Dezbatere despre construirea de noi spitale si protejarea datelor personale ale pacientilor

O dezbatere radiofonică cu Ilinca Nazarie şi Vasile Astărăstoae extrasă din emisiunea “Sănătatea FM” din 31/01/2009.

Ascultă AUDIO (1): [audio:Dezbatere1-Sanatatea-FM-20.mp3]

Ascultă AUDIO (2): [audio:Dezbatere2-Sanatatea-FM-20.mp3]

Emisiunea “Sănătatea FM” poate fi ascultată in fiecare sâmbată, la ora 12.05 PM, pe frecvenţele Radio France Internationale România din Bucureşti (93.5 FM), Iaşi (97.9 FM), Craiova (94.0 FM), Cluj (91.7 FM) şi Chişinau (107.3 FM). Emisiunea se poate asculta şi online pe www.rfi.ro

17 comentarii la “Dezbatere despre construirea de noi spitale si protejarea datelor personale ale pacientilor”

  1. Dr Mircea Dragan-specialist psihiatru a scris:

    Stimate Domnule Preşedinte al Colegiului Medicilor din România
    Profesor Dr.Vasile Astărăstoaie
    Mă bucură faptul că aţi reacţionat în mod public şi democratic privitor la grava eroare ce se comite privind obligaţia impusă de CNAS corpului medical de a utiliza sistemul informatic de raportare SIUI.
    Inainte de a formula comentariile mele, vreau să fac cunoscut faptul că începând cu mâine 02.02.2009 la Spitalul Municipal din Ploieşti SIUI devine obligator.Printr-un ordin intern emis de conducerea spitalului s-a impus personalului medical din fiecare cabinet al Ambulatoriului de Specalitate să introducă zilnic în program, datele tuturor pacienţilor consultaţi.
    Această sarcină o au asistentele medicale. Acestea au fost puse să semneze de luare la cunoştinţă şi aplicare obligatorie sub presiunea unor eventuale sancţionări. Faţă de acestă situaţie mi-am permis să contactez în nume propriu ,,Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal’’ şi să explic abuzul care se comite. Verbal doamna consilier cu care am stat de vorbă m-a asigurat că am dreptate şi că din punctul de vedere al autorităţii, demersul SIUI este ilegal.
    Am adus la cunoştinţă întregii conduceri a spitalului, care se afla la acel moment în şedinţă, faptul că s-ar putea să avem în viitor multiple şi serioase probleme privitor la legislaţia română şi comunitară care restricţionează astfel de prelucrări. Am pus la dispoziţia conducerii legislaţia fundamentală (L 677/2001, Cap V, P22; şi L 298/2008 cât şi Directiva Europeană 95/46/CE din 24 oct 1995.).Din nefericire informarea pe care am făcut-o s-a izbit de negare şi de o interpretare inversă a textelor legale puse la dispoziţie.In această situaţie începând de mâine 2 februarie 2009 la Spitalul Municipal din Ploieşti SIUI devine ,,literă de lege’’ şi se aplică.
    Pe cale de consecinţă informez pe Domnul Preşedinte al Colegiului Medicilor din România că subsemnatul, am procedat la informarea scrisă a acestei autorităţi asupra încălcării legislaţiei în viguare.Am solicitat o autosesizare şi verificarea legalităţii deciziei privind aplicarea SIUI. Dacă lucrurile vor evolua în rău pentru mine pe cale profesională, voi fi obligat să mă adresez pentru apărare, Colegiului Medicilor din România, Avocatului Poporului şi Consiliului Europei.
    In continuare voi căuta să dezbat câteva probleme pe care Dvs D-le Profesor Astărăstoie le-aţi abordat din lipsă de timp numai tangenţial.
    In afara gravelor vicii ale sistemului SIUI legate de violarea secretului profesional aşa cum este el stipulat în legi organice precum L 95/2006 , Legea Drepturilor Pacientului 46/2003, sau Legea Sănătăţii Mintale 487/2002, însuşi Contractul Cadru şi fişa postului asistenţilor medicali şi a medicilor(Codul Muncii) sunt încălcate. In acestea nu există nici o prevedere expresă care să oblige la prestarea de activităţi de prelucrare şi de transmitere către terţi a unor date cu caracter personal. S-a motivat pe plan local, faptul că ar fi cuprinsă această obligaţie în sintagma existentă în fişa postului :,,şi altele…’’.Faptul este rizibil şi derizoriu. La o eventuală cercetare cu caracter administrativ-disciplinar, sau juridic nu are acoperire .(Ar însemna că la ,altele’’ se poate comite la solicitarea nu ştiu cui, orice tip de activitate; aşa precum era pe timpul vechiului regim.; de ex: să trimitem pe medici şi pe asistenţi pe câmp să culeagă recolta de la CAP).
    Revenind la lucruri serioase subliniez faptul că:
    -mulţi asistenţi medicali şi medici nu au primit nici un fel de instruire în bazic utilizare PC
    – nu s-a efectuat decât un trening de ¼ oră asistenţilor ceeace poate conduce la vicii de introducere în bazele de date cu multiple consecinţe negative.Nu numai asupra asistenţilor ci si asupra medicilor căci ei sunt cei care efectuează şi semnează pentru conformitate serviciile medicale şi raportările ;consecinţe negative foarte diverse pe multiple planuri precum administrative, financiare, tehnice, juridice, legale, penale…Numai amenzile date de Autoritatea Nationala se ridica la sume intre 15000 si 500.000 de lei(noi)
    -timpii de introducere în baza de date SIUI sunt timpi reali smulşi consultaţiei medicale efective; ceeace se constituie în încalcare a prevederilor Contractul Cadru ;in fond o încălcare a drepturilor pacientului.
    -nu s-a luat consimţământul informat al pacientului şi s-ar putea ca medicii sa fie acţionaţi în instanţe pentru culpa desecretizării
    -nu sunt prevăzute programe informatice speciale de secretizare şi păstrare pe suport digital, în servere speciale, pe timp de 6 luni, (L298/2008)(fac referire la terminalele din cabinete).
    -nu s-au făcut nominalizări exprese cu solicitări de primire de acord scris şi contracte din partea Autorităţii Naţionale de Control, caz cu caz ,pentru nominalizarea persoanelor care vor avea răspunderea de introducere, prelucrare şi transmitere către terţi a acestor date personale secrete.(L677/2001)
    Cu stimă

