Rezidenţiatul full-time nu este şi el part-time?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=crWlBrfRnzc[/youtube]

TRANSCRIERE:

Comentariile la "Rezidenţiatul part-time" făcute de două dintre vizitatoarele blog-ului m-au determinat să iau tema şi sa-mi pun o întrebare: oare rezidenţiatul full-time nu este şi el part-time?

Comentariile m-au dus către curricula şi am comparat câteva din curriculele rezidenţiatului din România cu curriculele rezidenţiatului din Uniunea Europeană. Am văzut că la noi există module care nu se fac, că la noi timpul de efectuare a rezidenţiatului este cu cel puţin 30% mai mare decât media rezidenţiatului in UE. Şi atunci mi-am pus întrebarea: oare aceste module, anii parcurşi în timpul rezidenţiatului şi aceste curricule nu sunt formale numai pentru a justifica activitatea unor îndrumători de rezidenţiat? Stau şi mă întreb: dacă în curricula este trecut curs şi acest curs se normează la facultăţile de medicină pentru primii doi ani, de ce nu se face? Este un subiect de dezbatere...

Vă invit să comentaţi şi în acelaşi timp să ne punem problema dacă nu ar trebui să lucrăm la curriculă, să lucrăm la timpul de efectuare a rezidenţiatului şi dacă n-ar trebui să introducem manopere care să se facă în timpul rezidenţiatului nu manopere care doar să fie trecute fiindca "dă bine" la imagine. Să vedem dacă nu putem ca într-adevăr rezidenţiatul full-time să nu fie un rezidenţiat part-time şi că într-adevăr un asemenea rezidenţiat să scoată specialişti care să poată şă îşi desfăşoare activitatea fără reţineri, fără frică din primul moment în care au promovat examenul.

15 comentarii la “Rezidenţiatul full-time nu este şi el part-time?”

  1. Anda a scris:

    Domnule profesor,

    Intr-adevar sistemul de rezidentiat are o mare deficienta: PRACTICA.
    Modul de pregatire al rezidentilor depinde in general de timpul ‘liber’ al indrumatorului,rezidentii fiind de multe ori “hraniti” cu o apreciabila cantitate de foi de observatie si alte delicatese scriptice.
    Stagiile, rotatiile ar trebui corelate coform specializarii, eliminandu-se stagii de tip appendix (care pot fi inlocuite prin cursuri post rezidentiat la cerere).
    Intr-o tara care exporta asa de multi informaticieni, software cu module de pregatire-simulare sunt ca si inexistente
    Importul de “manechine” este scump, implica de asemenea probleme de gestionare , acces, etc. Dar s-au facut eforturi si in trecut pentru achizitionarea unor “piese de muzeu” care au ramas in aceasta ipostaza dormanta. Poate ca noile achizitii ar avea o soarta mai buna.
    Rezidentiatul trebuie sa piarda componenta de “plictiseala”, care printre altele este coreleta si cu salarizarea.
    Cunostintele nu au nici o valoare, in lipsa unui “dunamis”. Rezidentul devine un medic blazat, intr-o rutina impusa de diverse sabloane de reforma (fiecare nou minister are conceptii noi , neinsemnand neaparat progres).
    Iar panica nu apare numai din lipsa de cunostinte ci mai ales din lipsa utilizarii lor.

  2. Vasile Astărăstoae (@Anda) a scris:

    Interesant si pertinent comentariu. Sunt intru totul de acord ca fiind nasit de doua ministere (sanatate si educatie) rezidentiatul nu se desfasoara asa cum este trecut in regulament. Foarte multi rezidenti mi s-au plans ca in afara foilor de observatii nu exista o preocupare constanta pentru a putea efectua monoperele trecute in caietul rezidentului. De aceea am si lansat aceasta dezbatere. Sa asteptam sa vedem ce spun si alti rezidenti si sa incercam sa modificam lucrurile acolo unde ele nu sunt in regula.

