Dezbatere radiofonică: politizarea sistemului medical din România
O dezbatere radiofonică cu Ioana Haşu şi Vasile Astărăstoae extrasă din emisiunea “Sănătatea FM” din 16/05/2009.
Ascultă AUDIO: [audio:Dezbatere-Sanatatea-FM-35.mp3]
Emisiunea “Sănătatea FM” poate fi ascultată în fiecare sâmbătă, la ora 13.10 PM, pe frecvenţele Radio France Internationale România din Bucureşti (93.5 FM), Iaşi (97.9 FM), Craiova (94.0 FM), Cluj (91.7 FM) şi Chişinău (107.3 FM). Emisiunea se poate asculta online pe www.rfi.ro
Ascultă AUDIO: [audio:Dezbatere-Sanatatea-FM-35.mp3]
Emisiunea “Sănătatea FM” poate fi ascultată în fiecare sâmbătă, la ora 13.10 PM, pe frecvenţele Radio France Internationale România din Bucureşti (93.5 FM), Iaşi (97.9 FM), Craiova (94.0 FM), Cluj (91.7 FM) şi Chişinău (107.3 FM). Emisiunea se poate asculta online pe www.rfi.ro
6 June 2009 la 8:03 AM
Domnule Rector,
Cum vom schimba sistemul asta pentru ca deja oamenii de la tara si-au pierdut increderea in MEDICI?
Cum Vom invinge bolile astea de care sufera majoritatea poporului ROMAN?
Sunt atatea probleme din punct de vedere sanitar incat ma gandesc daca se merita sa profesezi in conditiile de astazi…
Imi permit sa va intreb de ce avem atat de mult de oferit si ajungem noi, cei care sunt inca pe bancile scolii sa primim atat de putin incat preferam sa plecam, sa ne vindem inteligenta pentru ca in alte tari suntem apreciati si ca studenti, si ca halate albe dar mai ales ca OAMENI?
Degeaba se investesc bani in aparatura si alte tehnologii daca baza medicala este la pamant.
Sa imi explice mie personal medicii care pot intr-o luna sa consulte cei peste 3000 de pacienti pe care ii au si cum ii trateaza pe acestia…
Sa imi explice mie cei care au facut atat de multe compromisuri pentru a detine o fuctie, pentru a mai primi niste bani in plus fara sa tina cont ca Pacientii-oamenii de rand au nevoie de profesionalism si nu de NUME si PRESTIGIU.
MUltumesc,
Ailene Andrea
25 October 2009 la 11:01 PM
Domnule profesor, am ascultat deabia acum emisiunea Dv. vreau sa va completez, miza schimbarii managerilor este si mai complexa. E vorba si de patrimoniul spitalelor si a altor unitati sanitare, de contracte cu terti, discounturi la lucrari, achizitie aparatura si medicamente, privatizare a sectiilor, si multe altele.
In plus, persoane apropiate staffurilor politice care nu au servici sau trebuie sa fie rasplatiti, primesc pleasca de manageri.
Descentralizarea este si ea o mita electorala, inca nu e bine pregatita.
Va multumesc oricum pentru emisiunea aceasta si pentru altele.
Cu respect.
2 November 2009 la 2:38 PM
Va deranjez în legătură cu un aspect legat de urmarea cursurilor unui doctorat la UMF Iasi-pentru sesiunea din 6 noiembrie au ramas locuri libere pentru doctorat cu frecventa, fara bursa si fara taxa, dar din pacate exista specialitati care nu au profesor consultant conducator de doctorat, rezidenţii din aceste specialităţi nu se pot înscrie la aceasta formă de doctorat. Această situaţie a fost şi anul trecut şi se speră ca abia anul viitor, cu puţin noroc să existe posibilitate de a deveni cineva profesor consultant. Metodologia pentru doctorat prevede efectuarea acestei forme de studiu în aceeasi specialitate cu rezidentiatul. Nu există posibilitatea efectuarii doctoratului în specialitaţi înrudite? Anii tot trec şi noi tot aşteptăm macar să ne putem înscrie, chiar cu incertitudinea promovarii examenului de admitere în doctorat.
3 November 2009 la 11:39 PM
1 – poate fi conducator de doctorat fara sa fie prof consultant
2 – unde scrie “Metodologia pentru doctorat prevede efectuarea acestei forme de studiu în aceeasi specialitate cu rezidentiatul” ?
3 – exista; trebuie doar sa vreti sa va inscrieti; rezidentiatul nu are treaba cu doctoratul
4 November 2009 la 11:54 AM
Art. 7. – Pe perioada pregatirii in rezidentiat, medicii rezidenti nu au acces la alte forme de invatamant postuniversitar medical uman de specialitate.
http://www.legestart.ro/Ordonanta-nr-18-din-2009-%28MzM3ODE3%29.htm
Asta inseamna doctorat, masterat, cursuri postuniversitare creditate sau nu EMC.
7 November 2009 la 8:42 AM
Din pacate am vazut prea tarziu raspunsul dumneavoastra.
Va multumesc foarte mult
Am luat in considerare raspunsul doamnelor secretare de la Scoala Doctorala, am fost acolo sa ma inscriu si anul trecut si anul acesta – luni dar din pacate mi s-a zis ca pentru specialitatea mea nu exista profesor consultant.
Luni s-a cerut parerea Doamnei Preşedinte a Scolii Doctorale Prof. univ. dr. Luminiţa Smaranda Iancu si am fost informat telefonic de faptul ca nu ma pot inscrie. M-a suparat vestea si am indraznit sa scriu pe blog. Din pacate nu am sperat sa primesc raspuns. Va multumesc mult, vina imi apartine pentru ca nu m-am informat suficient si nici macar nu am verificat raspunsurile de pe blog.
30 November 2009 la 1:09 PM
Dr AMAL a fost informata ca nu poate sustine un doctorat in alta specialitate, decat cea a rezidentiatului, daca nu intrerupe stagiul de pregatire in rezidentiat, si NU ca nu se poate inscrie la doctorat.