Vânătorii de organe

astara-ghimpele-1.jpgTransplantul de organe beneficiază, în România, de o intensă mediatizare. Recent, Comisia pentru Drepturile Omului, a Senatului României, a aprobat un Proiect de lege prin care se introduce noţiunea de consimţământ prezumat. Ce înseamnă acest lucru?

Potrivit iniţiatorilor, pentru a creşte numărul de organe ce se pot recolta de la cadavre, se elimină acordul familiei. Mai clar, legea prevede că dacă o persoană, în timpul vieţii, nu şi-a manifestat voinţa în mod expres de a nu i se recolta organele, atunci se consideră că ea şi-a dat acceptul.

Un act notarial

Imediat după aprobarea proiectului au apărut tot felul de declaraţii în susţinerea acestui demers. S-a spus că în acest mod ne aliniem la legislaţia europeană, că astfel vor fi salvate mii de vieţi, că nu trebuie ţinut cont de opinia Bisericii Ortodoxe Române (care s-a manifestat în mod deschis împotriva consimţământului prezumat), că nu există niciun conflict etic şi, de asemenea, că cei care se împotrivesc consimţământului prezumat sunt persoane retrograde, lipsite de sentimente umane, care nu înţeleg progresul ştiinţei. Cine a făcut astfel de declaraţii? Cei care au interese directe şi pe care putem să-i numim, cu un termen generic, "vânători de organe".

Există persoane a căror obiect de activitate este de a decela un număr cât mai mare de donatori care sunt evaluaţi în funcţie de acest parametru. Ce nu ne spun aceşti "vânători"? Despre discriminarea populaţiilor sărace şi despre încălcarea autonomiei individului.

În proiectul de lege se precizează că asiguraţii trebuie să-şi manifeste dezacordul expres la medicul de familie, iar neasiguraţii printr-un act notarial. Închipuiţi-vă, deci, că cei săraci, care nu sunt cuprinşi în sistemul asigurărilor medicale se vor adresa notarului, vor plăti actul notarial (renunţând la alte nevoi) şi-l vor purta asupra lor, aceasta fiind singura modalitatea de a nu deveni donator fară voie.

Raport cerere-ofertă

De asemenea, "vânătorii de organe" nu ne spun că raportul între cerere şi ofertă este atât de disproporţionat încât şi în ţările care au acceptat consimţământul prezumat, organele recoltate nu acoperă decât până la maximum 30% din cerere, că transplantul, odată realizat, nu asigură o vindecare pe viaţă şi că după un interval de timp este necesar un nou transplant.

În momentul în care am încercat să aflu situaţia din România, referitoare la numărul de transplanturi realizate şi eficienţa acestora, evaluată prin timpul de supravieţuire, am aflat, cu uimire, că s-ar putea obţine informaţii doar pentru ultimii doi ani. În rest, neant.

Şi, în sfârşit, nu spun nimic despre prevederile din actuala lege (incluse după modelul din SUA), potrivit cărora se poate introduce cardul de donator. Asta înseamnă că o persoană îşi manifestă, încă din timpul vieţii, dorinţa de a dona organele după moarte. Dacă s-ar aplica această prevedere, "vânătorii de organe" ar trebui chiar să muncească, să informeze populaţia şi să obţină acceptul cetăţenilor.

Modelul spaniol

S-a vorbit tot timpul despre modelul spaniol. Ei bine, am avut posibilitatea de a-l cunoaşte. Profesorul David Parades (la care s-a instruit şi dr. Victor Zota - Directorul Agenţiei Naţionale de Transplant în România) mi-a făcut, în anul 2007, o exhaustivă şi laudativă prezentare a modelului spaniol, a eficienţei acestuia şi a perspectivelor de viitor.

Mi-a prezentat statistica naţională, în care s-a evidenţiat faptul că spitalele care nu realizează transplanturi identifică, între decedaţi, 4,2% posibili donatori, dintre care 3,8% devin donatori, în timp ce în spitalele în care se realizează transplantul există 11,3 % posibili donatori şi devin donatori reali 8,1%. În plus, s-a insistat asupra faptului că o singură echipă complexă, formată din infirmierele, medicii anestezişti şi transplantologi care constată cazurile, recoltează organele şi tot ei realizează transplantul. Aceştia au un salar de bază, iar în rest sunt plătiţi în funcţie de numărul de transplanturi realizate.

Dezbatere

Am pus o întrebare referitoare la discrepanţa existentă între spitalele care realizează transplant şi cele care nu efectuează această manoperă, în ceea ce priveşte identificarea posibililor donatori, modalitatea de realizare a recoltării de organe şi transplantului propriu-zis.

