Dezbatere radiofonica: disputa dintre medici si Ministerul Sanatatii privind contractul cadru 2009

O dezbatere radiofonică cu Ioana Haşu şi Vasile Astărăstoae extrasă din emisiunea “Sănătatea FM” din 04/04/2009.

Ascultă AUDIO: [audio:Dezbatere-Sanatatea-FM-29.mp3]

Emisiunea “Sănătatea FM” poate fi ascultată in fiecare sâmbată, la ora 13.10 PM, pe frecvenţele Radio France Internationale România din Bucureşti (93.5 FM), Iaşi (97.9 FM), Craiova (94.0 FM), Cluj (91.7 FM) şi Chişinau (107.3 FM). Emisiunea se poate asculta şi online pe www.rfi.ro

4 comentarii la “Dezbatere radiofonica: disputa dintre medici si Ministerul Sanatatii privind contractul cadru 2009”

  1. Dr Mircea Dragan-specialist psihiatru a scris:

    Domnule Presedinte al Colegiului Medicilor
    Masurile pompieristice, de care ati vorbit in acest interviu continua.Se exercita presiuni chiar din interiorul sistemului sanitar.Se pleaca de la prezumtia de vinovatie a medicului, care cum veti constata este amenintat cu prevederi ale Codului Penal.Mai mult chiar prin aceste dispozitii dictatoriale se incalca legi organice in viguare, inclusiv dreptul la secretul datelor cu caracter personal, dreptul la viata privata al medicilor, dreptul la a desfasura in afara orelor de activitate in contract cu CNAS si alte activitati in alte cabinete private care nu se afla in contract cu CNAS…
    Astazi D-na Asistenta Sefa a Ambulatoriului Spitalului Municipal Ploiesti a venit si mi-a pus pe masa o bucata de hartie. Document nesemnat , nedatat, neinregistrat, care solicita imperios sub amenintare cu sanctiunea CP ca am obligatia sa dau o declaratie scrisa.Nu exista antet, nu exista data, semnatura emitentului, in ce calitate si cine solicita aceste date cu caracter secret, ce legislatie se invoca( se invoca numai Codul Penal; ca si cum noi medicii am fi infractori).
    Am refuzat sa semnez documentul.Directorul economic al spitalului mi-a spus ca acest document este cerut de catre CJAS PH.Nu am gasit pe situl acestei case si nici pe cel al CNAS nimic referitor la acest formular.
    Mai mult chiar, am intrebat pe juristul spitalului cu privire la legalitatea acestui document.In loc sa imi ofere explicatii juridice acesta m-a invectivat si mi-a tinut lectii legate de deontologia medicala si de obligativitatea de a fi supus…
    In aceste conditii am scris o plangere pe E-mai Domnului Ministru Dr. Bazac, cerand sa se faca o cercetare.
    Va cer si dvs sa va sesizati; mai ales ca in ultima vreme dezordinea si lipsa de etica profesionala, pleaca prea adesea din interiorul sistemului.
    Cu ocazia sedintei care a fost convocata pentru sambata 11 aprilie 2009, voi aduce aceasta situatie la cunostinta Colegiului Judetean al Medicilor Prahova acesta situatie.
    Va alatur in copie documentul mentionat.

    DECLARATIE,

    Subsemnatul(a)——————————Cod numeric personal
    (CNP)_______posesor al actului de identitate(BI/CI) seria_______nr
    _____________medic specialitatea_____________,cunoscund dispozitiile
    art.292. din Cod Penal referitoare la falsul in declaratii, declar pe propria raspundere ca imi desfasor activitatea in urmatoarele unitati:

    Unitatea
    Sanitara Programul de lucru(ziua,intervalul orar) Contract de munca…(numar/data inregistrarii la ITM) Norma

    Data__________ Medic
    Semnatura si parafa
    Cu stima
    Dr Mircea Dragan psihiatru Ambulatoriul Spitalului Municipal Ploiesti

  2. Ailene Andrea a scris:

    Domnule Rector,
    Inca sistemul vrea ceva de la studenta Ailene Andrea prin reprezentantii directi:colegii mei.
    De ce ar trebui sa ii ignor pe colegii mei mai mici cand ei nu vor decat sa raspunda la apelul solicitat de catre cineva…
    Va scriu pentru ca as dori sa stiu cum exact sa ma debarasez de politica, de insistenti si de cei care tot vor cate ceva de la mine?
    A da in judecata niste oameni care mai sunt si romani nu ma caracterizeaza ca persoana individuala pentru ca nu sunt eu aceea care sa le ofer educatia celor 7 ani de acasa, acelor ani de scoala sau sa deschis ochii la niste oameni care sunt doar niste pioni la deschiderea partidei de sah pe care il incepeam cu tata cand ram mica si binenteles ca pierdeam…
    Nu mai vreau sa incerc sa le explic celorlalti cine sunt si ce vreau ci doar sa imi continui viata si sa nu mai fie atacata mama mea in spital de catre infirmiere sau asistente sau poate mai rau persoane invidioase cu lovituri de genul “fiica ta este o sarlatana, un nimic…”.
    Ma doare sa imi vad mama cum se loveste de astfel de invidii rautacioase, pentru ca nu le-am cerut nimic oamenilor astia care au un salar si care in loc sa imi spuna in fata daca au o problema cu mine, dau fuga la barfit si ma ataca indirect prin mama mea.
    Vreau sa traiasca singura fiinta care conteaza pentru mine in momentul acesta, care merita mai mult decat lipsa de respect a celor din jur…
    Sigura ei realizare mareata pe lumea asta am fost eu si sa vada cum altii prin invidie si jocuri de culise o matura in strada ca pe un nimeni imi provoaca doar repulsie, nu razbunare…prefer sa ii ignor pentru ca e singura modalitate prin care le raspund educativ:prin tacere.
    multumesc si ser din suflet sa putem trece si peste acest nou virus care ataca porcul de data asta.
    Va doresc o saptamana mai buna decat pana acum…

  3. Ailene Andrea a scris:

    ps:imi cer scuze pentru literele mancate…

  4. Bibliotecaru a scris:

    Urmăresc problematica dezbaterilor publice şi nu contenesc să mă minunez cum disputa poate altera atât de mult normalitatea. Eu nu sunt medic, sunt doar un cetăţean interesat de politică şi reacţia aberantă dezvoltată în general de societatea umană. Ştiţi la ce concluzie am ajuns, ca nespecialist? Am ajuns la concluzia că dorinţa de a avea dreptate este mai importanţă decât dorinţa de mai bine.

    Aş vrea să vă înveselesc cu un mic pamflet pe teme medicale:
    http://bibliotecarul.blogspot.com/2009/05/drama-formularului-in-triplu-exemplar.html

    Pamfletul este în partea finală a articolului. Cred că ar trebui să închei cu… birocraţi din toate ţările uniţi-vă şi faceţi medicină.

Comentează acest articol