    Dr.Drăgan Mircea Răzvan
    Medic specialist psihiatru
    Ambulatoriul Spitalului Municipal Ploieşti
    Str.Ana Ipătescu 59
    PS pentru conformitate rog cititotii sa acceseze situl:http://www.dataprotection.ro/

  2. Dr Mircea Dragan-specialist psihiatru a scris:

    Iata pe forumul CNAS o invitatie explicita la fraudare. Cine permite asa ceva? Chiar CNAS?
    —————————————————————-
    CNAS-SIUI Sistem Informatic Unic Integrat
    Consultanta/ asistenta SIUI pentru Jud. Hunedoara
    Suport tehnic software
    Autor Mesaj: HUHA
    Utilizator începător
    Data înscrierii: 20/Aug/2008
    Mesaje: 80
    Locaţie: Hunedoara
    Trimis: Dum Feb 01, 2009 4:06 pm
    —————————————————————-
    Ofer asistenta, consultanta in judetul Hunedoara pentru programele SIUI
    * SIUI-ANGAJ
    * SIUI-CLINIC
    * SIUI-CM
    * SIUI-DOM
    * SIUI-MF
    * SIUI-PARACLINIC
    * SIUI-REC-AMB
    * SIUI-STOMA
    Instalare, reparare, copii de siguranta, creare fisiere si formulare de raportare pentru CJAS
    Renaldo 0770828494

  3. Un roman in proces cu sistemul medical a scris:

    Vreau sa va felicit domnule Astarasoae pentru ca ati gasit in Psalmi exact citatul care va defineste. Intr-adevar, pentru ca sunteti sus, nelegiuitii misuna pretutindeni si stiu ca nu vor pati nimic.

  4. Ailene Andrea a scris:

    Sistemul medical romanesc mai are nevoie de mult timp pana sa ajunga la un standard european.Vad in fiecare zi si oameni capabili, medici care stiu cum sa vorbeasca cu orice pacient si sa ii puna un diagnstic corect dar vad si inversul medaliei, persoane care sunt medici si nu sunt capabili sa stie bucata pe care au ales-o sa o profeseze.
    Vreau sa precizez ca nu numai in romania exista paduri cu uscaciuni, ci oriunde in lume.
    Eu ca pacient am dreptul sa imi aleg medicul de familie, sa imi aleg medicul specialist care sa imi trateze afectiunea si am dreptul la o a doua opinie( a mea personala).
    In momentul de fata, visez la un spital particular in care vor fi numai oameni capabili si care stiu sa trateze si pe mos ghorghe de la coarnele caprei si pe domnul presedinte traian basescu.Acest vis si speranta nu mi-l poate lua nimeni cu toate ca de cand il am m-am izbit de usi inchise.
    Acest vis mi-l voi realiza candva pentru ca se poate si doresc ca orice pacient va veni la mine personal sau va da un telefon pentru programare, eu sa fiu capabila sa stau de vorba cu el, sa il examinez clinic si sa ii pot pune un diagnostic corect si un tratament adecvat, fara sa il trimit pe mos gheorghe de la coarnele caprei sa imi aduca mai intai o capra si apoi sa il tratez.
    Va multumesc pentru ca sunteti un om drept si ma mandresc ca sunteti domnul rector al facultatii de medicina si farmacie ” Gr.T.Popa” Iasi.