  3. Dr. Ioan Greceanu a scris:

    Domnule profesor,
    Oare nu este prea putin ceea ce faceti?
    Oare nu stiti ca absolventii de medicina sunt din ce in ce mai prost pregatiti si rezidentii nu fac aproape nimic afara de foi de observatie proste?
    Oare nu stiti ca nimeni nu este platit pentru munca cu rezidentii si ca acestia nu sunt interesati sa invete medicina pentru ca nu exista o concurenta reala pe piata muncii dupa cunostinte si performante?
    Oare nu stiti cum se ocupa majoritatea posturilor cautate de medici?
    Din pacate cei care conduc destinele medicinii, printre care va aflati si dumneavoastra, mimeaza numai bune intentii. De fapt isi urmaresc numai interesul propriu care consta in ocuparea unor posturi cit mai importante fara ca, odata ajunsi acolo, sa doreasca sa schimbe ceva in bine.
    Mi-e teama ca blogul Dvs. este tot un mijloc de a mima preocuparea pentru binele societatii.
    Cu stima si speranta ca veti face mai mult decit sa discutati discutii.

  4. Vasile Astărăstoae (@dr. Ioan Greceanu) a scris:

    Imi cer scuze pentru intarzierea cu care va raspund. Ma vad obligat sa va dau in mare parte dreptate in ceea ce priveste remarcile critice pe care le-ati facut. Nu si in ceea ce priveste bunele intentii pe care le am. Deocamdata, cei care ma cunosc, nu si-au manifestat dezamagirea pentru actiunile pe care le-am initiat (inclusiv acest blog). Nu-mi ramane decat sa va conving in timp ca in acest blog (si nu numai aici) nu mimez doar bune intentii.

  5. Dr. Dobrovici Costel a scris:

    Domnule profesor, am o intrebare legata de cumulul de functii realizat de medicul de familie si rezidentiatul pe alta specialitate decat MF, cazul meu dealtfel. Care este probabilitatea de a-mi mentine cabinetul, fara sa neglijez stagiul de rezidentiat? Pot sa-mi programez activitatea cabinetului de MF, in relatie contractuala cu CNAS, in asa fel incat sa pot face serios rezidentiatul?

  6. Vasile Astărăstoae (@Dr. Dobrovici Costel) a scris:

    In acest moment este trimisa spre avizare la celelalte ministere o ordonanta de urgenta initiata de MSP in care exista posibilitatea de a efectua rezidentiatul fara a renunta la cabinetul de MF. Acest lucru este in favoarea medicilor care au cabinet, relatii contracte cu CAS. Esitmez ca in maximum 60 de zile actul normativ va apare.

  7. cristina a scris:

    As vrea sa stiu si eu, medic specialist de MF, proaspat fiind, ce posibilitati am ca sa pot practica medicina aici in oras la mine, daca nu se scot posturi de medic MF? Cum, in ce conditii pot sa fac contract cu CAS, caci fara acest contract cu CAS practic, suntem someri. Nici macar o reteta de xanax la rude nu putem da.

  8. Dr.Rizescu Cristina a scris:

    Vreau sa stiu care este “drumul”, la ce cariera se poate astepta un proaspat medic specialist de MF care nu are nici un post, vrea sa profeseze, dar cum daca nu prin contract cu CAS? Medic de familie? Cine vine la el daca medicul nu poate da o reteta compensata? Cum ofera ajutor CMR noilor medici de familie? De ce nu se mai scot posturi la concurs? Pentru ce se mai face specialitatea daca nu ni se ofera nimik? Sunt medici care mai ies la pensie, altii mor, ca deh… asta e biologia si ciclul natural… dar posturi de medici de familie nu apar… atata timp cat pacientii sunt “vanduti, vai mama lor la 10 euro bucata? (dar valabil numai la cei care au contract cu CAS). Oare ce ne mai ofera Romania? Ca pana acum ne-am cam saturat: salarii mici, posturi IOC, rezidentiate “fantoma”… si cate si mai cate…

