORMAL sa apere medicii care sunt expusi fiindca nu exista succes total in medicina!

  4. Silviu Marin a scris:

    Eu, unul, ma intreb: Oare CE rol definitoriu mai are Colegiul Medicilor, in cazul abuzurilor medicale ca sa acopere malpraxisul? Sau… a avut VREODATA vreun rol puternic?
    Raspunsul? NU, n-a avut. De ce? Fiindca, atunci cand ii acuzi pe unii medici de malpraxis si de abuz in incercarea lor de a scapa basma curata, Colegiul Medicilor vine la conferinta, cu o falca-n cer si cu alta-n pamant, si-ti tranteste o replica de genul: “Asta e, am gresit, suntem oameni! CE nu pricepeti?!” (replica – tip adresata de reprezentantii Colegiului celor ai Presei romanesti)
    Si cum ramane cu criza de rezidenti din timpul arsitei din anul curent? Apeluri in disperare la Salvare, iar medicii rezidenti… unu – doi acolo… 🙂
    Sau… cum ramane cu (iertata-mi fie expresia) manariile directorilor de spitale? Cum falsifica acestia pana si ATA CHIRURGICALA! Ii falsifica data de expiratie… Daca s-a mai auzit una ca asta!
    Desigur, nu mai mentionez de falsificarea retetelor compensate aici… De ce? Fiindca (parca citesc!) mi s-ar raspunde ca erau apartinatori de alte partide, de alte guvernari. PUTIN ma intereseaza pe mine una ca asta. 🙂 Pe mine ma intereseaza DE CE Colegiul Medicilor nu-si asuma rolul de investigator, nu de… patrula care ofera gratios amenzi. Ce ne facem noi, oamenii, daca auzim ca medicul X a primit o mustrare si/sau o scadere din salariu pentru infractiunea Y, care a costat pe Z… viata? Sau sanatatea pe viata?

    Cui si CUM ajuta chestia asta?

  5. Silviu Marin a scris:

    N.B. Scuze, am gresit. Era “expirare”. 😀

Comentează acest articol