Legarea de glie nu este o solutie

Asculta AUDIO: [audio:14-oct-2007-Legarea-de-glie-nu-este-o-solutie.mp3]

TRANSCRIERE:

Pentru a impiedica exodul medicilor in strainatate Ministerul Sanatatii Publice a ales calea cea mai simpla si ineficienta: legarea de glie a medicilor rezidenti care dau concursul pe post.

Lasand la o parte faptul ca vom avea la un examen national de intrare intr-o specialitate doua forme diferite, insasi ideea de a obliga medicul sa ramana intr-un loc numai pentru ca el s-a specializat acolo este nefasta. In acelasi timp nu aceasta constituie solutia.

Rezidentiatul pe post si contractul cu spitalul au fost utilizate si de catre regimul Ceausescu, si din 1989 pana in 1994, dovedindu-si astfel ineficienta. Inainte de 1989 dupa ce terminau rezidentiatul, medicii reuseau sa obtina negatie de la spitalul respectiv si se duceau acolo unde ii interesa, iar dupa 1994 astfel de contracte au fost declarate nule de catre instanta de judecata deoarece nici ministerul, nici spitalul nu au investit in plus in acel medic. Da, daca acel medic ar primi o suma in plus de la spitalul respectiv sau de la Ministerul Sanatatii fata de ceilalti rezidenti, atunci el ar avea o obligatie contractuala. Cat timp insa contractul nu este cu o anumita valoare si obligatia spitalului care incheie acel contract nu apare materializata, contractul va fi declarat nul de catre orice instanta de judecata. In aceste conditii medicul va fi liber si va pute pleca in continuare in strainatate.

Metoda cea mai simpla nu este si metoda cea mai eficienta.

2 comentarii la “Legarea de glie nu este o solutie”

  1. Irina Berechet a scris:

    Asistam, in ultimii ani la cea mai mare harababura a sistemului de sanatate, la nivel financiar, administrativ si, pana la urma, si la nivel moral. Cu totii parem sa fim “datori” sistemului: pacientii trebuie sa se prezinte la medic dar nu e obligatoriu ca ei sa primeasca si cele mai bune medicamente, nici cele mai bune servicii; doctorii trebuie sa munceasca “mai mult si mai bine”, trebuie sa tina evidente, trebuie sa respecte “plafonul” si nu trebuie sa primeasca “atentii”, nu trebuie sa fie “sponsorizati”, nu trebuie sa mearga la congrese… daca au nevoie de computere – nu li se va da, daca nu au nevoie – li se va da; rezidentii trebuie sa ramana intr-un sistem bolnav, sa lupte cu “azi nu se fac analize”, “azi nu sunt seringi”, “azi n-a venit comanda de antibiotice”… nu trebuie sa-si doreasca sa-si faca meseria cu profesionalism, nu trebuie sa doreasca sa se perfectioneze, nu trebuie sa spere ca vor fi respectati si, mai ales, trebuie sa inteleaga ca trebuie sa moara saraci… De acord, pana la urma, suntem datori… dar sistemul traieste din bani publici, adica din banii nostri, daca cineva mai respecta acest adevar simplu, asadar sistemul ce face pentru noi?

  2. Andrei Irimia a scris:

    Credeti ca pentru un medic rezident care si-a ales pediatrie pe post este vreo sansa ca dupa ce termina rezidentiatul sa nu se prezinte la postul respectiv? Mi-am dorit foarte mult sa lucrez in pediatrie inca de la admiterea in faculate si nu regret ca am ales aceasta specializare. La examenul de rezidentiat am decalat completarea grilelor si nu am luat o nota care sa-mi permita sa aleg pediatrie pe loc. Am cautat informatii pe internet si am gasit niste articole despre medici dati in judecata de spitale deoarece nu s-au prezentat la posturi, dar din pacate nu este publicata si hotararea instantelor de judecata. Credeti ca se mai poate face ceva?

Comentează acest articol