  9. Vasile Astărăstoae (@Dr.Rizescu Cristina) a scris:

    E greu de spus in acest moment care este drumul si la ce cariera se poate astepta un medic specialist de MF. Greu de spus cel putin pentru mine. Nu stim, in Romania, care este necesarul de medici pe specialitati si care sunt zonele care pot sa absoarba forta de munca. Aceasta este ratiunea pentru care am comandat un studiu in acest sens si, functie de rezultate, CMR are obligatia de a se implica si de a trasa acest drum. Nici eu nu inteleg de ce nu s-au organizat concursuri si de ce, dupa ce se investeste in specializarea unor oameni, nimeni nu mai urmareste ce se intampla cu ei. Desi obligatia nu este a CMR va promit ca dupa Adunarea Generala din 13-14 martie 2008 vom initia actiuni si in acest domeniu. Poate nu te multumeste acest raspuns, dar trebuie sa intelegi ca nimeni nu poate face minuni intr-un timp scurt dar te asigur ca tema propusa de tine nu va fi abandonata. Sper sa reusim sau, de ce nu, sa obligam autoritatile sa-si asume responsabilitatea.

  10. Dr Boldea Valentin a scris:

    Legea 95/2006 precizeaza modalitatile de infiintare a cabinetelor de medicina de familie. Problema se pune altfel: de unde finantarea infiintarii acestora sau cumpararii praxisului de la un alt coleg iesit la pensie? Din salariul de rezident, din banii parintilor? O alta problema este vidul legislativ cu privire la vanzarea praxisului. Ce vindem? Ce cumparam? Spatiile nu sunt ale noastre, listele de pacienti sunt volatile deci ce insemna praxis in actuala situatie. Se vorbea de concursuri. Care concursuri, ale cui concursuri? Legea este clara ai spatiu, ai lista cu minim 1000 persoane inseamna ca poti incheia contract cu Cjas si abia apoi te numesti medic de familie. As mai avea o intrebare putin retorica ce inseamna medic de familie fara contract cu CJAS? Posibil raspuns: somer cu diploma sau poate…

  11. rezidentul a scris:

    Cei care trebuie sa formeze medicii, respectiv: preparatori, asistenti, sefi de lucrari, conferentiari, profesori, sunt in marea majoritate o tagma de mafioti care si-au obtinut posturile in invatamantul medical (caci despre el este vorba) prin pile, si NU PRIN CONCURSURI REALE. Oricine din sistemul medical stie ca un medic fara pile nu poate deveni asistent universitar (sau mai mult), nu poate face doctorat etc. Sistemul de invatamant medical este o mafie interna a medicinei care functioneaza nestingherit. Un singur sfat, pentru viitor, pentru pacienti: fugiti ca de ciuma de asistentii universitari, conferentiarii sau profesorii de maine, sunt colegii mei de azi, intrati prin pile in sistem (evitand concursurile reale), cei mai slabi medici, si care isi lipesc de nume titluri universitare, intr-o escrocherie ce nu mai ia sfarsit …In Romania ar trebui anulate toate titlurile universitare si scoase la concurs, cu comisii din strainatate. Probabil nici 1% din actualii “universitari” n-ar reusi sa obtina vreun post…

  12. rezidentul a scris:

    Mitul curiculei de pregatire ca si al manualelor de medicina se termina imediat ce in spital nu poti face analiza X, investigatia Y, nu poti da tratamentul Z…In Romania medicina se face numai in carti si curicule…

  13. Dragos Pieptu (@rezidentul) a scris:

    Uite ca am ajuns universitar fara sa ma umilesc, fara mita, fara pile (chiar din contra), dind si luind toate concursurile si examenele atit pe retea si pe linie universitara (unele de doua ori), exact in specialitatea pe care mi-am dorit-o. Si mai stiu si pe altii in situatia mea, nu numai din Iasi. Reteta, invatata de la altii, e simpla. Desi am spus-o la multi, putini au intelepciunea s-o aplice. Imi permit o sugestie – lasati lamentarile si ocupati-va strict de viitorul Dvs. Peste 10 ani nu veti regreta.

