Povestea şpăgii

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_yDFUa8WcBc[/youtube]

Extras din dezbaterile de la Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România (Bucureşti, sala ArCuB, 13 martie 2008).

TRANSCRIERE:

După ce am fost la Realitatea TV, la un alt post de televiziune (n.r. ProTV Iaşi) a venit o reclamaţie semnată, cu adresă, în care s-a spus: "Da, bine înţeles, domnul profesor Astărăstoae le ţine partea "ălora" pentru că şi el este şpăgar... mama mea este de 4 ani în tratament la el şi nu-i scrie reţeta lunară până nu ia 500..."

Dar gândiţi-vă... toată lumea ştie că sunt legist şi deocamdată nu trebuie să dau reţete cu formol... dar gândiţi-vă... dacă eram cardiolog, dacă eram internist, dacă eram dintr-o altă specialitate medicală, rămânea această etichetă? Aaa... că mojoritatea ar fi spus "îl cunoaştem, nu se poate aşa ceva"... dar eticheta rămânea, perdeaua de fum era deja creată...

Citiţi mai jos scrisoarea trimisă de către "V. Olteanu" la ProTV Iaşi:
pag-1
pag-2

plic-verso

17 comentarii la “Povestea şpăgii”

  1. ioana a scris:

    Am ris cu lacrimi dupa care m-am intristat. Oare in Romania totul trebuie murdarit? O remarca critica: transcrierea nu reda exact discursul si e pacat; se pierde din savoare.

  2. jack spintecatorul a scris:

    Scrisoarea aceasta ar fi într-adevăr comic-absurdă şi nedemnă de vreun comentariu, dacă nu ar fi de fapt tragică prin agresivitatea, ticăloşia şi imbecilitatea caracteristice, din păcate, nu doar autorului ei, ci unui număr considerabil de persoane, situate mai jos sau mai sus pe scara socială şi politică a acestei ţări. În spatele acestei scrisori stă o campanie stalinistă anti-medicală, iar în faţa ei stăm noi, medicii, umiliţi şi timizi. Dar, în final, cine are de câştigat din asta? Eu cred că avem numai de pierdut, noi toţi, cetăţenii României, iar ceea ce se pierde este, în mare măsură, irecuperabil…
    În altă ordine de idei, d-le profesor, aş dori să vă adresez o întrebare: cărei noţiuni juridice îi corespunde termenul argotic şi peiorativ de “şpagă” (referitor la medici)? În care articol din Codul Penal sau din vreun alt act legislativ asemănător se încadrează aceasta?
    Vă mulţumesc şi vă doresc să aveţi parte de cât mai multă sănătate şi susţinere în tot ceea ce veţi face, dOMnule profesor Vasile Astărăstoae.

  3. Vasile Astărăstoae (@jack spintecatorul) a scris:

    Pentru functionari publici termenul argotic de “spaga” se refera la luarea de mita. Pentru medici, care nu sunt functionari publici, se refera la primirea de foloase necuvenite. Si intr-un caz si in altul, pentru a exista infractiunea trebuie sa existe cele 4 elemente ale infractiunii: obiectul, subiectul, latura obiectiva si latura subiectiva. In absenta unuia din cele 4 elemente ne aflam in fata unei fapte prevazute de codul penal si nu al unei infractiuni.

  4. catalin a scris:

    Domnule Rector, cat oare va mai dura in aceasta universitate coruptia si umilinta!! Nu se poate ca unii sa ceara sume in sute de euro fara jena unor parinti fara posibilitate!! Cum vedeti faptul ca o colega de-a mea a lucrat in Italia asta vara sa poata plati 2 examene?! Si in acest timp a dormit pe banci si se spala in pizzerii! Suntem umiliti!! Singura speranta ati ramas dumneavoastra!! Pana cand sa mai fim obligati sa cumparam carti ale profesorilor, de care ei insisi afirma ca nu ne vor folosi, dar trebuie sa le luam!? Dumnezeu sa va ajute sa ne ajutati si pe noi!!

  5. Oarecare a scris:

    Nu ştiu dacă Vasile Astărăstoae a cerut sau a primit şpagă. Dar, în ceea ce priveşte povestea cu medicul legist şi reţeta de formol, aceasta este o perdea de fum. Vasile Astărăstoae era în perioada în care a fost acuzat de şpagă director executiv al Direcţiei Sanitare Iaşi, iar reţetele gratuite de valoare mare erau probate, pe atunci de domnia sa. Ori V.olteanu acuză că i s-a cerut şpagă mamei sale pentru a i se elibera o reţetă. Aşa că…

  6. Vasile Astărăstoae (@Oarecare) a scris:

    Stimate Oarecare (de la CASJ Iasi), perdeaua de fum o aruncati dvs. In scrisoare se spune “cu cativa ani in urma”, iar eu am fost director (nu director general) la Directia Sanitara Iasi acum 11 ani si, mai mult, nu aveam nici o atributie legata de retete compensate, gratuite, etc., pentru ca aceste modalitati nu existau in acea perioada. In rest numai bine si va asigur ca nu am nici o contributie la faptul ca ati picat la toate examenele pe care le-ati dat. Va asigur ca daca veti studia veti putea promova. Asa ca…

