Război tribal la UMF

Autor: Ecaterina Bodron (7 Est)

Un lup solitar si un carierist perfect lupta pentru suprematia lumii medicale.

Campania pentru functia de rector al Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) a intrat pe ultima turnanta. Pe 8 martie vor avea loc alegerile celei mai zbuciumate entitati academice iesene, unde orgoliile marilor familii de profesori sunt pe masura uriaselor mize financiare. Cine stapaneste UMF, detine controlul sutelor de clinici din spitalele iesene, o uriasa industrie cu sute de mii de pacienti anual.

Miza colosala

La UMF tensiunea este maxima pentru ca, asa cum s-a intamplat de fiecare data in ultimii 20 de ani, echipa care castiga alegerile marginalizeaza, in timpul mandatului, echipa necastigatoare. Practic, nu se alege un rector si cativa prorectori, ci are loc venirea la putere a unui intreg clan cu ramificatii politice, cu legaturi de sange, cu juraminte de credinta. Cine se pozitioneaza corect are garantat confortul profesional pentru urmatorii patru sau opt ani si poate fi promovat, pentru ca politica de perso­nal se afla in mainile institutiei rectorului. Alegerile la UMF seamana mult cu razboaiele tribale. Cine pierde, este condamnat la surghiun pentru o lunga perioada si cu greu va mai putea reveni.

Abilul Astarastoae

Vasile Astarastoae si Adrian Covic sunt vazuti ca marii favoriti dintre cei sase candidati. Primul este presedintele Colegiului Medicilor si director al Institutului de Medicina Legala. Este vazut ca un “lup solitar” printre numeroasele familii “aristrocratice” de la curtea UMF, dar si-a castigat respectul colegilor prin abilitatea si perseverenta cu care a aparat imaginea medicilor chiar si in cele mai ingrate situatii. Astarastoae este vicepresedintele comisiei de Sanatate de la Cotroceni, fiind vazut ca un om de incredere al presedintelui Traian Basescu.

Covic, “sange albastru”

Al doilea este directorul Spitalului “Parhon” si sef al Sectiei de Dializa si Nefrologie. Covic are un CV impresionant, parand un geniu printre muritorii de rand. A terminat liceul si facultatea ca sef de promotie, a urcat prin concurs treapta cu treapta, atat la UMF, cat si la spital, si are peste 130 de lucrari publicate in reviste internationale, scrise in mai putin de 15 ani, depasind cu mult palmaresul unor profesori mult mai in varsta, reputati practicieni. Actualul rector, chirurgul Cristian Dragomir, de exemplu, are doar 100 de lucrari publicate din 1965 pana in prezent. Covic este arhetipul “carieristului” promovat in ultimele decenii la UMF. A intrat preparator la Spitalul “Parhon” exact la clinica pe care o conducea mama sa, preluandu-i practic functia ca mostenire. Tatal sau este profesor de Genetica tot la UMF si, in acelasi timp, purtatorul de cuvant al institutiei, facand un lobby intens in favoarea fiului, in ultimele saptamani. Adrian Covic este casatorit a doua oara si are doi copii.

Era “marilor familii”

Candidatii cu mai putine sanse sunt: Vasile Burlui - “Vreau sa demonstrez ca nu sunt las, ca am fost indepartat de Senat si nu de majoritatea cadrelor universitare”; Luminita Iancu - “Nu am avut nicio legatura politica si nu voi apela la nici un partid politic pentru a razbate. Si nici nu sunt fata lui mama si lui tata”; Marcel Costuleanu - “Nu candidez de fatada si nici nu am pe nimeni in spate”; Mihai Nechifor - “Nefacand parte din niciun clan, grupare po­litica sau familiala, cred ca as aduce o atmosfera de echilibru care sa de­paseasca logica «lovitura dupa lovitura» dupa care a fost guvernat UMF-ul in ultimii ani”. Campania e pe ultima suta de metri si a fost mai dura ca niciodata. E o batalie dusa exclusiv intre marile familii de la UMF, cei nealiniati neavand sanse reale. Adrian Covic a avut cea mai agresiva campanie si beneficiaza de cel mai puternic lobby, fiind primul caz de “printisor” cu parinti in cadrul universitatii ce ar putea accede in functia de rector. Ar fi, practic, inceputul unei noi era la UMF, in care puterea ajunge prin succesiune la unul dintre exponentii “marilor clanuri”.

"E o lupta stransa. Voi lupta pentru posibilitatea fiecaruia de a se afirma si pentru o transparenta totala in luarea deciziilor majore din aceasta institutie". Vasile Astarastoae, directorul Institutului de Medicina Legala

"Sunt in tabara celor care promoveaza excelenta si trebuie aleasa persoana care poate fi un adevarat lider. Un adevarat tehnician, un bun manager si un profesionist desavarsit". Adrian Covic, manager la Spitalul “Parhon”, fiul purtatorului de cuvant al UMF, profesorul Mircea Covic

Cepoi i-a facut culoar lui Covic

Succesul profesorului Adrian Covic la Clinica de Dializa si Nefrologie este pus si pe seama faptului ca la Spitalul “Parhon” este angajat si Vasile Cepoi, fost presedinte al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJASS) si apoi presedinte al Casei Nationale. In ultimii ani, Cepoi a fost vazut ca numarul doi din sistemul medical romanesc, dupa ministrul Sanatatii. Spitalul “Parhon” a fost numarul 1 in Romania la decontarea cazurilor medicale rezolvate, fiind institutia medicala cu cea mai puternica finantare din judetul Iasi.

Sistem de vot alambicat

Rectorul Cristian Dragomir a introdus, la aceste alegeri, “sistemul englez” de vot, foarte interesant ca formula, dar care ar putea fi greu inteles de marea masa a votantilor. Pentru prima oara va vota toata comunitatea academica a UMF, peste 900 de cadre didactice. Pe buletinul de vot vor fi aliniati in ordine alfabetica toti cei sase candidati. Fiecare va primi cate o nota de la 1 la 6, 1 fiind considerata prima optiune. Cel care obtine cele mai multe locuri 1 va castiga functia de rector. Daca doi candidati obtin un numar egal de locuri intai, va castiga cel care va avea cel mai mic numar de puncte la general (cu note de 2, 3 etc.). Interesant este ca, daca si la punctajul general vor fi doi candidati la egalitate, va castiga cel mai tanar.

