Rezidenţiat part-time

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=CnYNo3tiP4A[/youtube]

TRANSCRIERE:

În cadrul pomenilor electorale dintr-un an electoral, Ministerul Sănătăţii propune o ordonanţă de urgenţă privind rezidenţiatul. O ordonanţă de urgenţă care stabileşte că rezidenţiatul este de 3 tipuri: cel pe care-l ştiam, care asigură o pregătire medicală în urma unui examen naţional, un rezidenţiat pe locuri şi, uimire... o inovaţie..., rezidenţiat part-time. Pentru cei care lucrează şi n-au făcut un rezidenţiat, pot să-l facă în timpul liber, după ce îşi fac treaba la cabinetele medicale.

Am rămas uimit de faptul că, dacă Ministerul Sănătăţii era interesat să-şi asigure susţinerea unor persoane care nu au dat examen de rezidenţiat sau dacă a găsit o cale prin care, pe uşa din dos, să pătrundă unii la rezidenţiatul pe posturi, am rămas uimit - repet - de faptul că au inventat rezidenţiatul part-time. Uimirea mi-a fost mai mare atunci când rectorul Universităţii Carol Davila din Bucureşti susţine aceste lucruri.

Care sunt argumentele? Argumentele sunt pur sentimentale... Se spune: Ce sa facem cu săracii cei care n-au dat rezidenţiat, sunt şi ei nişte oameni şi atunci să le dăm posibilitatea să îşi desăvârşească pregătirea profesională, pentru că ei sunt mulţi. Ah... Că nu vor face cursuri! Nici o problema! Noi îi vom norma şi vom avea alte posturi. Ah... Că vor declara că vin la cursuri dar ei sunt la o distanţă de sute de kilometri de centrul de perfecţionare, iarăşi nu are importanţă nici pentru Ministerul Sănătăţii nici pentru rectorul Universităţii Carol Davila din Bucureşti.

Inovaţia rezidenţiat part-time seamănă cu cea introdusă de Mao Tse-tung după Revoluţia Culturală din China: medici făcuţi pe bandă rulantă la cursuri scurte.

Singura dorinţă a mea este ca cei care susţin rezidenţiatul part-time să fie trataţi de către medici specialişti part-time!

85 comentarii la “Rezidenţiat part-time”

  1. A.T. a scris:

    Multumesc pentru rspuns Dl. rector, este unul diplomat… e foarte importanta organizarea rezidentiatului, dar cred ca si organizarea interna a UMF-ului ar trebui modificata pe ici colo, in punctele esentiale, daca aveti de gand sa o faceti va doresc succes si sper sa nu va luptati cu morile de vant! Sanatate!