Oare faptul că aceeaşi echipă care acordă îngrijiri medicale, identifică, recoltează şi realizează, nu conduce la suspiciunea că este mai preocupată de recoltarea de organe decât de acordarea asistenţei medicale?

Răspunsurile primite au fost neconvingătoare. S-a spus că poate să existe o asemenea bănuială, dar că explicaţia diferenţelor nu constă în modul de organaizare, ci în faptul că medicii din spitalele în care se realizează transplantul sunt mai instruiţi şi mai interesaţi de această problemă decât cei din alte spitale.

Profesorul David Parades a subliniat că mai important este să instruim medicii să "smulgă" consimţământul familiei, decât să consumăm energia educând populaţia cu privire la valenţele umaniste şi altruiste ale donării de organe.

Cred că, datorită implicaţiilor etice, culturale şi religioase, o dezbatere largă şi o informare corectă a populaţiei este absolut necesară înainte ca o astfel de lege să fie adoptată.

Autor: Vasile Astărăstoae
Sursa: ieseanul.ro

5 comentarii la “Vânătorii de organe”

  1. Cristina Mihăilă a scris:

    Domnule profesor interesant subiectul dezbatut de dv. Ati fost vreodata curios sa faceti un studiu in randul populatiei pe acesta tema? Stiu ca obisnuiti sau cel putin CM iasi facea astfel de sondaje. De curand am scris un articol pe acesta tema si am incercat sa facem un sondaj in toate judetele Moldovei. Marea mi-a fost mirarea de reactiile oamenilor pe seama acestui subiect. Lipsa de informare naste numeroase opinii. http://www.evenimentul.ro/articol/ara-lui-ciomu.html
    Moldovenii si cred ca multi din romani nu prea au înţeles cum stau lucrurile cu acordul prezumat pentru donarea de organe. Deşi este o exagerare, mulţi cred că actul normativ va duce la “hăcuirea” bolnavilor. De aceea, cred totusi ca autorităţile de ce nu si CMR ar trebui să organizeze campanii de informare şi educare a populaţiei pe marginea acestui subiect. Va mai trece multă vreme pînă cînd mentalitatea românilor se va schimba.

  2. redactor a scris:

    Stimate dle profesor Astarastoae,
    pentru revista medicala pe care o reprezint ca senior editor, am dori sa va luam un interviu – si in acest scop va rog sa ne trimiteti adresa dumneavoastra de email la adresa redactiei mentionata mai sus (a fost singura metoda de abordare gasita, ne cerem scuze pentru formula!). Am fi onorati sa publicam un dialog cu dvoastra, intr-o revista citita de 10.000 medici din toata tara, care au nevoie sa primeasca mesajele dvoastra in calitate de presendinte al Colegiului Medicilor, de profesor si medic cu experienta, de om al unui singur cuvant! Cu speranta ca vom primi curand mesajul dvoastra,
    Cu stima
    RJ

  3. Vasile Astărăstoae (@Cristina Mihaila) a scris:

    Sunt de acord cu punctul tau de vedere si felicitari pentru articolul din Evenimentul.

  4. Don Quichotte a scris:

    catalin a scris:

    10 Aprilie 2008 la 8:15 pm
    Domnule Rector, cat oare va mai dura in aceasta universitate coruptia si umilinta!! Nu se poate ca unii sa ceara sume in sute de euro fara jena unor parinti fara posibilitate!! Cum vedeti faptul ca o colega de-a mea a lucrat in Italia asta vara sa poata plati 2 examene?! Si in acest timp a dormit pe banci si se spala in pizzerii! Suntem umiliti!! Singura speranta ati ramas dumneavoastra!! Pana cand sa mai fim obligati sa cumparam carti ale profesorilor, de care ei insisi afirma ca nu ne vor folosi, dar trebuie sa le luam!? Dumnezeu sa va ajute sa ne ajutati si pe noi!!

    Ati uitat sa raspundeti.

  5. Vasile Astărăstoae (@Don Quichotte) a scris:

    Draga Catalin,
    Nu am uitat sa-ti raspund dar a trebuit sa meditez la problemele ridicate de tine. Este greu sa dai un termen inainte de a face o evaluare a fenomenului. Dupa opinia mea trebuie luate masuri institutionale care sa nu mai permita actiuni de genul celor descrirse de tine. Aceste masuri trebuie sa fie si eficiente, nu numai formale. In acelasi timp tin sa-ti comunic ca aici exista o complicitate intre cei care iau si cei care dau. Daca ar fi sa judec dupa ceea ce spui tu, de fapt, colega ta a preferat sa-si cumpere examenul in loc sa-l promoveze pe cunostinte. Oricum este un domeniu care ma preocupa si sper ca intr-un timp rezonabil, impreuna cu cei care doresc o Universitate performanta, sa gasim solutii. Astept propuneri si de la tine.

Comentează acest articol