Sursa: 7 Est, nr. 25 (3-5 martie 2008)

23 comentarii la “Război tribal la UMF”

  1. Ela a scris:

    Articolul asta parca ar fi scris de mana lui Astarastoaie… cred ca trebuie sa fii orb sa nu vezi ca tot ce se incearca aici este manipularea opiniei publice. Cu alte cuvinte domnu Astarastoaie este “presedintele Colegiului Medicilor si director al Institutului de Medicina Legala”, “lup solitar” printre familiile “aristrocratice” de la curtea UMF, plus vicepresedintele comisiei de Sanatate de la Cotroceni care a asudat sa-si faca un nume rapunand coruptia, si (asta e punctul forte care pe mine m-a “convins”) un om de incredere al presedintelui Traian Basescu. Prin contrast s-ar parea ca domnul Covic e doar fiul lu’ mamitica si taticutu, produs brut al birocratiei, coruptiei si jocului de influiente specific Romaniei. Imaculat domn Astarastoaie vs mazgalit din cap pana in picioare domn Covic… Imi pare rau dar nu cred in extreme…
    Daca Covic e “sange albastru” e vina lui?! I se poate imputa unui om ca parintii lui fac parte si ei din randul oamenilor care nu au terminat degeaba o facultate?! Domnule, sunt studenta si nu trec ca lebada prin apa prin facultate… sper sa nu se ajunga la asemenea aberatii incat copiilor mei sa li se bata obrazul candva ca mama lor nu a ramas la stadiul de muls vaci si prasit pamant.
    “Covic are un CV impresionant, PARAND un geniu printre muritorii de rand.”… eu fac informatica, nu jurnalismul, dar mi-e greu sa cred ca la jurnalism (daca se poate numi jurnalist cel care a scris articolul asta… adica da… se numeste: jurnalist “sponsorizat” cu generozitate) nu se vehiculeaza ca presa ar trebui sa informeze CORECT si OBIECTIV publicul, fara ironii “subtile” (dar nu orice are capacitatea intelectuala de a fi subtil… majoritatea doar se straduie) pentru spalat creierul maselor.
    “si are peste 130 de lucrari publicate in reviste internationale, scrise in mai putin de 15 ani, depasind cu mult palmaresul unor profesori mult mai in varsta, reputati practicieni. Actualul rector, chirurgul Cristian Dragomir, de exemplu, are doar 100 de lucrari publicate din 1965 pana in prezent. Covic este arhetipul “carieristului” promovat in ultimele decenii la UMF”. Si daca altii nu au reusit (NU de domnul Dragomir ma iau acum, sunt sigura ca a facut altele cel putin la fel de importante pana acum) sau nu s-au preocupat de asta ai sa le dam in cap celor care sunt capabili sa faca asa ceva. Ca un om destept intr-o multime de incapabili cu pretentii de genii da rau la imaginea “genialilor”…
    Sa mai continui ?!… ca tatal sau este ce este… Bravo lui! Inseamna ca parintii domnului Covic au reusit sa ii ofere acestuia un mediu propice dezvoltarii lui intelectuale! Aideti sa le dam in cap ca au stiut sa fie parinti si ca nu au crescut un alt hot pe strazile Romaniei, nu?! Parintilor ar trebui sa le fie rusine daca isi vad copiii reusind la randul lor in viata, ar trebui sa se simta vinovati ca au format oameni in adevaratul sens al cuvantului, ca au avut copii destept?!?! Eu stiu ca traiesc in tara tuturor posibilitatilor dar asta chiar mi se pare prea de tot!!!
    Ca este casatorit a doua oara?! ARE VREO RELEVANTA?!?! Pentru Dumnezeu suntem in 2008?!?! Eu stiu ca altadata erau alte vremuri… dar lumea mai evolueaza, isi mai da seama ca a gresit, mai are puterea sa o ia de la capat…
    Sa nu fiu inteleasa gresit, chiar nu ma intereseaza cine iese rector, dar ca om ma simt jignita cand mi se pune pe tava un articol de acesta de toata jena prin care se incearca prostirea oamenilor pe fata si numai nu ti se spune “Lasa ca nu ai atata inteligenta incat sa citesti in spatele randurilor… nu-i asa ca ai un nou model in viata: pe domnul Astarastoaie?!”
    Pot sa pun pariu ca si domnul Covic are minusurile lui. Chiar nu ma indoiesc deloc de asta. Oameni suntem toti! Dar nu am vazut pe blogul dumnealui vreun articol de gen, mai mult mi se pare ca duce o campanie de finete si eleganta.
    Dupa ce am citit mai sus, domnule Astarastoaie, chiar credeti ca am inghitit galusca cum ca dumneavoastra nu sunteti “carierist”?! De ce va mai trebuie o functie, la cate aveti?! Eu stiu ca ziua tot 24 de ore chiar daca iesiti sau nu rector, doar daca va intelegeti bine si cu Dumnezeu nu numai cu Basescu si il convingeti sa mareasca ziua! Nu ca ati avea pile… sunt doar prieteni, nu? Cum ati reusi sa impartiti timpul intre toate cate trebuie sa le faceti, sa fiti peste tot, sa rezolvati toate problemele si sa faceti tot ce ar trebui sa faceti?! Oare chiar merg lucrurile perfect in toate organizatiile si institutiile pe care le conduceti si vati gandit ca poate mai reusiti sa “aranjati lucrurile” si prin alta parte?! Colegiul Medicilor nu mai are nici o probleme si nici un stres? IML-ul o duce perfect?!
    Sper sa vad comentariu asta in curand aprobat… asta pentru ca suntem, s-ar presupune, intr-o tara cu regim democrat, nu?!

  2. mirela a scris:

    Draga Ela. Nu are nimeni nimic cu fiii cadrelor didactice din UMF. Cu conditia sa parcurga toti pasii in cariera ca orice al coleg. Examenul de rezidentiat nu este pentru prosti. Domnul Covic putea sa dovedeasc ca il poate trece cu brio. De ce nu a facut-o? De ce toate examenele din cariera le-a sustinut la catedra mamei. Ce autoritate si credibilitate poate avea un rector care a promovat astfel? Un om cu suficient orgoliu profesional ar fi incercat sa dovedeasca faptul ca poate reusi la orice clinica de medicina interna. Apropo de spitale sau clinici, mai nou se lasa mostenire? De ce ziua mondiala a rinichiului nu a mai beneficiat de asa o mediatizare ca anul acesta? Imi pare rau de cei doi profesori Covic pe care ii respect pentru profesionalismul lor, dar in alte tari copii sunt obisnuiti sa se descurce prin forte proprii. Cum va explicati ca sunt destui colegi de-ai domnului Adrian Covic, din aceeasi promotie sau apropiati ca varsta, care au semnat sau au lucrat efectiv la multe din lucrarile stiintifice cu care domnia sa se lauda, dar care sunt doar asistenti universitari? Nu profesorul Astarastoae se complace in anturaje politice. E mai degraba un opozant al puterii, dacat un ligau. Si Covic se afla pe lista consilierilor de specialitate in comisiile de sanatate ale MS, asta nu inseamna ca e aservit politic, ci ca i se cere o parere avizata. Inca o data spun ca respect profesionalismul doamnei si domnului profesor Covic, dar au gresit in educatia fiului. Trebuia sa il lase sa se descurce singur, sa confirme ca este capabil sa devina urmasul sau fara ajutor, asa cum se procedeaza in strainatate.