  2. Dr. Boldea Valentin a scris:

    Am participat impreuna cu sotia (gravida in luna a 9-a) la testul de selectie pentru Rez. Timp Partial (RTP). Din pacate in urma testului eu am promovat, insa nu si sotia. Pentru urmatoarele comentarii pe care doresc sa le fac voi incerca sa nu fiu subiectiv.
    La testul organizat la Iasi au participat 295 de medici majoritatea absolventi UMF Iasi, desi aveau libertatea de a merge si in alte centre. Promovabilitatea a fost de 64%. Date de comparatie cu alte centre nu exista pentru ca Iasul a dat dovada de o “graba” de a scapa de aceasta sarcina impusa de minister (din cadrul “pomenilor electorale”); zvonurile insa afirma ca promovabilitatea in alte centre a fost superioara celei de la Iasi!! Ce concluzie se poate trage de aici? Ca medicii din Moldova sunt mai slab pregatiti decat cei din restul tarii? (daca este asa vina principala o poarta si profesorii pentru ca suntem rodul muncii lor) Sau poate cauzele sunt altele? care?
    Subiectele au fost stabilite la nivel central, baremul a venit tot de la Bucuresti (barem in care s-au strecurat si o seama de greseli pe care desi unii membrii ai comisie de corectura le-au sesizat nu le-au transmis mai departe si nu le-au inlaturat in procesul de corectare a lucrarilor. Chiar unii membri ai comisiei, renumiti profesori au fost foarte stricti in respectarea baremului gresit!).
    Despre organizarea locala a concursului si supreveghere nu se pot face comentarii pentru ca s-a dat dovada de corectitudine nesemnalandu-se acte de frauda.
    Deschiderea lucrarilor a fost anuntata corect insa lista cu rezutate nu a fost afisata decat la sediul Universitatii desi majoritatea candidatilor erau din alte orase (alta deficienta!). Chiar si asa din cei 104 candidati respinsi (cu note sub 5; “nulitatile sistemului medical” cum am fost numiti de un profesor iesean membru a comisiei de corectare) au fost depuse aproape 50 de contestatii. Procesul de recorectare sau mai bine zis discutarea (negocierea) contestatiilor a fost un spectacol (fara spectatori) jalnic chiar patetic oferit de membrii comisiei de corectare. Raspunsul la contestatii a fost identic pentru toate lucrarile “se mentine nota initiala”!!! Chiar nici o eroare nu s-a strecurat in procesul initial de corectare? Este pentru prima data cand in urma unui concurs se produce acest lucru memorabil de cartea recordurilor.
    Domnule Profesor cu tot respectul as dori sa comentati aceste observatii atat din calitatea dumneavoastra de Presedinte al comisiei de rezidentiat Iasi, cat si din postura de Presedinte al CMR (care este mandatat sa se ocupe de Educatia Medicala Continua a medicilor si nu doar sa contorizeze cate puncte a strins fiecare medic).

  3. Alexx a scris:

    Domnule dr. Astarstoae, sunt medic de familie de 11 ani. Deseori am avut si am ocazia sa repar sau sa diminuiez gafele medicale facute de catre medici specialisti (care au rezidentiatul luat!!!) din spitale si ambulatoriile de specialitate. Tineti cont ca aceste greseli se fac in pofida spagilor enorme, date de catre pacienti, in pofida faptului ca orice specialist sus-numit poate consulta un coleg in caz de dificultate si are la indamana diverse investigatii paraclinice, pentru a trata corect. Medicul de familie insa, nu are aceste ,,ajutoare”, el este singur, fata in fata cu pacientul. Stimate colega, credeti ca un rezidentiat superficial (cu timp partial sau full-time) este mai folositor decat 10-20 sau chiar 30 de ani vechime in medicina de familie??? Ce nou poate invata un medic de familie cu vechime despre medicina de familie practica intr-un rezidentiat dubios??? Formalismul Dv. ma revolta.

  4. ioana a scris:

    Domnu medic de familieAlex da de ce nu vorbiti despre aberatiile pe care le scriu medicii de familie, unele diagnostice, in varianta populara, exprimarii gresite, recomandari gresite pentru pacienti, netrimiterea pacientilor la un consult  de specialitate necesar din cauza lipsei de cunostinte medicale. Am senzatia ca frustrarea e legata de acele citez: spagi enorme, nu va e rusine, nu faceti medicina preventiva pe care ar trebui sa o faca medicul de familie, scrieti retete compensate si in principiu cam asta e tot ce faceti, primiti salarii mult mai mari decit orice medic specialist…………si va vaitati cam prea mult comparativ cu ceea ce faceti. Probabil sunteti unul dintre cei fara rezidentiat luat?

  5. un rezident a scris:

    nu mi se pare corect ce e aberatia asta cu rezidentiat part time? fraierii care au muncit pe brinci, au invatat si au luat rezidentiatul urmat de munca care teoretic ar trebui sa dureze pina la ora 2 dar in realitate te apuca seara sau chiar noaptea in clinica. Cei care lucreaza si nu au facut rezidentiatul sunt dintre cei care au dat rezidentiatul de 2, 3 sau mai multe ori fara succes evident si cei carora vreun unchi sau o matusa binevoitoare le/au aranjat un post caldut…..vorba aia …sa nu moara saracu de foame…. Nu mi se pare corect fata de toti rezidentii care si/au sacrificat existenta ca sa faca ceva in viata si care nu au intrat pe usa din dos ……………RUSINE , o sa ajungem de risul Europei

  6. un rezident a scris:

    am uitat sa precizez ca nu ni s/au tinut nicioadata cursuri in timpul rezidentiatului…………….ar fi fost un efort prea mare din partea celor care trebuiau sa ne pregateasca…………curicula cu activitatile nu are nici o valoare nu s/au respectat activitatile trecute acolo……………
    HALAL SISTEM!

