Pasărea Măiastră şi acordul fin

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=14iIXU-E_8o[/youtube]

TRANSCRIERE:

Reforma în sistemul de sănătate din România este precum Pasărea Măiastră: toată lumea o descrie dar nimeni încă nu a văzut-o.

Şi este şi normal să fie aşa. Pentru că un sistem de sănătate este fundamentat în ani de zile, se structurează în ani de zile, are o tradiţie, are o istorie şi nu poate fi modificat aşa cum vrea unul sau altul, dacă nu există o coerenţă şi un program bine definit.

Sistemul românesc are o anumită tradiţie, are o anumită istorie şi a fost construit într-o anumită modalitate. De ce avea nevoie sistemul sanitar românesc? Avea nevoie de existenţa unei finanţări şi de o relaţie între pacient şi instituţiile medicale care s-a realizat prin apariţia Casei de Asigurări de Sănătate - nu discut aici cum îşi face ea datoria şi cum s-a implementat - iar în rest sistemul trebuia şă-şi urmeze tradiţia. De aceea fiecare ţară are un alt sistem şi o altă politică în sănătate; de aceea nu exista aquis comunitar în Uniunea Europeană (pentru sănătate) pentru că nu poate fi realizat un aquis comunitar.

După opinia mea la acest sistem de sănătate trebuie umblat la acordul fin şi nu trebuie ca incompetenţe să transforme în realitate dorinţele lor. Un lider de partid m-a întrebat: "Ce trebuie sa facem, domnule profesor, ca să funcţioneze sistemul sanitar în România?" Răspunsul meu a fost: "Să nu se mai amestece politicienii şi să lase profesioniştii să lucreze la acordul fin!".

2 comentarii la “Pasărea Măiastră şi acordul fin”

  1. an a scris:

    Ma scuzati, dle profesor pentru deranj si pentru intrebare. Da… unde ati vazut dvs in Romania profesionisti neimplicati politic? Adica NE-politicieni?

  2. Vasile Astărăstoae (@an) a scris:

    Mai corect spus: profesionisti vizibili neimplicati politic. Sunt foarte multi profesionisti in Romania, pe care i-am cunoscut, si care nu sunt vizibili. Unii sunt implicati politic, dar din nefericire nu au nota de nesimtire si agresivitate a impostorilor, incat nici partidul lor nu-i promoveaza. Partidul promoveaza pe incompetentii lingai oporunisti si arivisti, cei pe care eu ii numesc “ciolanari” si “lipitori de afise”. De aceea lucrurile merg cum merg in asa zisa reforma sanitara.

Comentează acest articol