  3. Elu a scris:

    Draga Ela,
    Citind comentariul tau as zice ca e scris de mana lui Covic… Daca tu chiar esti studenta la informatica – adica traiesti in mediul universitar al Iasului – ar fi trebuit sa observi deja ca presa locala are doua tipuri de abordare in ceea ce priveste alegerile din UMF; despre Covic: unii trag in el din toate unghiurile iar altii incearca sa fie binevoitori (de remarcat ca cei care-l lauda sunt precum apa in Sahara); despre Astarastoae: unii il lauda din toate unghiurile si altii incearca sa fie doar binevoitori (de remarcat ca cei care trag in el din toate unghiurile sunt greu de gasit). Tu ce concluzie tragi de aici? Ca Adrian Covic nu s-a dus sa plateasca la presa – motiv pentru care ziaristii enervati il fac cu ou si cu otet iar Vasile Astarastoae i-a mituit pe toti si de aceea presa ii ridica osanale. Hai sa fim seriosi. Mai mult, tu crezi ca dupa ce i-a platit pe ziaristi ca sa-l critice pe Covic, Astarastoae pune articolele pe blog sperand ca n-o sa observe nimeni. Adica tu chiar vrei sa ne faci sa credem ca tu crezi asta? Oricine citeste comentariul tau se cam simte luat peste picior. Sau poate ca esti doar naiva…
    Ma simt totusi dator sa-ti explic faptul ca in presa, de cele mai multe ori (din pacate), rezultatul “cotizarii” la o redactie nu se materializeaza prin laude la tine si critici la adversar ci prin faptul ca nu se publica un material pregatit sa te “ingroape”. Cu alte cuvinte cotizezi pentru linistea ta. Sper, draga Ela, ca nu te-am socat prea tare cu aceste dezvaluiri.
    Dar totusi nu cred ca esti asa naiva: vrei sa dai impresia ca stii toate dedesubturile (Dragomir, Covic, Astarastoae, Basescu, UMF, CMR, IML) cu toate ca declari ca nu te intereseaza lupta de la UMF si ca esti doar o studenta la informatica. Eu ma simt lejer manipulat de povestile tale de adormit adultii. Probabil ca si altii care mai citesc or fi gandind la fel…
    Dar stai linistita, sunt convins ca ai crezut (deh, tinerete zburdalnica…) fiecare cuvant din ce ai scris. Citeam un comentariu scris de Covic pe undeva pe acest blog care se incheia cu textul “va asigur ca acesta este ultimul mesaj pe care il postez pe blogul Dv.” Imi place sa cred ca nu s-a razgandit intre timp.
    PS: daca a fost aprobat comentariul tau nu vad de ce n-ar fi si asta.

  4. Gigel a scris:

    Draga “Ela”,
    Am citit cu interes cele scrise de tine. Din pacate, nu prea ai reusit sa ma convingi de “excelenta” d-lui prof. Adrian Covic. De ce? Sa vedem un paragraf din ziarul “7 Est”, pe care l-ai comentat (pe langa subiect, dar asta n-are importanta): “Covic are un CV impresionant, PARAND un geniu printre muritorii de rand si are peste 130 de lucrari publicate in reviste internationale, scrise in mai putin de 15 ani, depasind cu mult palmaresul unor profesori mult mai in varsta, reputati practicieni”.
    Ok. Hai sa facem un calcul simplu (poti folosi calculatorul, daca vrei sa verifici): 130 de lucrari publicate in 15 ani inseamna 8,6666666666… lucrari pe an. Bun! Un an are 12 luni. Impartim 12 la 8,6666666666 si avem 1,384 lucrari stiintifice pe luna. O lucrare pe luna, sa zicem. Ela, AI MACAR IDEE CE INSEAMNA DOCUMENTAREA IN MEDICINA? Intreaba pe cine vrei, iti va raspunde la fel: sunt zeci (sau sute) de mii de articole de specialitate! Pentru O SINGURA lucrare iti trebuie cel putin O LUNA de documentare, la care se adauga redactarea (un articol de talie internationala nu se scrie intr-o noapte!) plus intervalul (minimum cateva luni!) pana la aparitia efectiva a materialului (ca nu se publica instantaneu, ca pe blog – atentie, vorbim de reviste internationale!) D-l profesor Covic vine la serviciu, sta acolo nu stiu cate ore, mai participa la congrese etc., etc. Iar asta inseamna TIMP. Iar eu te intreb: CUM REUSESTE SA SCRIE SI SA PUBLICE ATATEA LUCRARI, CAND NU EXISTA TIMPUL FIZIC NECESAR? De unde atata performanta?
    Daca vrei sa te convingi in ceea ce priveste documentarea in medicina, da o cautare pe Google cu “nephrology” si vezi ce iese…
    Inca ceva: spui ca esti studenta la informatica si ca nu te intereseaza lupta de la UMF. Asa o fi, dar… Ela, cum se face ca stii atatea “dedesubturi” de la UMF, cand doar cei din interior au acces la ele? De ce nu le-ai dezvaluit PANA ACUM, cand alegerile pentru rector sunt pe ultimii metri? Cam multe intrebari, nu?
    Iar daca nu esti studenta la info, tine minte un lucru: cand minti, sa crezi si tu ce spui! Altfel, te dai de gol si te omoara “excelenta”…

  5. Ela a scris:

    Comentariul meu a venit din partea unei iesence care citeste presa locala aproape in fiecare zi si care nu se considera absolut straina de ce se intmpla in orasul sau. Comentariul meu a venit din partea unui cetatean roman scarbit de modul in care se duc campanile in Romania.
    Nu sunt nici majoreta lui domnului Covic nici majoreta lui Astarastoae. Daca m-am luat de modul de a aborda campania a celui de-al doilea e pentru ca ma scarbeste acest gen de campanie in care in loc sa se puna in prim plan propriile merite se incearca discreditarea din toate punctele de vedere a adversarilor. Din ce s-a scris in favoarea domnului Astarastoae si mi-a trecut mie prin mana aproape numai pe asta s-a mers. Luata peste picior m-am simtit eu de o astfel de abordare in care se considera ca nu pot citi singura printre randuri pentru a vedea minusurile contracandidatilor si in loc sa mi se spuna de ce X ar fi potrivit mi se spune de ce toti ceilalti candidati ar fi cea mai proasta alegere din lume.
    Suntem intr-un an electoral si presupun ca va urma, ca de obicei, un mare circ in Romania referitor la asta. Si in Romania aproape numai asa se sustin campanile electorale. Mi se pare multe prea putin civilizat. O sa-mi spuneti ca sunt naiva, ca asta e politica, ca sa nu ma amestec unde nu e domeniul meu. Dar totusi din partea unui profesor universitar ma asteptam la o alta abordare decat a ilustrilor politicieni din Romania. Si m-a dezamagit ce am citit prin presa.
    Interesante sunt si comentariile unora dintre voi, care, crezand ca as fi om de-al domnului Covic, au abordat linia generala a campaniei si au incercat sa imi discrediteze opinia. Oare de ce nu sunt surprinsa….