  7. Vasile Astărăstoae (@Dr. Boldea Valentin) a scris:

    Niciodata nu am considerat un coleg de-al meu ca ar fi o nulitate. V-as ruga sa-mi dati numele celui care a utilizat acest termen, care il dezonoreaza pe el si nu pe dvs.
    Cu privire la examen, as vrea sa va spun ca erorile din barem au fost semnalate intimp util si candidatii nu au fost depunctati, iar corectura a fost cu maximum de laxitate posibila (intotdeauna in favoarea candidatului). Potrivit regulamentului nota se modifica daca la contestatie diferenta este mai mare de 1 punct, ori la toate contestatiile depuse noua notare a fost aproape cu un punct in minus si nu in plus. In rest, vreau sa va spun ca nu fac parte din cei care apreciaza calitatile unui medic dupa rezultatele unui concurs. Se poate intampla ca in conditii de concurs un om bine pregatit sa clacheze si o persoana cu pregatire mai superficiala sa obtina un rezultat bun. Examenul nu este decat o radiografie de moment, cu avantajele si dezavantajele ei.

  8. Vasile Astărăstoae (@Alexx) a scris:

    Sunt medic legist de 30 de ani si in continuare consider ca mai am multe de invatat. Dvs. dupa 11 ani considerati ca nu mai aveti nimic de invatat si ca formalismul meu va revolta. Suficienta dvs. pe mine ma intristeaza.

  9. ALEXX a scris:

    Stimate colega. Dv. aveti perfecta dereptate. Orice medic invata o viata. Eu fac acelasi lucru – invat. Insa medicul practician invata mereu din practica medicala proprie, din cursurile de pregatire continua a medicilor, din literatura de specialitate studiata in timpul liber. Ce-ar fi daca am trimite toti medicii specialisti, care au facut candva 1, 2 sau 3 ani de rezidentiat, pentru a suplini anii lipsa, in conditiile in care intre timp sau modificat anii de studii in rezidentiat la 5, 6 sau chiar 7 ani, in functie de specialitate, pe motiv ca nu au studiat destul?! Un rezidentiat pentru un medic care practica medicina de multi ani este de putin folos. Colegii, proaspeti absolventi, rezidenti actuali (full-time) sustin ca nici pentru ei nu se sustin cursurile asa cum ar trebui. Dar pentru medicii de familie in rezidentiatul part-time, ce se va intampla???… Tineti cont ca un medic de familie ce lucreaza in prezent la un cabinet individual va fi nevoit sa acorde mai putina atentie serviciului, pentru a putea studia in acest rezidentiat. Oricum, parerea medicilor nu conteaza. Conteaza cineva sus-pus, care nici el (ei) nu le stiu pe toate si pot gresi, mai rar sau mai des, in functie de capacitatile individuale. Noi doar ne conformam… Volens-nolens vom trece si peste aceasta incercare. Bafta tuturor.