  5. P. Manu a scris:

    for Andrea

    You are a mensch.

  6. Dr Mircea Dragan-specialist psihiatru a scris:

    Adaug o sesizare pentru Domnul Presedinte al Colegiului Medicilor
    Prgramul SIUI cu care vrem nu vrem ni s-a impus sa il utilizam, are o serie de defecte
    Unul deosebit de serios este legat de faptul ca numarul de puncte alocat consultatiei initiale si a celei de control care erau mai mari la psihiatrie:30 pct initiala si 20 controlul, a fost scazute NB fara ca si Contractul Cadru sa prevada acest lucru la 15 puncte initiala si 10 puncte controlul.
    In acest fel vom ajunge sa luam numai 1/2 din banii si asa infimi alocati pana acum ambulatoarelor de specialitate( mereu cenusarese ale medicinii moderne)
    Astept o interventie curajoasa a Colegiului Medicilor pentru corectarea acestor abuzuri

  7. Andrea Ailene a scris:

    Pentru ” P. Manu “,
    Cuvantul folosit pentru descrierea mea este din limba germana, am facut candva in gimnaziu aceasta materie si macar am stiut unde sa caut traducerea.Multumesc pentru descriere.
    Si m-am simtit foarte bine sa primesc un compliment de la o persoana pe care nu o cunosc.
    As dori sa mai adaug faptul ca, cel putin in iasi, se incearca evitarea acestei plimbari a pacientului dintr-un spital in altul, dar am fost de fata ( intr-o garda ), duminica dimineata la ora11, cand ambulanta a adus o pacienta de 73 de ani, ce se plangea de dureri anginoase care a trebuit sa fie internata la o sectie de medicina interna cu toata ca nu erau locuri prea multe.Aceasta pacienta avea indicatie pentru operatie la clinica de chirurgie cardiovasculara iasi, operatie pe care a refuzat-o.Avea documentatie sa revina la control peste o luna- 16 februarie, dar ea avea bilet de trimitere de pe data de 17 ianuarie.Plus ca nici macar clinic nu suferea de ceva specific decat de “atentie medicala”.
    Concluzia mea este ca prea se mediatizeaza niste cazuri la televizor cu pacienti decedati datorita plimbarilor facute cu ambulanta.
    Ambulanta trebuie sa duca pacientul in urgenta la spitalul cel mai indicat pentru a i se acorda pacientului ingrijirea necesara urgentei in cauza si nu sa duca pacienta unde are ea treaba (exemplul de mai sus ).
    Doresc sa mentionez ca orice problema are solutie pe lumea asta cu exceptia mortii.Si sunt ferm convinsa ca daca VREM sa ajutam pacientii,PUTEM.

  8. P. Manu a scris:

    mensch (mens̸h, menc̸h)

    noun pl. mensch′en–ən

    a person, esp. a man, regarded as being honorable, decent, and responsible and having strength of character

    Etymology: Yiddish < Ger, person < OHG mannisco, orig., human < mann, man + isc-, -ish

    Webster’s New World College Dictionary Copyright © 2005 by Wiley Publishing, Inc., Cleveland, Ohio.
    Used by arrangement with John Wiley & Sons, Inc.