    @Mirela: nu contrazic si nici nu aprob ce zici. Nu am cunostintele necesare pentru a o face. Poate daca pui postul asta si pe blogul domnului Covic ai sa primesti un raspuns…dar iar nu pot garanta – nu imi sta in putere sa o fac. Zic poate pentru ca am vazut ca acolo domnul Covic a raspuns la mai toate comentariile care cereau direct sau indirect raspuns. Nu vad de ce ar face exceptie. Ce m-a deranjat pe mine a fost egalitatea indoielnica (din punctual meu de vedere) intre doua lucruri: daca are parintii in domeniul in care lucreaza inseamna ca el de fapt nu valoreaza nimic ca profesionist. Am auzit ca totusi ca medic ar fi ok, ca nu a stat chiar degeaba la viata lui. Inteleg sa te iei de nepotisme cand sunt adusi la putere nulitati. Dar daca totusi omul, o data ajuns sus, nu a stat cu mainile in san, de ce sa-I pun bete in roate si sa nu-I mai recunosc absolut nici un merit aducandu-l la nulitate?

  6. Ela a scris:

    @Elu
    Eu nu vreau sa dau nici o impresie, nici sa spal creierii nimanui, nici sa conving pe nimeni de nimic. Eu pur si simplu imi exprim o opinie pentru ca mi s-a spus ca cica as trai intr-o tara cu regim democrat. Am auzit eu prost?
    Daca te simti “lejer manipulat” de opinia mea cred ca ai sa rezolvi aceasta plaga recitind unele dintre articolele din presa in care este preamarit domnul Astarastoae si ai sa-ti revii. “ (Probabil ca si altii care mai citesc or fi gandind la fel” – asta e pentru cei nehotarati care nu prea stiu ce sa creada, sa le dai un imbold cumva).
    Sunt tanara, nu naiva… toti tinerii sunt naivi si zburdalnici in opinia dumneavoastra? Am 21 de ani si da, sunt studenta la Cuza la Informatica. Nu vad de ce pare ceva asa incredibil asta. Nu am nici o treaba cu domnul Covic, nu cred ca a auzit vreodata de numele meu (dar na, la zvonuri si presupuneri… suntem in tara in care OTV-ul are audiente record, deci daca vrei sa convingi masele iei drept exemplu OTV-ul).
    “vrei sa dai impresia ca stii toate dedesubturile (Dragomir, Covic, Astarastoae, Basescu, UMF, CMR, IML) cu toate ca declari ca nu te intereseaza lupta de la UMF si ca esti doar o studenta la informatica.”… si dumneavoastra vreti sa dati impresia ca aceste insiruiri de nume sunt toate “dedesupturile” UMF-ului?! Ca daca asta e adevarat nu ma considerati doar pe mine naiva… Acestea sunt doar nume pe care le poate afla oricine din ziare si daca au fost candva “dedesupturi” oricum nu mai sunt de cand la UMF rufele se spala in public. Sa stiti ca studentii nu sunt fiinte solidare de felul lor… mai am prieteni printre studentii de la UMF si tineretile astea zglobii mai discuta si altceva cand se intalnesc decat avon, muzica, net, moda si altele de gen.
    Da am crezut si cred ce am scris. Si sustin in continuare ce am scris. Ca a sarit echipa domnului Astarastoae intepata ca vai de mine ce o fi asta, ai sa intoarcem totul impotriva adversarului (iarasi.. oare surpinde pe cineva gestul?!) conform regulii de aur a campaniei lor nu e vina mea. Ma intreb totusi de ce or fi asa crispati unii. Daca tot e domnul Astarastoae clar cel favorit si cel mai bun si cel mai onest si cel mai ce vreti dumeaavoastra si e clar ca va castiga… de ce nu va relaxati?! de ce atata chin pentru o “tinerete zburdalnica” care s-a trezit spunand in gura mare ca s-a saturat de circ in tara asta?!
    Am lasat la urma partea cu presa: Elu, in naivitatea mea de tanara necoapta am crezut (mie asa mi s-a spus mie mai demult prin bancile scolii… acum nu ca as lua de buna tot ce mi se spune) ca presa are rolul de a ma informa pe mine corect si cu OBIECTIVITATE despre ce se intmapla prin jurul meu. Ca vorbeati de nepotisme… nepotisme.. favoritisme… parca rimeaza cumva, nu? Eu nu trag nici o concluzie din atitudinea presei locale fata de campania asta. Eu vad ca, din pacate, si la momentul actual 90% din presa umbla doar dupa senzational (asa ca in lectia OTV) in defavoarea adevarului cateodata. Si daca tot e sa o luam pe logica… dupa cine era sa se duca presa daca nu dupa cine se bazeaza pe scandal si senzationl, nu?!

    @Gigel: iarasi, nu vreau sa conving pe nimeni de excelenta domnului Covic. Eu mi-am expus doar ce concluzii am reusit sa trag citind ce scria in presa si pe bloguri si incercand sa trec peste tentativele de spalare de creier. La fragmentul pe care l-ai citat m-a deranjat cuvantul “parand” si m-a deranjat pentru ca inainte era ridicat in slavi domnul Astarastoae si pe urma denigrat mai mult sau mai putin subtil domnul Covic, si mi s-a parut o incercare de manipulare destul de josnica. Si m-a deranjat pentru ca teoretic presa ar trebui sa informeze nu sa modeleze informatiile dupa ce ar fi sanatos sa creada cititorii. Sa se bazeze pe fapte, pe faptele in intregimea lor si nu pe speculatii. Stii cum e in Romania… zice unu ca lui I se pare ca X a facut nu stiu ce. Iar maine toate ziarele zic ca “X” a facut cu sigranta acel ceva plus cateva impopotonari ca sa dea bine la cititor. Suntem o tara in care zvonurile tin loc de fapte si adevaruri. Calculul cu ce a putut omenste sa scrie domnul Covic… Nu cred ca trebuia deranjul. Daca stai sa calculezi cate functii are domnul Astarastoae si cate ore are ziua iesi prost si aici. Dar are rost? Ce ma deranjeaza pe mine e ca la noi daca un om e destept si face mai mult decat altii atunci sigur are pile si e corupt si ceva necurat e la mijloc. E illegal de-a dreptu sa te evidentiezi de multime!

    In fine, m-am lungit mai mult decat e cazul… ca tot vad citat din psalmi acolo sus… nu-mi plac oamenii care arunca cu pietre in altii doar ca sa-si formeze ei imagine de neprihaniti. Muti focusul de pe tine pe altul, tii lumea ocupata sa caute nod in papura altora, deci defectele tale sunt pe moment la adapost de ochii si gura lumii. Destept dar nu etic. Din punctual meu de vedere orice exces strica. Sa nu faca unii febra musculara de la tintuit degetul care altii.