  10. Ema a scris:

    In legatura cu examenu de rezidentiat part-time, in metodologie, la capitolul corectare, nu se spune nimic de diferenta de un punct necesara pentru modificarea notei la contestatie.
    Nu stiu ce anume au vrut sa demonstreze profesorii corectori din Iasi, in conditiile in care cel putin in Craiova si Targu Mures, promovabilitatea a fost de 100% (vezi site-ul universitatilor). Oare celelalte centre universitare au stiut sa tina cont de faptul ca timpul de pregatire a fost foarte scurt pentru acea bibliografie stufoasa, de faptul ca baremele au fost stricte, (la rezultatele obtinute in Iasi cred ca nu s-au acceptat nici cuvinte sinonime)? De ce in conditiile in care de ani buni acest examen se sustine in format grila, si mai mult se corecteaza in fata candidatului, de data aceasta a fost altfel? Poate unii au gandit ca este in favoarea candidatilor, bineinteles nu a celor care au avut neinspiratia de a sustine examenul in Iasi. Ironia sortii e ca rezultatele nu reprezinta o radiografiere a starii de moment a candidatului, ci a nenorocului de a avea teza la anumiti corectori.
    Oricum faptul este consumat, ce vor face acum cei 27% dintre medici nepromovati in Iasi, in conditiile in care la nivel de tara, sunt o minoritate? Am gasit de curand un articol (http://iasi.comunicat.ro/sanatate/o-sansa-in-plus-pentru-medicii-care-nu-au-luat-examenul-de-rezidentiat), conform caruia, ,,potrivit prevederilor din Ordonanta Guvernului nr. 12/2008 privind organizarea si finantarea rezidentiatului si a Metodologiei pentru aplicarea acesteia aprobata prin Ordinul Ministrului Sanatatii Publice nr. 917/2008 incepind cu promotia 2005, absolventii licentiati ai facultatilor de medicina, neconfirmati in rezidentiat, pot efectua 3 ani de practica supravegheata in unitatile publice si cabinetele de medicina de familie…… pe parcursul celor trei ani, medicii au obligatia sa se prezinte la concursul de rezidentiat si dobindesc dreptul de libera practica dupa promovarea examenului de medic specialist”, a declarat Marius Voicescu, purtatorul de cuvint al ASP.
    Asadar, pentru nepromovatii examenului de rezidentiat part-time, nu se poate gasi o astfel de solutie, sa se poata prezenta la stagii impreuna cu colegii lor promovati?

  11. rezidentul a scris:

    Rezidentiatul part-time e doar primul pas intr-o Romanie din care medicii pleaca masiv, din motive absolut vizibile. E chiar laudabil ca se incearca oferirea unor posturi in Romania, in conditiile in care autoritatile fac aproape totul ca medicii romani sa plece din tara…

  12. dr.H.D. a scris:

    acum ca am participat la pomana electorala promisa si mai mult am trecut cu bine peste ne este evident ca nimanui nu-i pasa de noi:rezultatele nu s-au afisat pe site cu rezidentiatul,nu stim cand va fi trambitata teleconferinta si nici unde,nu stim unde putem sa facem cele 3 zile de stagii pe saptamana …a,era vorba despre rezidentiatul cu timp partial…..

  13. A.T. a scris:

    dl.Pieptu,daca mai frecventeaza acest blog…as fi curios despre parerea d-lui (acum ca am aflat ca face parte din senatul “umf”) despre sacii de bani pe care ii primesc(sa zicem asa) drept mita domnii profesori de anatomie,fizioogie,biologie celulara din preclinic si restul din clinic -fiind prea multi pentru a mai fi enumerati…se discuta in senat problemele de acest gen?:)))Adica la modul,se plange Petrescu sau Padu(plagiator de seama) ca au facut cam putini bani sesiunea asta?Saracul Antohe Dan-capitan de spagi nu mai are bani ,dupa ce i a cumparat Ford amanta sei, sa mearga la ski in Austria…etc:)))??Multumesc anti cipat!

  14. Dragos Pieptu a scris:

    @ A.T.
    1 – Frecventez, acest blog si alte 10, zilnic
    2 – Procesele verbale ale sedintelor de senat sunt pe site.
    3 – Daca stiti cazuri de mita DUPA data de 1.04.2008, va rog sa ni le aduceti la cunostina, in mod oficial. Clar – fapte, oameni, sume. Ne gasiti zilnic.
    4 – Daca stiti cazuri de mita INAINTE de 1.04.2008, as dori sa stiu la cine v-ati dus sa spuneti si ce raspuns ati primit
    5 – Nu luam in considerare nici o afirmatie cu caracter anonim
    6 – Fiind blogul altcuiva, intrebarile adresaet mie nu-si au sensul.
    7 – Discutiile ironice cu un anonim nu ma intereseaza.

