Vânzătorii de iluzii

[youtube]http://youtube.com/watch?v=BaHzl2thrDg[/youtube]

TRANSCRIERE:

Aţi observat în ultima vreme avalanşa de situaţii în care se face colectă de fonduri pentru cazuri medicale disperate? Pentru o ultimă şansă?

De obicei dintre cazurile mediatizate ultima şansă se numeşte transplant sau tratament cu celule stem. Pentru bolnavii cărora medicina nu le-a găsit încă rezolvarea şi pentru familiile acestora o mica promisiune, indiferent de preţ, este firul de speranţă de care se agaţă cu disperare. Şi atunci apar vânzătorii de iluzii. Căci dincolo de binele promis şi de speranţa alimentată, toţi cei care fac programări şi pun preţ pe tratamentul cu celule stem fac în primul rând o afacere.

Noua afacere mondială numită "stem" are de fapt două direcţii distincte. Prima - cea mai veche şi foarte scumpă - este transplantul propriu zis. Costă, în funcţie de ţara unde se realizează, în jur de 25-40.000 de euro. A doua linie implică o afacere în recoltarea de celule stem. Un pic mai ieftină şi mult mai accesibilă marelui public şantajat sentimental cu sloganuri de tipul "Recoltarea de celule stem - o asigurare CASCO pentru sănătatea bebeluşului tău!". Care părinte iubitor nu ar investi în garanţia unei sănătăţi imbatabile pentru copilul său 1.000-1.200 de euro?

Ca orice afacere prosperă, în care din nefericire sunt implicaţi şi medici, nimeni nu spune adevărul. Adevărul care este? Celulele stem din cordonul ombilical, care se recoltează în primele 30 de secunde, când se întrerupe circulaţia către făt şi fătul este privat de sângele care vine cu anticorpi celule stem, nu pot fi conservate decât un interval limitat de timp (15 ani) şi nu pot fi utilizate decât pentru bolile hematologice - deci nu este o asigurare CASCO. Iar transplantul cu celule stem care se face din celulele pluripotente şi nu omnipotente care sunt embrionare, este deocamdată nedovedit a fi eficient.

De aceea, în momentul în care întâlnim vânzătorii de iluzii, trebuie să existe şi un comitet etic care să-i supravegheze, altfel metoda nu este altceva decât o afacere în care pacientul pierde.

1 comentariu la “Vânzătorii de iluzii”

  1. Silviu Marin a scris:

    Terapia cu celule – susa/stem? O escrocherie. Iar dupa cum am suspectat si eu mai demult, mi-ati demonstrat si d-voastra punctul de vedere inca o data: o escrocherie chineza sprijinita de statul lor.
    De fapt, am inteles ca unii medici care se ocupa cu aceste “transplantari”, au fost si mai sunt (cel mai probabil) implicati in afaceri cu organe prelevate de la condamnatii impuscati in mizeriile de inchisori chinezesti. Or asta inseamna, in umila-mi parere, ca atat comandantii inchisorilor, cat si chirurgii chinezi, isi respecta unii altora agendele “de lucru”. 🙂 Ii costa 1 USD glontul, DAR… fac 10 – 15.000 USD per rinichi! 😀 Frumos, nu?
    De pilda, eu, pe vremea cand eram la “Atentie!Info”, am incercat intervievarea presedintelui companiei “Beike BioTech”, dar m-am ciocnit de secretara lor, care n-a putut decat sa-mi ofere o lista cu FAQ-uri. Eu aveam un ditamai interviul, iar d-ei mi-a oferit FAQ-uri. 🙂 Iar cand am luat-o la rost pentru lipsa d-ei de profesionalism, m-a catalogat drept prea ostil; a scapat de mine mai rapid. Deci, ce sa mai zic…

    ***

    1.) Could it be that S – E Asia is the favorite zone for practicing such medical techniques?
    2.) Have you got any complaints from your patients thus far concerning your stem – cell therapies?
    3.) Which is the credibility ratio for this type of cell therapies amidst the worldwide medical community?
    4.) Which are your safety features for limiting the risk of disease contracting via such transplants?
    5.) Countries such as England are always circumspect on this type of therapies. Why is that?
    6.) What would it take for this type of therapies to be extensively used in Europe, as well?
    7.) What other types exist and what are their minor and major (dis-)advantages?
    8.) How could stem – cells treat psychological disorders effectively and/or completely?
    9.) Could other inherited and/or contracted diseases (syndromes) be completely reversed?
    10.) How would you evaluate the worldwide clerical reaction to auxiliary stem – cell therapies?
    11.) How do you comment on The Living Rings’ performing, the first nerves ever artificially bred?
    12.) How do you comment on the in vitro gene therapy? Could it help „amplifying” us?
    13.) Your potential patients – clients are to expect themselves at some cut-backs?
    14.) Do you have any forecast to give us for the near future?
    15.) Off-topic, to what extent (in percentage) do you estimate that we are our gene’s end-result?

    (January 8th, 2008, “Atentie!Info”)

    ***

    Da, acestea sunt intrebarile interviului meu (in forma definitivata, in engleza americana), dar pe care n-am mai apucat sa le lansez niciunde fiindca Jon Hakim, co-finantatorul “Beike BioTech”, o persoana de sorginte morala… EXTREM de dubioasa (se pare ca insasi d-sa a fost, la un moment dat, implicata in afacerile mentionate anterior – cele cu puscariasii condamnati la moarte -), mi-a tot promis ca-mi va raspunde, dar asi! 😛 Cum sa-mi raspunda unor intrebari care i-ar pune intr-o lumina proasta in Romania si nu numai?

    P.S. Materialul e pro bono, deci n-am nicio pretentie la remunerare baneasca. Or daca e vreo publicatie romaneasca sau straina de bioetica, eu stiu, dispusa sa investigheze, atunci si eu sunt dispus sa ajut printr-o colaborare asemeni in acest sens.

    Va multumesc.

Comentează acest articol