  7. Elu a scris:

    Draga Ela,
    Am incercat sa urmez sfatul tau si sa tratez plaga “prin manipulare” pe care mi-ai produs-o cautand niste articole in care sa fie preamarit Astarastoae, dar nu prea am avut succes. In schimb, tot in “7 est” (culmea coincidentei) am dat peste un articol intitulat “Si Covic a sarit rezidentiatul”. Desigur, conform rationamentului tau anterior, acesta trebuie sa fie inca un articol platit de Astarastoae… Probabil ca, tot in logica acestui rationament, Astarastoae l-a incurajat pe Covic sa sara rezidentiatul special ca sa poata publica acest articol, peste ani, in campania electorala pentru UMF. De fapt articolul nu merita prea multa atentie (adica subiectul in sine nu mai e de mult o noutate) dar are un comentariu postat de un anume “ciuccea” si care ar trebui sa-ti lamureasca definitiv dilema ta existentiala despre “cum platesc candidatii catre presa”, citez:

    “postat de ciuccea, Vineri, 07 Martie 2008
    ca sa iti fie foarte clar despre platirea redactiilor nu este nevoie sa vina adrian sa dea banii direct pt ca ar fi si o mare prostie dar AD MEDIA, firma bine cunoscuta, care se ocupa de campania domnului COVIC are ea grija sa faca impartirea. iti spun ceva aceste rinduri? daca nu insemna ca mai ai mult de aprofundat pina sa-ti dai cu parerea”

    Asta e chiar “pour les connaisseurs”…

  8. Mutu a scris:

    Dragilor, din ce scrieti cu totii rezulta un lucru, si probabil asta e adevarul actual al tarii: niciun cetatean ajuns catre o functie de conducere nu e imaculat! De prof. Covic va pot spune, ca fost coleg, ca a fost secretar peste tot unde se putea (partid, etc), muncitor obisnuit, fara sa se ridice intelectual peste multi din colegii sai. La momentul decembrie 89 a trecut chiar prin clipe grele cind colegi pe care i-a jignit si tratat din postura de mare sef l-au cam… scuipat. Cu certitudine fara sprijinul familiei nu ajungea unde este acum. Si asta si din cauza caracterului sau. Problema acum nu este ca a ajuns sus si isi face treaba. Ci ca ajungind acolo a inlaturat pe drum multi altii poate mai capabili iar acum de acolo de sus face vid in jurul lui sau isi trateaza ca sclavii colegii. Pentru a avea imaginea unui om nu credeti in presa – intrebati colegii!
    Despre prof Astarastoaie las un coleg al dinsului sa se pronunte.

  9. Gigel a scris:

    @Ela: Nu esti singura, nici prima si nici ultima persoana care afirma ca s-a saturat de circ in Romania. Ai tinut o intreaga prelegere, desi au curs, pana acum, tone de cerneala si au aparut sute de articole pe chestia asta. Felicitari, ai talent jurnalistic! In privinta calculului facut de mine, care demonstreaza ca nu exista timp fizic pentru elaborarea a 130 de lucrari stiintifice in 15 ani (si publicate in reviste internationale, pe deasupra!), singurul tau „argument” a fost: „Nu cred ca trebuia deranjul”. Atat. Nu raspuns logic, nu raspuns stiintific. Nimic din toate astea! Ca nu ai avut cum. Ai ocolit elegant totul si ai continuat, spunand: „Daca stai sa calculezi cate functii are domnul Astarastoae si cate ore are ziua…”. STOP! Sa ne intelegem: eu nu discut CATE functii are d-l prof. Covic (il priveste direct si personal), ci CAND reuseste sa scrie si sa publice atat de multe lucrari. Matematica, dupa cum ai vazut, se supune doar propriilor reguli.
    „Ce ma deranjeaza pe mine e ca la noi daca un om e destept si face mai mult decat altii atunci sigur are pile si e corupt si ceva necurat e la mijloc. E ilegal de-a dreptu sa te evidentiezi de multime!” Iarasi ai ocolit esenta si ai ajuns unde ai vrut tu. Ai talent in directia asta, recunosc. Dar asta nu anihileaza realitatea…

  10. elena a scris:

    Felicitari pentru reusita avuta in alegeri. Sa fiti un rector bun si si sa aveti multe inpliniri.

  11. ela a scris:

    @Elu:
    Nu trebuia sa cauti prea mult… te puteai uita mai sus. Uite discrepante la titluri: “Abilul Ast.” Vs. “Covic, sange albastru” si la modul de abordare pentru fiecare. Si oricum toate articolele despre subiect din 7est de exemplu, ca tot pomenisi de “ziaru” asta nou aparut (-ciupercuta speciala aparuta nou inainte de ploaia electorala – oare de ce?! – noi nu stim ca suntem tinerei naivi si zglobii numa buni de prostit) dau in restul celor care au candidat la rectoratul UMF dar nu-l ating pe domnul Astarastoae nici macar cu o floare. Pot sa mai caut si prin Ziua de Iasi daca chiar tii… dar iar nu stiu daca mai are rost. Pana la urma cam de la asta m-am luat. Oricum ambii presupun ca au avut echipe in spate care au facut tot ce au putut sa-si merite banii deci probabil degeaba m-am luat de Astarastoae pentru ca – presupun- ca asta a fost politica pe care a fost sfatuit sa o abordeze. Desi daca si-a dat acceptu la toate deja mie cel putin imi spune multe despre dumnealui ca om. Dar mi se pare ca s-a exagerat putin cam mult. Adica tot sa citesc intr-un ziar ca X e ultimul om de pe pamant, nu e bun de nimic si asa mai departe dar despre contracandidatul lui – Y sa zicem, nu sunt decat cuvinte de lauda. Asa ceva mie deja imi spune ca ceva nu e ok cu ziarul ala. Adica esti in stare pentru unul sa cauti sa aflii si ora la care se duce la baie numai numai sa poti scoate la iveala cate o prostie pe care a facut-o dar despre Y minunea Domnului nu ai gasit nimic, dar nimic nimic nimic. Pai da eu nu prea cred in sfinti in viata. Cel putin nu in Romania si cu atat mai putin sfinti cu astfel de functii. Si daca tot tii ca ziar cu unul din ei (ai sa zicem ca din convingere personala nu Doamne fereste din alte motive obscure) nu uita totusi ca mie ca cititor trebuie sa-mi lasi MACAR IMPRESIA ca ma informezi corect. Scrie o boroboata mare pe care a facut-o X, lauda-l pe Y da mai scrie si o boroboata mica de tot pe care a facut-o si pe urma poti sa te iei din nou de X ca oricum boroboata lui Y nu o sa li se mai para cititorilor asa mare scofala. Dar lasa macar senzatia ca esti corect. Dar asa daca vad intr-un ziar cat de extradordinar si genial e Y si apoi pe X atacat pe toate partile posibile fara sa I se recunoasca nici un merit cu toate ca macar cateva I le poti afla de la o simpla cautare pe Google – pai asta deja ma duce cu gandul departe… Eu stiu ca in Romania masele pot fi cucerite in stilul OTV si ca la noi care e papagalul cel mai frumos colorat ala e considerat si cel mai competent si ca nimeni nu verifica daca respectivele culori sunt pe bune sau se umba cu cioara vopsita. Dar macar pentru cei pe care ii deranjeaza totusi sa fie luati de fraieri pe fata mai usor cu exagerarile de genul asta ca bat la ochi. Tot ce e mult strica. Daca ma zgaraie pe retina si pe mine care nu am treaba cu politica prea mult…pai pe cei care stiu mai bine dedesupturile decat mine nu mai spun.
    Lui ciuccea raspuns mai frumos decat “ioana” (paremi-se colega de breasla) nu-I putea da… dar imi place ca ai luat doar acel fragment care te intresa pe tine. Deci o sa-mi permit sa postez eu si celalat comentariu “Draga Ciuccea Cate redactii de ziar ai verificat de poti sa sustii ca am fost platiti cu asa zisele miile de euro. In afara de Ziua de Iasi si 7 Est nu cred ca se mai preteaza o redactie sa se coboare in asa hal. Sau poate voi va doriti contracte de mii de euro si dati astfel de articole doar doar de veti prinde o bucata de ciolan. Vreau sa o intreb pe ziarista asta vestita cate facultatia terminat sau cati ani de presa si unde a invatat sa scrie un articol. Prima regula in jurnalism este sa verifici informatia din trei surse. Care sunt cele 3 surse la tine draga Ecaterina Bodron in articolul tau bine documentat? In fara ca sunteti un ziar… folosit pentru campaniile electorale nu cred ca aveti peretentia sa va laudati ce corecti si ce obiectivi sunteti! Nu am nimic cu dl Covic nu ii tin partea dar felul tau cum ai prezentat articolul ma face sa imi fie rusine de unii colegi din presa!”. Mai multe nu mi se pare ca s-ar merita spus pentru ca oricum 7est mi se pare un ziar scos special pt anu asta pt ca multi vor avea nevoie de sustinere politica si nicidecum nu-l consider de incredere (@7est – daca tot aveti sponsorizari bagati si voi o sectiune de cautari pe situl ala. Va cred ca ati fost nevoiti sa-l faceti in graba dar totusi…). Sunt curioasa de unde stie doamna Ecaterina de “AD MEDIA” de e asa sigura… e printre “connoisseurs”?

    @Gigel
    Nu am stat sa vad si cum arata lucrarile domnului Covic, dar presupun ca nu toate au 10000 de pagini ca sa ii ia cate 10 ani sa le scrie. Eu nu vad cifra 130 nicaieri in CV-ul omului (chiar acuma l-am deschis de curiozitate) si vad ca printre ele oricum se afla capitole din lucrari si nu lucrari in sine, 3 cursuri universitare si articole in reviste – nu doar carti cat DEX-ul!! Mi-e greu sa zic din start ca e prea mult pentru ca am in jurul meu oameni absolute geniali care fac lucruri pe care eu recunosc nu ca nu as fi in stare sa le fac nici asa repede nici asa bine. Si daca tu nu discuti de functiile lui domnului Astarastoae eu de ce sa discut despre cartile lui domnului Covic? Si daca tot pui problema unuia, pe celalalt de ce sa-l ocolesti? Stii socoteala tot pe acolo ajunge. Dar de ce sa nu amintesti de lucrarile presupui tu exagerat de multe ale domnului Covic si sa nu amintesti si de functiile exagerat de multe ale domnului Astarastoaie. Ca uite daca la Covic poate fi o urma de adevar sa zicem si 1% sa fie ca el a scris tot de pe acolo…ia tu fiecare functie a lui Astarastoae si calculeaza-le norma legala: ca prof si ca tot ce este, aduna… si intreaba-te daca mai doarme, mananca, respira…ca e om pana la urma…
    Cat despre talentul de jurnalist… nu cred il am, nu pentru ce inseamna asta in Romania… nu sunt in stare sa scriu altceva decat ce cred si nu pot simpatiza oameni la comanda.
    “Dar asta nu anihileaza realitatea…” …Care realitate? Aia de care trebuia convinsa majoritatea?
    In fine, de acuma tot aia! Felicitari, ce-I drept, domnului Astarastoae! A dus campania potrivita pentru Romania alegand drumul sigur si cel mai usore castig! Nu cea mai corecta fata de colegii lui dar nah… a luat ce a vrut cu atata indarjire.
    Sper ca energia pe care a depus-o in capmanie sa nu I se consume odata ce se va aseza pe scaunul de rector si sa aiba nevoie de o vacanta de 4 ani ca sa-si revina. Si sper sa fiti multumiti de ce alegere ati facut si peste 4 ani si sa se miste ceva in bine pe la UMF.
    Chiar butonam blogul domnului Astarastoae acum: nu vad nici un program nimic sa stim cu ce are de gand sa inceapa. Tot ce zice da in altii sau il scuza pe el. Poate totusi ca un program de actiune are. Ma indoiesc dar ai sa-I dau omului prezumptia de nevinovate. De abia astept sa ii vad urmatoarele miscari.
    Felicitari si domnului Covic! Pentru o campanie dusa cu finite si stil, eleganta si profesionism… asa ca pentru “un sange albastru” de care cred (si sper) ca nu ii este rusine cu toate speculatiile din presa.

  12. Elu a scris:

    Draga Ela,
    Daca tot ne-am apucat sa copiem mesaje postate la articolul din “7est” mai pun si eu unul scris tot de “ciuccea” (preferatul meu) care transeaza definitiv aceasta disputa, citez:

    “postat de ciuccea, Vineri, 07 Martie 2008
    aceste informatii draga “colega” ioana sint luate de la umf gr.t.popa iasi institutia cea mai acreditata sa dea astfel de informatii. daca citesti cv-ul geniului ai sa vezi ca ce vrea sa sublinieze scoate bine in evidenta si ce nu-si doreste sa apara pierde printre rinduri. ai vazut cumva sa spuna adrian ceva de intrare in secundariat? de ce nu il intrebi direct pe covic daca are aceste examene? cit despre faptul ca iti este rusine de colegii tai mai bine sa-ti fie rusine de tine ca te faci ca nu intelegi si ca nu stii. ca sa verifici informatiile care apar in acest articol da un telfon lui adrian si intreaba-l cit a luat la examenul de secundariat… si te rog sa nu-ti fie rusine decit dupa ce afli raspunsul”

    Asta intr-adevar incheie in mod glorios “o campanie dusa cu finite si stil, eleganta si profesionism” cum zici tu.
    PS: se pare ca Ecaterina nu este printre connaisseuri deaorece nu stie ca firmei AD MEDIA ii lipseste totusi ceva: un “M” in coada.

