Dezbatere radiofonica despre etica alocarii resurselor si necesarul de personal medical

O dezbatere radiofonică cu Andreea Pietroşel şi Vasile Astărăstoae extrasă din emisiunea “Sănătatea FM” din 07/02/2009.

Ascultă AUDIO: [audio:Dezbatere-Sanatatea-FM-21.mp3]

Emisiunea “Sănătatea FM” poate fi ascultată in fiecare sâmbată, la ora 12.05 PM, pe frecvenţele Radio France Internationale România din Bucureşti (93.5 FM), Iaşi (97.9 FM), Craiova (94.0 FM), Cluj (91.7 FM) şi Chişinau (107.3 FM). Emisiunea se poate asculta şi online pe www.rfi.ro

8 comentarii la “Dezbatere radiofonica despre etica alocarii resurselor si necesarul de personal medical”

  1. Dr Mircea Dragan-specialist psihiatru a scris:

    Domnule Presedinte al Colegiului Medicilor din Romania
    In acesta seara ,,la o ora de maxima audienta” pe postul TVR1 cativa medici manageri ai unor mari spitale din Bucuresti si-au exprimat un punct de vedere legat de scaderea in acest an a resurselor bugetare care se aloca spitalelor.S-a remarcat , asa cum o face in declaratii sale asi spune ,,singulare”, D-na Dr Monica Pop, medic manager? al Spitalului Clinic de Oftalmologie din Bucuresti. Domnia sa cu un accent doct si aproape ultimativ, a recomandat actualei conduceri a Ministerului Sanatatii, nici mai mult nici mai putin decat INCHIDEREA micilor spitale din provincie, in scopul realocarii resurselor catre marile spitale; asa cum este cel pe care domnia sa il conduce.Acest punct de vedere pagubos, exclusivist, TIRANIC , MONOPOLIST, nu tine cont de princiliul pe care d-vs l-ati enuntat in ultima dvs interventie radiofonica pe care o publicati pe blogul dvs. In legatura cu ,, Etica alocarii resurselor” in sistemul medical romanesc.In timp ce dvs pledati pentru o distributie echitabila a resurselor pe tot cuprinsul tarii, in mod nediscriminatoriu, astfel incat toti cetatenii tarii(egali in fata Constitutiei, a bolii si a mortii)sa beneficieze de ingrijiri similare, Stimabila domna Dr Monica Pop afirma cu nonsalanta un alt punct de vedere.Din banii cotribuabililor, numai unii profesionisti din sistemul sanitar sa aibe dreptul sa profeseze, numai anumite institutii (mereu aceleasi ) sa aibe dreptul sa primeasca finantare si ceeace este si mai grav, ceeace decurge din primele doua deziderate ale domniei sale, numai o clasa(casta?) exclusiva de pacienti sa aibe dreptul la asistenta sanitara.Oare acest lucru nu suna a discriminare la adresa cetateanului obisnuit si la instigare la desfiintarea de institutii medicale , deci la instigare la lipsire de ingrijiri medicale? Nu seamana acest indemn al Doamnei Doctor cu punctul de vedere national-socialist ?
    Daca da? Rog Comisia Juridica si de Etica a Colegiului Medicilor din Romania, sa se sesizeze cu privire la aceste afirmatii care incalca dreptul constitutional al cetatenilor Romaniei la ingrijiri medicale calificate.
    Cu stima
    Dr Mircea Dragan

  2. Andrea Ailene a scris:

    Lipsa pesonalului medical se simte acum, in 2009, cand este o singura infirmiera, asistenta,medic spicialist si 2 rezidenti in garda de noapte.In aceasta garda ce se intampla? urgentele trebuie sa primeasca tratament, internatii trebuie sa primeasca tratament si atentie si compasiune.ce faci cand un batran urmareste “femeia de serviciu” si cere la ora 20 ceva, la 12 ceva si la ora 5 altceva?ce faci cand o pacienta cu angina pectorala se fibrileaza pe culoar ca unde este asistenta,ca ea a sunat si a cautat-o si ca ea face extrasistole si medicul i-a recomandat sa faca ecg la orice ora?
    Concluzia este ca existand un precedent, pacientul are mai multe drepturi decat “femeia de serviciu”, decat asistenta, decat oricine altcineva.Ca asa a fost sfatuita de ruda, rudei, rudelor ca trebuie sa procedeze ca sa primeasca atentie.
    Avem nevoie de mai mult personal medical si mai ales sa ii pastram pe cei care ii avem.
    p.s.intamplare relatata dintr-un spital universitar din iasi, astazi.

  3. Dr Mircea Dragan a scris:

    Inata un medic roman ce ne face cinste.De ce nu si in tara sa de origine?
    http://www.medecinews.com/422/un-medecin-roumain-dans-le-loiret.html

  4. ioan a scris:

    http://www.adevarul.ro/articole/ion-bazac-ministrul-sanatatii-orice-culpa-medicala-va-fi-pedepsita.html

    Vad ca domnu’ ministru nici salariile nu le stie ….am sa va rog sa-l informati dumneavoastra ca noi rezidentii nu avem cum

    Medic rezident anul VI-VII 1478 RON
    Medic rezident anul IV-V 1382 RON
    Medic rezident anul III 1343 RON
    Medic rezident anul II 1201 RON
    Medic rezident anul I 1019 RON

  5. pop marcel a scris:

    avem nevoie de personal TANAR …eu cand ma uit la asistenta mea sclerozata ,care doarme dupa amiaza cu lumina stinsa si tot o tine spitalul acolo ….ca i a aprobat prelungirea de a muncii DIRECTOAREA DE INGRIJIRI (care si EA are un salar de 5000 si e doar asistenta medicala),imi pun urmatoarele intrebari:
    -de ce trebuie sa i a asistentele si salar si PENSIE ,IAR CELE TINERE SA SOMEZE
    -DE CE TREBUIE UN SPITAL JUDETEAN MIC CU MULTE LIPSURI SA AIBA 8 DIRECTORI CU SALARII DE 10000 ,JUR CA PE VREMEA LUI CEAUSESCU NU SE FACEA ATATA RISIPA

  6. Ailene Andrea a scris:

    pentru ca tineretul ar trebui sa schimbe …”Voi sunteti viitorul”,mi se spunea cand eram atat de mica…pai eu nu am plecat si nu las lumea sa plece ca am nevoie de oameni capabili cu care sa pot colabora…si sunt tare multi…
    DE CE sa iasa la pensie o “sclerozata”?pai nu stiti de ce?ca cineva, undeva, candva o tine acolo…

  7. masterat vs competenta a scris:

    Domnule Profesor,

    Consider ca blogul permite accesul direct si sincer.
    Ma adresez dumneavoastra cu intrebarea : de ce un Masterat in managementul serviciilor medicale obtinut la universitatea Cuza, in romania – la care ati fost lector, nu are valoarea unei “competente” in acelasi domeniu?
    Inainte sa fiti ales Rector v-ati exprimat in sensul ca aceasta absurditate va disparea.Ei bine n-a disparut!
    Ca sa te inscrii in orice judet la o sefie de sectie medicala ti se cere fie experienta de un an fie competenta in domeniu – obtinuta prin centrul de perfectionare.
    Stiti ceva despre asta?
    Cu stima,

  8. Andrei Mirela a scris:

    Ar mai fi o varianta,pe langa examenele care ar trebui sa se sustina la ocupare posturilor din sistemul medical de stat,mai exista si varianta sistemului privat.

Comentează acest articol