  7. doctorC a scris:

    Domnule Vasile Astarastoae nu cred ca are rost sa va luati dupa parerea unui domn oarecare. E penibil cata invidie exista in tara asta, oricum m-am amuzat pe cinste: reteta cu formol :))

  8. Bogdan C a scris:

    Toti ce care manifesta asemenea atitudini nedemne, ar trebui sa se gandeasca la o evidenta: a arunca in altul cu noroi implica, mai intai, o automurdarire.
    E pacat ca mass-media promoveaza o cultura a imbecilismului, a mediocritatii si a scursurii societatii. E pacat ca, pe baza ideii de democratie, orice debil mintal poate aparea intr-o emisiune sa inventeze scandaluri (ne?)comandate. E pacat ca oamenii cauta mai intai sa aiba dreptate, decat sa fie utili. Si, de asemenea, e pacat ca, azi, conteaza cel care are microfonul.

  9. Vasile Astărăstoae (@doctorC) a scris:

    Multumesc pentru comentarii. Felicitari pentru blogul interesant pe care-l aveti.

  10. student_umf a scris:

    stiu k nu ma incadrez topicul discutat aici dar tot despre spaga vreau sa vorbesc si eu. De ce nu se respecta regulamentele de precazare in camine, cum ar fi cei cu dosare sociale sau medicale sa aiba prioritate? De ce in caminul E5 conteaza in primul rand punctajul si toate locurile sunt considerate libere la sfarsitul anului? Se vrea stimularea studentului sa invete pentru un punctaj cat mai mare sau e o competitie intre cine da mai mult acum la precazare? Spaga cea mai mare echivaleaza cu un loc sigur in E5? Sper sa tineti cont de ce am spus aici si poate vor mai scrie si alti colegi parerile lor despre aceste lucruri.

  11. lili a scris:

    Domnule rector va rog din suflet ajutati-ma! Am nevoie de diploma pentru a putea sa ma inscriu la rezidentiatul pe post si ieri mi s-a spus ca inca nu esta gata. Mi s-a cerut sa platesc o taxa de urgenta in valoare de 150 lei daca vreau sa primesc mai repede diploma. Acum sunt somera si nu am de unde sa scot banii acestia. Ce sa fac? Am sunat la Bucuresti la Ministerul Sanatatii si mi s-a spus ca peste tot in tara s-au eliberat dilomele fara bani. Va rog ajutati-ma! Parintii mei sunt bolnavi si nu mai au cum sa ma sponsorizeze!

  12. IULIAN SERBAN a scris:

    Un prieten mi-a spus că a apărut un comentariu pe blog-ul dvs. sub semnătura “oarecare”, dar cu adresa mea de mail. Pentru a nu exista dubii, vreau să precizez câteva lucruri:
    – pentru cineva cunoscător în ale informaticii este relativ uşor de a folosi o adresă de mail a altcuiva pentru postarea unui comentariu. Prietenul meu mi-a demonstrat că poate posta un comentariu pornind de la orice adresă de mail sau de la orice blog.
    – comentariul acestui “oarecare” este lipsit de sens, având în vedere faptul că, dl. prof. Astărăstoae, deşi a fost directorul Direcţiei sanitare, nu putea aproba vreo reţetă gratuită sau compensată pentru simplul motiv că nu intra în atribuţiile postului de atunci. Şi, pentru că am fost aproape trei ani director-general al Casei de Asigurări de Sănătate, ştiu foarte sigur acest lucru.
    – faptul că dl prof Astărăstoae s-a supărat din acest motiv pe mine nu mă deranjează prea tare, având în vedere că nu este nici prima dată şi nu v-a fi, probabil, nici ultima dată.
    – îmi pare rău că nu am sesizat mai demult comentariul incriminat şi, deşi mai târziu, vin cu aceste precizări abia acum.
    Cu stimă,
    Dr. Iulian Şerban.

  13. Vasile Astărăstoae (@IULIAN SERBAN) a scris:

    Draga Iulian,
    Nici macar o secunda nu m-am gindit la tine. Persoana care a scris mesajul a picat la toate examenele (mai putin cel de la CJAS Iasi), nu are nici o specialitate, dar are tupeu. Cred ca ai identificat-o.

  14. Vasile Astărăstoae (@student_umf) a scris:

    Se va respecta regulamentul in ceea ce priveste cazarile.

  15. Ana a scris:

    Va stimez foarte mult,Domnule Rector!! Sunteti unul dintre putinii profesori de la UMF Iasi care isi merita numele si respectul! Sper ca veti ramane alaturi de noi foarte multi ani de acum inainte si veti “purifica” UMF-ul de profesori corupti si subiectivi.

  16. elena a scris:

    va stimam mult dar ce spuneti de un salariu net de 1160 ron dupa 40 vechime la un spital orasenesc? de ce grila noasta de salarizare este asa de mica

  17. Cadariu Dan a scris:

    FELICITARI PENTRU CEI CARE NU AU DAT SPAGA LA EXAMENE!.

Comentează acest articol