  13. vaniusa a scris:

    Adri-Ela draga, am sa-ti dau un detaliu mic. Ziarul 7EST este a lui Bogdan Ciuhodaru unul dintre milionarii in euro ai iasului si incadrat si in top 300 romanesc. Tu ai impresia ca asta pune botul la promisiunile si propunerile MARUNTE ale lui Adrian? Tu ai impresia ca asta poate fi cumparat ca altii? Daca 7 est a vorbit neplatit cind altii au tacut pe bani si promisiuni, asta insemna in opinia ta ca este aranjat sau directionat?… In cazul in care nu ai inteles din articol Adrian a picat in propria capcana electorala vorbind vehement si nefiind de acord cu lucruri pe care si el le-a facut. Pt final am sa-ti zic ca daca faci o adresa la UMF-IASI poti obtine lista de 27 printre care a fost si Adrian Covic echivalat din preparator in rezident. Aceste informatii le mai poti obtine si la Ministerul Sanatatii. Crezi ca sint destul de autorizate aceste institutii ca sa te lamureasca si pe tine? de ce nu-ti pui intrebari despre detalii care i-a umplut de “respect” pe cei care au fost supusi neintimplator atacurilor unui ziar care eu il consider respectabil. Acelea erau de ajuns de fundamentate pt nivelul tau ridicat de exigenta? pt ca informatiile tot de la UMF si Ministerul Sanatatii erau luat plus de la niste binevoitori universitari. Saptamina viitoare ai sa intelegi de ce au aparut acele articole desi sint convins ca iti dai seama, perspicacitatea ta de “studenta la informatica” bulversindu-ma. Ma intreb daca stii sa analizezi si situatiile de la univ Cuza sau UTI. la revedere draga ADRI-ELA

  14. vaniusa a scris:

    mai vreau sa te intreb 2 lucruri:
    1. crezi ca ziarul 7 EST a contribuit atit de mult la acest scor ZDROBITOR?
    2. daca comunitatea academica il vedea pe acest LENIN contemporan al lumii medicale iesene un mare geniu nu crezi ca ar fi fost mai sus de locul 4 la clasamentul general?
    si inca ceva draga ADRI-ELA incerca incerca sa contemplezi la vorba aia veche care zica ca: DACA SEMENI VINT CULEGI FURTUNA.

  15. ela a scris:

    @Elu: uite care e baiul ca si eu pot sa zic ca am informatii de la Dumnezeu care e atotstiitor sau ca am sub birou pitici verzi cu antene care vad si aud tot… ma crezi?! La cum se prezinta ziarele in Romania in care zvonurile echivaleaza cu certitudini – tot aia. Din ce vad pana acum (si urmaresc ziarele de mai bine de un an) Ziua tinde cel mai tare spre scandaluri si sensational, Ziarul imi pare cel mai obiectiv (nu am zis ca e. am zis ca e cel mai, sa nu confundam…). O sa citesc saptamanal si 7est de pur amuzament, ca oricum alegerile pt UMF e doar incalzirea pentru ce o sa fie tot anul acesta. Iar despre cate stie si cate nu domnisoara/doamna Ecaterina… lucreaza la 7est, probabil ca stie ce trebuie sa stie, ce I se cere sa stie, ce ar fi bine sa stie altii.
    Oricum discutia deja tinde sa ajunga pe meleaguri de off-topic si daca incepe sa vorbim despre credibilitatea 7est deja nu cred ca discutia isi mai are locul pe blogul domnului Astarastoaie, ocup spatial omului cu subiecte pe care nu cred ca-l intereseaza prea mult.

    @Vaniusa: ia-o usor ca ai sa mori de inima si nu e bine. Iti raspund cat pot de scurt din motivul pe care ai sa le gasesti in paragraful de mai sus. “Bogdan Ciuhodaru unul dintre milionarii in euro ai iasului”… m-a dat pe spate, permite-mi sa ma inchin si sa fac matanii. Daca e milionar deja umilele mele scuze, nu am vrut sa va deranjez, imi pare rau, o sa dispar din univers cat pot eu de repede. In top cat vrei tu cred ca se poate aduce orice ziar daca ai banii si relatiile necesare. Valabil pentru orice, nu doar ziare. “Tu ai impresia ca asta pune botul la promisiunile si propunerile MARUNTE ale lui Adrian?” – pai vorbea careva de promisiunile marunte ale domnului Covic!? Ca eu nu )!! Mai bine de atat nu puteam sa o zic!! De perspicacitatea mea de informatician sa nu te iei te rog frumos ca nu ai cunostintele necesare sa o faci… daca incepi sa vorbesti fara acoperire pierzi din credibilitate si nu e bine. Daca citeai ce am scris mai sus vedeai ca problema mea in campanie nu a fost ca trebuia careva sa ma convinga cat de rau sau bun e domnul Covic sau domnul Astarastoaie. Pur si simplu mi-a placut cum a fost dusa campania domnului Covic si m-au deranjat unele lucruri la cea a domnului Astarastoaie (macar la ce s-a vazut in afara). Ultima data am si recunoscut fapt-ul ca acesta din urma a ales campania potrivita pentru Romania lucru care, imi place sau nu, a fost pana la urma o miscare desteapta. Atat timp cat ziarele iesene nu au consumat atata cerneala si nu au facut atat tam-tam pt alegerile de la Cuza recunosc ca s-ar putea sa nu cunosc in aceeasi masura situatia. Iar faza cu ADRI-ELA. cred ca e frumos numele care a iesit asa da nu, nu ai nimerit-o. Oricum nu cred ca am cum sa te conving de asta deci nu mai tastez degeaba pe subiect. Fata de punctual 1 – da, cred ca din pacate presa are o mare influienta in Romania si mai ales pentru cei care nu sunt hotarati ce sa aleaga un factor de decizie destul de important este si ce se scrie in presa. Cat pentru 2 – ciudatat e ca in funcie de sursa locul lui Covic variaza de la 2 la 4. Eu stiam de 3 oricum, poate ma insel, nu sunt chiar sigura. Oricum conteaza mai putin asta acum – cel putin pentru mine. Cum vede comunitatea … daca raspund la asta se ajunge la o discutie si mai lunga si mai aprinsa despre jocuri de interese, favoritisme si altele de gen inevitabile pana la urma intr-o comunitate relativ inchisa. Dar as vorbi pana la urma pe baza presupunerilor deci nu ma bag. Oricum discutiile s-au lungit prea mult Pentru 3 – eu de obicei pe “vorbele alea vechi” pe care le aud le analizez nu le “contemplez”. Tu obisnuiesti sa le “contemplezi”? Sunt frumoase literele din ele?! ) Sau poate blank-urile?
    Vorba lunga saracia omului. Felicitari cui a castigat, felicitari cui a incercat, faptul este de acum consumat. SPOR LA TREABA tuturor si speram sa nu mai auzim de spagi si alte lucruri urate la medicina din Iasi! Sa se schimbe lucrurile in mai bine! Liniile se vor trage din nou peste 4 ani. Ne mai auzim atunci!

