De ce susţin Programul de evaluare a stării de sănătate

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WV7raNHlTZQ[/youtube]

TRANSCRIERE:

Nu sunt şi nu am fost un admirator al organismelor Administraţiei Centrale şi cu atât mai puţin al Ministerului Sănătăţii, indiferent cum s-a numit el: Ministerul Sănătăţii şi Familiei, Ministerul Sănătăţii Publice, etc.

Cu toate acestea, trebuie uneori să iei atitudine când un program, care după opinia mea este unul dintre puţinele programe reale de sănătate publică, este atacat din toate părţile din motive politicianiste şi demagogice. Mă refer la Programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei.

Ce are bun şi ce s-a dovedit în primele luni că ar avea bun acest program?

În primul rând că vom putea culege date reale cu privire la starea de sănătate şi în funcţie de aceste date, când vor fi prelucrate, vom putea să contruim strategii care să modifice, să influenţeze atât sistemul de sănătate cât şi starea de sănătate.

În al doilea rând că educă pacientul sănătos să se prezinte la medic, nemaiaşteptând ca boala să se instaleze, şi costurile vor fi diminuate daca un pacient, un viitor pacient, un pacient care se ignoră, va fi tratat de la început. De acest pachet de analize şi consultaţii beneficiază şi populaţia defavorizată, adica cei care nu sunt asiguraţi, traducându-se în viaţă un principiu al bioeticii şi anume al egalităţii de şanse.

În al treilea rând că medicul de familie, dintr-un simplu transcriptor de reţete la medicul specialist, îşi recapătă statutul profesional, are contactul cu pacientul, dă indicaţii şi urmăreşte acest pacient.

Şi nu în ultimul rând că informatizarea (atât de hulitele laptopuri care se dau la medicii de famile în comodat) va dezvolta o nouă mentalitate, va deschide o nouă lume pentru medicii de familie şi va apropia serviciile de sănătate de pacienţi.

Iată de ce consider că toate demersurile populiste şi demagogice ("Ce-am fi putut face cu aceşti bani") nu acoperă altceva decât intervenţia politicului, nejustificat de mult, în sistemul de sănătate.

5 comentarii la “De ce susţin Programul de evaluare a stării de sănătate”

  1. Anton I. a scris:

    Buna seara dle doctor. Ma bucur foarte mult ca ati abordat acest subiect. Am avut si eu o dezbatere cu niste prieteni. Ei sustineau ca aceasta campanie este o alta sursa de venituri pentru niste oameni care detin in mina pirghii de putere. Asa o fi, nu zic nu. Dar daca pe linga binele care si-l fac singuri ne fac si noua, oamenilor simpli, pacientilor, un bine, tot e o fapta mare, de apreciat. Pentru mine, ca individ care ma interesez de sanatatea mea, e foarte foarte bun. Ma indoiesc insa de un lucru, si anume ca rezultatele globale vor fi elocvente pentru cei care trebuie sa elaboreze “strategii”. Sa fim seriosi, la cum se raporteaza lucrurile in Romania, nu cred ca raportarile vor fi corecte (daca raportezi mult iti vin bani multi, nu e asa?). Si, in plus, cine sa construiasca in Romania strategii???

  2. Vasile Astărăstoae (@Anton I.) a scris:

    Multumesc pentru mesaj. Intr-adevar pentru pacient este important sa-i fie evaluata starea de sanatate. Costurile, supravegherea legalitatii achizitiilor etc. sunt de competenta mai multor institutii care traiesc din impozitele noastre. Sa-si faca datoria. In ceea ce priveste strategiile, eu sunt putin mai optimist. Am speranta ca pana se incheie programul, arivistii si impostorii din clientela politica a diferitelor partide sa fie inlocuiti cu persoane responsabile. Vrem – nu vrem, aceasta este directia pe care ne-o impun organismele internationale.

  3. Anonymous a scris:

    buna ziua va felicit ptr crearea acestui site; as vrea sa va intreb un lucru simplu; ca medic de familie suntem obligati sa stam la cabinet si pe teren 8-10 ore; colegiul medicilor ne cere sa facem cursuri ptr a obtine cele 40 de credite ptr viza anuala; intrebarea mea este cum se poate fizic sa mai facem aceste cursuri, suntem oameni cu familie cu greutati etc; va rog sa ma iertati.

  4. Vasile Astărăstoae (@Anonim) a scris:

    Am mai scris despre programul de lucru al medicilor care este inuman. Aceasta insa nu trebuie sa fie o justificare pentru a nu parcurge programul de EMC. Trebuie sa luptam pentru un program acceptabil si nu pentru eliminarea perfectionarii profesionale. De altfel, fata de alte tari, numarul de 40 ore EMC pe an este mic. Daca facem un calcul inseamna 5 zile pe an…

  5. Dr. Dumitra a scris:

    Felicitari pentru aceasta atitudine realista.
    Cel mai mare castig pe care il aduce acest program este ADUCEREA LABORATORULUI IN RURAL, la capataiul celui mai sarac suferind, celui mai umil medic care dintr-un stetosco man devine un medic care practica medicina bazata pe dovezi. Acesta este cel mai mare castig atat al pacientului cat si al sistemului sanitar!

Comentează acest articol