  15. dr. Florin a scris:

    Daca nu cer prea mult, lamuriti-ma va rog ce se va intampla cu noi, cei nepromovati la testul de selectie pentru intrarea in rezidentiat cu timp partial ? Se poate deduce din lista celor promovati, ca noi, ghinionistii, am sustinut examenul in Iasi, si fiind singurii picati, suntem numeric, neglijabili la nivel national. Asadar pe ce cale sa o apucam? Acest examen a fost singura noastra sansa?

    Astept cu mare interes raspunsul dumneavoastra

  16. mihai a scris:

    hadeti sa va zic ce se intimpla in slobozia, jud ialomita. sunt mihai lungu medic in comuna marculesti. este un presedinte al colegiului medicilor. dr. panturu tudor(care acum este senator) care atunci cind sunt alegerile pentru presedentia colegiului, nu anunta decit pe sustinatorii lui. nu este absolut nimic transparent in aces colegiu . cind te duci sa platesti cotizatia intri cu capul plecat caci exista o anumita “d-na”dicianu care este sustinuta de dr. panturu, si care a fost pensionata dintr-un birou si adusa de acest dr. la colegu, care oricind se poate lua de tine. din cite am auzit, “ii place sa aiba doctorii la mina”. e jalnic pentru ca teoretic trebuie sa fim sustinuti de colegiu. sa fie un sprijin. asta este.

  17. pusa a scris:

    sunt doctor de 10 ani intr o com de linga sv ,am terminat fac in 98 am da rez pentr dreptul de libera practica am facut 1 an de stagiu ,am dat concurs pe post si muncesc 10 -12 ore pezi.Domnilor rezidenti cind ai pe lista 2500 de pacienti,60 70 de sugari ,gravide,batrini, cronici, cel putin 2 sau mai multe urgente pe zi sau noapte ,cind esti izolat iarna SI trb sa mosesti in dispensar sau la primarie singur tb sa fii permanent pregatit si bine daca vrei sa fii cautat .poate si mie mi ar fi placut sa stau sa studiez intr un centru univ dar asa am prins vremurile. nu i chiar usor ,si noi nu copiem numai retete dupa cum aveti impresia dmv.suntem multi dar daca nu esti bun practician si nu esti competitiv stai cu dispensarul gol.mereu trb sa fii in priza.credeti ca un rezident pe med fam. este mai bine preg.decit un doctor gen cu 10 ani de practica.toata viata invatam . eu cred ca acest rez in timp partial este o forma de spec. mai scurta. promotiile 94 95 96 au devanit mf dupa 3 luni de pregatire si ex de specialist.nu inteleg de ce sunteti impotriva acestui rez. cind multi rezidenti dupa specializare merg la tot felul de firme de med. daca vrei sa inveti si ti place ceea ce faci inveti orcum.nu toti putem lucra in spitale jud sau in centre univ.imi place ceea ce fac si pun suflet in ceea ce fac si nu pot renunta la pacientii mei nici pentru ami scrie pe parafa m spec.as prefera sa fiu tratata de med. responsabili si care fac aceasta mes din suflet si cu devotament.

  18. A.T. a scris:

    Dl. Pieptu,evident ca stiu cazuri de spaga,cred ca stiti si dumneavoastra,pacat ca nu aveti blog(nu pot sa mi exprim parerile liber decat aici,prin urmare)…de ce va ascundeti dupa deget?..sa zic asa!Sau mai degraba sa zic-de ce stati in umbra marelui URS(S)….evident ca urmariti o functie de conducere in UMF dar nu dati lectii de moralitate si dreptate,va rog, nu cred ca sunteti in masura…multumesc,succes!