  16. gigi a scris:

    o aparatoare aprinsa a firmei ad media, a ziarului de iasi si a lui profului covic ma duce cu gindul la o frumusica blonda cu ochii albastri care culmea tot cu E incepe numele ei si are si L si A si sint sigur ca esti cea la care ma gindesc cu drag.
    [flagged by Admin: off topic!]

  17. Mos Bodranga a scris:

    Felicitari domnule profesor dr. Astarastoaie pentru zdrobitorul rezultat favorabil.
    Ca fost student al dumneavoastra, pe vremea cand sedeati pe coltul catedrei si trageti cate o tigara (Carpati) in timpul cursului, atunci cand impleteati etica medicala cu filosofia si psihologia si cand va lasati coplesit de idei care va uscau gatul de intelectual si stingeati acest coplesitor sentiment cu fumul din tigara, atunci cand in universul ceausist ne-ati facut pe noi sa vedem raze de lumina si sa exultam dupa curs: “- Uite dom-le ca pot exista si oameni din acestia”. “Da, dar e sarac” venea replica. “Da dar e cinstit si nu pare securist” venea completarea… am sa fac recurs la acel Astarastoaie si am sa va rog sa redati UMF-ului faima de atunci.
    Incercati curatarea de lichele, de nepoti, de netoti, de pseudo-intelectuali si nu in ultimul rand de pensionabilii care in majoritate au ajuns profesori la varsta cand erau deja mult prea blazati si care odata ajunsi profesori au facut vid in jurul mediocritatii lor pentru a nu avea vreun concurent iar acum tin cu dintii de fotolii de sefi de clinici, institute, laboratoare etc.
    Ceea ce n-au facut acesti oameni pana la 65 de ani nu vor face nici pana la 70. E cert! Cel mult vor pune piedici altora!
    Sub anonimat, va declar ca va iubesc in cel mai pur stil barbatesc, prietenesc si intelectual.

  18. schizofrenu a scris:

    Mos Bodranga, dupa stilul in care scrii, cred ca suferi de o forma de psihoza discordanta. In salata ta de cuvinte, apar insa si niscaiva idei coerente (in paragrafele 1, 3 si 4), pentru care te felicit. Continua tratamentul! (Ce iei, Zyprexa?)

  19. George a scris:

    Va reamintim ca blOLOGUL Dl Prof Manager Realizator ISI Doctor Prodecan Secretar Covic este in curs de realizare… probabil mai tunde din CV… sa fie gata mai repede ca ne este dor de “excelenta”…

  20. Mos Bodranga a scris:

    @schizofrenu
    De ce faci economie la cuvinte si nu spui concret ca esti aparatorul unor pseudo-valori. Chiar admitand ca unii actuali profesori au contributii de seama, activitatea lor ca sefi trebuie sa inceteze oficial la 65 de ani. Nu am nimic impotriva ca ei sa-si desfasoare proiectele in curs dintr-o pozitie secunda. Consider ferm ca varsta biologica uzeaza toti oamenii indiferent de titlurile lor iar infuzia de nou a venit constant din randul tinerilor.
    Daca ai avea ca mine un sef trecut de 65 de ani care nu-ti permite sa mergi la un congres fara aprobarea lui, daca atunci cand trimiti rezumatele lucrarilor doreste constant ca el sa fie primul autor chiar daca n-a scris un rand, daca iti interzice sa faci cursuri de supraspecializare sau un nou rezidentiat sub amenintarea sanctionarii disciplinare, daca tine sub cheie toata aparatura si chiturile de investigatii, daca nu ti-ar permite sa faci internari cat avizate de el-care aviz nu e unul formal ci devine un consult iar pacientul devine al lui chiar daca te-a cautat pe tine schizofrenule tu cum ai reactiona?

  21. schizofrenu a scris:

    Nu la asta m-am referit, ci la paragraful tau care incepe cu “Ca student…”, unde ai bagat o descriere ciudata a d-lui Prof. Astarastoae (Domnul sa-l aiba in paza!). Mie, cel putin, nu mi-a placut modul ironic si lipsit de respect in care ai facut acea descriere, desi poate ca aveai intentii laudabile. Releva o ambivalenta afectiva.
    In rest, de acord cu tine, tocmai de aia te-am si felicitat. Acum scuza-ma, ca trebuie sa ma duc sa-mi iau medicamentele…

  22. Mos Bodranga a scris:

    @schizofrenu
    Nu mi-am dat seama ca as putea fi ne-politicos;oricum nu asta a fost intentia. Sugeram doar ca era data la o parte catedra si ramanea contactul interuman viu iar daca se degaja din text o oarecare ambivalenta e poate si pentru ca mai ales la acele cursuri mi s-a cimentat ideea ca valoarea de adevar a unei asertiuni trebuie analizata prin prisma unghiului din care sunt privite lucrurile; ca lucrurile pot concomitent sa stea “si asa – si asa…”.
    Cum bine stii, intrarea baietilor in adolescenta (14 ani), coincide cu admiterea “in cuante” a mai multor fatete ale adevarului, aspect care este acceptat definitiv catre maturitatea deplina (23 ani).
    Se pare ca n-ai fumat niciodata. Ca fumator pasionat simti ca te dezintegrezi cand adevarul din tine se desface in contrarii, cand cercetezi limitele si incerci sa le insailezi intr-un discurs coerent iar fumul de tigara iti taie nodul din gat si frazele incep sa curga; asta am crezut ca simte profesorul.

  23. RODICA a scris:

    Domnule Profesor Astarasoae! Felicitari! sunt din capatul celalalt al tarii, din Timisoara, sunt doctorita, si nu sunt cadru universitar. Sper, insa in calitate de Presedinte al CMR sa faceti macar putina ordine si aici. Nu ar fi drept sa fie facuta numai la Iasi. Profesorii universitari de la UMF Timisoara, cinste exceptiilor, trecuti bine de 65 de ani, tin cu puterea si relatiile lor de fotoliul conducerii, lasand medicina banateana sa se duca de rapa. Nu este de mirare ca am ajuns ultimul centru universitar din tara! Nu avem aproape nici o specialitate in care sefia de sectie sa fie preluata de oameni competenti, profesionisti, in puterea varstei! Totul se decide de aceleasi personaje inchistate, invechite, depasite si detinatoare ale puterii! Va multumesc

Comentează acest articol