  9. Fricoasa a scris:

    @medicde2bani
    Sunt categorisită, ca fiind o fricoasă ,de către cadrele medicale de la Comăneşti.Frica păzeşte bostănăria! Mai bine suflu şi în iaurt ca să nu mă frig.Bărbaţi fumători cu durere în piept nu-i trimit acasa, cu AINS injectabil ,ca nevralgie intercostală .Naşterea este o expectativa armata.Am fost invatată cu nărav în anii de studenţie .De la brancardier la profesor toţi colaborau .Cazurile de la uşoare la foarte dificile erau rezolvate in echipă.Nu se reproşa nimănui ,,deranjul ”Nimeni nu era bârfit ca fiind nepriceput.În momentul cand toţi vor lucra in echipă,cand fiecărui copil i se va face gratuit o echografie,cand pacientul nu va primi un petec de hârtie cu indicaţia de a merge la medicul de familie pentru compensare,cănd medicii de la urgenţă nu vor mai da telefoane de ameninţare ,când managerul spitalului nu va mai culpabiliza medicii de familie pentru consultaţie anticipativă ,pentru solicitarea ambulanţei.pentru informarea pacienţilor că au dreptul si la alta opinie si la alegerea specialistului etc.cănd vor ţine cont ca plecata la 6si1/2 din casa si intoarsa la 18 de la program ,ramănînd sa scriu fişele inca 3 ore ,ca nu pot face si gărzi.,ca nu am plecat in concediu de odihna de cănd a inceput reforma etc si mai ales cănd consilierii locali vor oferi locuinte medicilor tineri dispuşi sa faca apostolat la Comănesti si vor trage cu ochiul in curtea vecinului [Moinesti] poate atunci va rămăne un aşezamănt de sănatate intre Miercurea Ciuc şi Moineşti pentru fricoşi ca mine!

  10. Ailene Andrea a scris:

    pentru “fricoasa”,
    este extraordinar sa auzi ca in Comanesti se lucreaza in echipa si rezultatul este pacient vindecat.
    Dar m-a durut sufletul sa vad ca in iasi, medicul de familie a unui baietel de 7 ani din raducaneni l-a trimis sa faca o radiografie pulmonara pentru a pune diagnosticul de viroza respiratorie, cand iti lua 5 min sa vorbesti cu baietelul, sa afli ca e in clasa I si ca au lipsit mai multi colegi de la scoala pentru ca au facut viroza respiratorie,sa il asculti putin pe baietel, sa pui mana pe el si sa vezi ca e traspirat si cu febra.NU II dai indicatie de rx toracic doar ca trebuie sa castige cineva bani pt o simpla rx toracic unui copil DE 7 ANI fara alte suspiciuni, antecedente familiale sau etc.
    In acelasi loc, o pacienta din raducaneni a dat un pumn de bani pentru o gramada de investigatii si de fapt femeia trebuia operata de colecist…macar sa o trimiti la chirurg sau sa ii explici ce are de facut si unde sa se duca…si credeti-ma, medicul respectiv este foarte renumit in iasi si are pacienti multi.
    Dar la el conteaza banul si nu pacientul…si ma doare sa vad zilnic cazuri de genul asta…
    Dar voi ajunge si eu medic si atunci oricine va veni la mine vom demonstra compasiunea care lipseste la multi viitori colegi de-ai mei, capacitate de a pune diagnostic si de a da un tratament…iar in caz ca nu stiu, nu imi va fi rusine sa cer ajutor unui coleg specialist in domeniu.
    Pentru ca inainte de toate, suntem oameni si putem oricand gresi, dar nu cu viata altui semen de-al nostru.Poti gresi sa faci o prajitura, poti gresi sa incui o usa, poti gresi…trebuie sa fii capabil sa recunosti greseala si sa remediezi situatia creata de tine.( cerand ajutor)
    Si vorba lui Mircea Badea ” traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul” ,este cel mai indicat citat in momentul de fata.
    Nu as vrea sa plec din tara mea sa tratez pe altii cand pot sa muncesc la mine in tara, e adevarat..pe bani mai putini dar satisfactia este mai mare.
    Iubesc aceasta tara si oamenii din ea si eu stiu ca exista speranta ca lucrurile se vor schimba…nu complet…dar in bine pentru pacient.

  11. Ailene Andrea a scris:

    p.s. vreau sa mai spun ca sunt o simpla studenta in anul V la medicina generala “Gr.T.Popa” iasi, nu fac parte din nici un partid sau sindicat al studentilor, muncesc de dimineata pana seara, imi dau examenele si le promovez, mai fac si niste munca voluntara cu niste specialisti americani, mai adun niste gunoaie, mai ajut pe cel de langa mine care imi cere un sfat si mai lucrez si la 7 firme de distributie.
    “pot, deci exist”

  12. Sideratul a scris:

    Care protejare a datelor bolnavului?
    Cunosc atatea cazuri de plimbaretzi peste hotare care au ajuns mari sefi in CMR, in CN\JAS, minister etc. Nu mai vorbesc despre domnii si doamnele profesor care circula prin congrese mai frecvent ca smecherii in Bucur Obor>

    Banuiesc ca e vorba de un handicap lingvistic.