  14. Alexandra a scris:

    “nu am stiut unde sa va scriu, exact, dar cum tot subiectul rezidentiatului vreau sa-l abordez m-am gandit ca e bine aici. eu sunt absolventa a facultatii din cluj, o facultate respectabila cu multi (nu toti) profesori de mare calitate. ati venit la cursul nostru festiv in iulie si m-ati impresionat prin sinceritatea dumneavostra.
    vreau sa va intreb si eu ceva. dumneavostra aveti idee cate locuri a scos iasi-ul pt rezidentiatul din anul acesta? va spun eu… 126 in contextul in care au terminat 380 de oameni. aveti idee cate locuri sunt scoase in total pt anul acesta 1900 din care 500 sunt pt mf, si alte 700 sunt pt rezidentiat pe post in zone defavorizate ale tarii si numai 747 raman pt specialitati. daca rezidentiatul e totusi o forma de perfectionare pt noi, ca nu le stim pe toate dupa facultate, nu avem cum… de multe ori nu suntem invatati de ce nu ni se da la toti posibilitatea de a ne perfectiona. de ce in conditiile in care se tot spune ca exista deficit de medici, posturi nu se scot. de ce daca suntem prea multi acceptati cate 400, 300 de oameni la admitere? de ce sa nu fim 100, 150 de oameni la fiecare facultate ca atunci sunt posturi pt toata lumea.
    mie nu mi se pare normal ca la o facultate de medicina sa promovezi examenul de admitere cu 5.02 si pe urma sa si termini pt ca nimeni, nimeni nu ne triaza in timpul facultatii… dar apoi ghinion… mori cu diploma in mana… ca drept de libera practica nu ai fara rezidentiat (sau o fi alta solutie pe care eu nu o stiu.
    de ce nu ne sustineti? am trimis de ieri incolo o petitie, am alertat diverse posturi de telev si radio, nimeni nu ne ia in seama? de ce? a fost alegerea noastra sa dam la medicina… si-am muncit, ne vom sacrifica in continuare timpul si nervii si pt ce sa? am ajuns somer cu diploma. noi nu stim sa facem nimic altceva. noi nu suntem de la ise sau poli care se pot angaja in orice fel de firma. noi nu stim decat sa punem mana pe bolnav, atat. nici ca asistenti nu putem lucra. si pt ca nu vrem sa ajungem intr-un sat uitat de lume (drept ii ca si acolo sunt oameni bolnavi care merita), da la noi nu-i ca-n tarile civilizate. la noi nu e tot una spitalul din simleul silvaniei cu cel din cluj.
    banuiesc ca cele 126 de locuri au trecut si prin mana dumneavostra sau macar ati auzit de ele? chiar nu v-ati uimit de decizia ministerului. ati avut nevoie de studenti sa va voteze si acum… le aratati spatele… evident… cand se ajunge sus… se cam uita cat de greu o fost la inceput.
    va multumesc”(scris de Elena in alta sectiune a blogului)

    http://www.petitieonline.ro/petitie/se_mai_merita_sa_faci_medicina_si_rezidentiatul_in_romania_dupa_ce_ministerul_sanatatii_isi_bate_joc_de_noi_-p08791056.html

    Domnule Rector aveti bunavointa si ne oferiti si noua o explicatie pentru ceea ce se intampla anul acesta la Examenul de Rezidentiat!
    Vi se pare normal sa ni se spuna cu o luna inainte de examen ca avem doar 127 de locuri si posturi pentru Iasi in conditiile in care suntem 380 de absolventi?

  15. Carmen a scris:

    Domnule Profesor,

    Am terminat facultatea de medicina in urma cu ceva ani.Situatia din Romania, destinul unui tanar absolvent al facultatii de medicina, m-a determinat sa iau alt drum, cel al promovarii medicamentelor.Asa este, sunt destui tineri cu abilitati prfesionale, dar care nu au nici o sansa in sistemul actual sau mai bine spus, ceea ce castiga dupa cei cativa ani de rezidentiat, nu motiveaza sacrificiile pe care acesta le-ar face in acest timp si aici ma refer la nivelul de trai.Va intreb, exista vreo posibilitate, pentru acei tineri ca mine, care lucreaza cu carte de munca la un angajator, sa faca o specializare, un rezidentiat, care sa fie recunoscut prin examen ?

Comentează acest articol