    Imi poate spune cineva de ce pe o reteta figureaza diagnosticul?
    Oare cum te simti intinzand unui farmacist o hartie cu mentiunea candidoza vaginala sau gonoree, stand la cozile celebre din Romania unde nu exista notiunea de limita de discretzie ? Zeci de ani la rand rubrica asta nu a fost scoasa din retete.
    Astfel sutele de mii de romani pot linistiti sa ne dea in judecata pentru desecretizare, din vina unor idioti care inca ne conduc la fel ca inainte de 89…
    Si exemplele pot continua.

    Hai sa construim spitale noi ca asistente si medici competenti tot nu avem.
    Intri in tara prin judetul Timis si inainte de Timisoara vezi o cladire mare in paragina de ani de zile – e Spitalul Municipal…
    Pai daca Banatu-i fruncea cum o fi restul ?
    Treci apoi prin fosta capitala culturala condusa de un neamt si admiri darapanatura aia de spital chipurile clinica universitara de pe bulevardul pompos inititulat Blvd Spitalului parca, care se opreste in proaspatul hotel Ramada – banuiesc ca aici s-au albit ca lumea niste argintzi dubiosi.
    Si toata tara e asa.Nu au vrut sa rada din Spitalul Coltea sa mai toarne niste beton si sticla sa aiba dom Jiji unde sa-si oglindeasca Maybach-ul ?

  13. Ailene Andrea a scris:

    pt “Sideratul”,
    Degeaba parasesti tara cu autocarul pe la vama nadlac, daca nu vezi “alba, neagra”, degeaba circulam prin tara daca se taie padurile pentru ca exista un panou mare:”PROIECT adivat de…prin fonduri…”, degeaba ne stricam masinile prin gropile din strada ca noi oricum platim taxe…
    La noi vor exista mereu stele si mereu Nori de ploaie, paduri cu uscaciuni…
    Dar tot noi romanii putem trage linie si sa invatam din greseli…
    Problema:CAND?

  14. Ailene Andrea a scris:

    Domnule RECTOR,
    Va informez personal prin intermediul internetului ca partide politice si culori vii iesene au facut o mare gafa:au trimis controlul nostru medical sa verifice cum se desfasoara misiunea medicala cu echipa din statele unite.
    Daca dvs sunteti presedintele CMR-ului, de ce nu s-a drit comunicare din partea UMF Iasi, mai ales conducerii Si SUBALTERNILOR DVS cand am adus hartiile…
    CONCLUZIE:dupa 5 zile de misiune medicala, am aratat ce trebuia aratat dar studentii romani (repetenti sau 10 pe linie) au inghitit in sec noroiul de la sate, autosesizarile unora si mai ales LIPSA SPRIJINULUI UMF IASI in aceasta misiune.
    VA rog sa luati masuri ca subalternii dvs joaca ca soriceii pe masa cand nu sunteti acasa.
    IAR d-nei DECAN ii multumesc pentru colegii care i-am primit in misiunea medicala.Sa stiti ca jumatate din ei s-au descurcat cel mai bine si au dovedit prin ineligenta lor si banii lor ca sunt de n-ori mai buni decat salarul dvs pe care il declarati.Acesti studenti care au fost in misiune au fost cei mai buni si merita BANII facultatii de medicina si NU INVERS.
    STUDENTII bine selectionati (nu are legatura cu cine e mama, cati bani ai, ce haine porti daca nu s-a inteles pana acum) au preluat controlul misiunii pentru a-i ajuta pe doctorii americani si pe studentii si rezidentii veniti din state sa AIBA ACCESUL la PACIENT.
    MULTUMESC tuturor celor care au respectat indicatiile unor doctori cu experienta si mai ales celor care au avut initiative atat de frumoase.

  15. unul dintre misionari a scris:

    mai bine dedeai tu toti banii pe care ti i-a dat Dan ca sa platesti tot ce trebuia in misiune.nu sa ti-i bagi in buzunar si sa ne ceri noua….asa ca…vezi-ti de treaba ta si mai vorbeste dup-aia…

  16. dr. ana a scris:

    Vai de mine, probleme in Paradis!!!!! Si cand toti asteptau ca mamaliga cea de aur sa explodeze si sa faca praf medicii de familie de la sate uite ca de fapt a facut fasss……..Si cum e cu noroiul de la tara???

  17. anonim a scris:

    pt dl dr dragan mircea razvan med specialist amb sp municipal ploiesti

    d-le dr va multumesc pt cele cateva randuri scrise care m-au ajutat si am prins curaj.
    exact cum spuneati d-vs asistentii sunt abuzati si amenintati cu sanctionari, din cauza programului CIUI iar la un eventual refuz sau simplu nu este timp suficient pt asta ti se spune ca esti incompetent.sper ca cineva sa lamureasca ucrurile si sa se renunte la asta

Comentează acest articol