  19. Elena a scris:

    nu am stiut unde sa va scriu, exact, dar cum tot subiectul rezidentiatului vreau sa-l abordez m-am gandit ca e bine aici. eu sunt absolventa a facultatii din cluj, o facultate respectabila cu multi (nu toti) profesori de mare calitate. ati venit la cursul nostru festiv in iulie si m-ati impresionat prin sinceritatea dumneavostra.
    vreau sa va intreb si eu ceva. dumneavostra aveti idee cate locuri a scos iasi-ul pt rezidentiatul din anul acesta? va spun eu… 126 in contextul in care au terminat 380 de oameni. aveti idee cate locuri sunt scoase in total pt anul acesta 1900 din care 500 sunt pt mf, si alte 700 sunt pt rezidentiat pe post in zone defavorizate ale tarii si numai 747 raman pt specialitati. daca rezidentiatul e totusi o forma de perfectionare pt noi, ca nu le stim pe toate dupa facultate, nu avem cum… de multe ori nu suntem invatati de ce nu ni se da la toti posibilitatea de a ne perfectiona. de ce in conditiile in care se tot spune ca exista deficit de medici, posturi nu se scot. de ce daca suntem prea multi acceptati cate 400, 300 de oameni la admitere? de ce sa nu fim 100, 150 de oameni la fiecare facultate ca atunci sunt posturi pt toata lumea.
    mie nu mi se pare normal ca la o facultate de medicina sa promovezi examenul de admitere cu 5.02 si pe urma sa si termini pt ca nimeni, nimeni nu ne triaza in timpul facultatii… dar apoi ghinion… mori cu diploma in mana… ca drept de libera practica nu ai fara rezidentiat (sau o fi alta solutie pe care eu nu o stiu.
    de ce nu ne sustineti? am trimis de ieri incolo o petitie, am alertat diverse posturi de telev si radio, nimeni nu ne ia in seama? de ce? a fost alegerea noastra sa dam la medicina… si-am muncit, ne vom sacrifica in continuare timpul si nervii si pt ce sa? am ajuns somer cu diploma. noi nu stim sa facem nimic altceva. noi nu suntem de la ise sau poli care se pot angaja in orice fel de firma. noi nu stim decat sa punem mana pe bolnav, atat. nici ca asistenti nu putem lucra. si pt ca nu vrem sa ajungem intr-un sat uitat de lume (drept ii ca si acolo sunt oameni bolnavi care merita), da la noi nu-i ca-n tarile civilizate. la noi nu e tot una spitalul din simleul silvaniei cu cel din cluj.
    banuiesc ca cele 126 de locuri au trecut si prin mana dumneavostra sau macar ati auzit de ele? chiar nu v-ati uimit de decizia ministerului. ati avut nevoie de studenti sa va voteze si acum… le aratati spatele… evident… cand se ajunge sus… se cam uita cat de greu o fost la inceput.
    va multumesc

  20. ioan a scris:

    http://www.petitieonline.ro/petitie-p08791056.html

  21. Antonio a scris:

    D-le profesor,
    In 1999 am dat examenul de rezidentiat, l-am promovat printre primii 20 si pot spune ca l-am facut la modul cel mai serios. Examenul de specialitate nu a fost ceva formal. Am ales medicina de familie pentru ca imi place. Dar spre surprinderea mea deciziile anterior luate, potrivit carora erau acceptati in practica acestei specializari colegi care nu au fost admisi in rezidentiat, ne-au lasat dupa terminarea rezidentiatului fara posturi. Pentru ce a trebuit sa facem atunci rezidentiatul? Acestea sunt solutiile ministerului, rezidentiat cu timp partial? In opinia mea medicina nu se poate face la fara frecventa.
    Cu respect,
    Dr.R.A.

  22. Elena a scris:

    am inteles din ce-au scris colegii mei pe grup ca ne-ati sustinut in cele din urma in fata ministerului cum ca avem nevoie de mai multe locuri la rezidentiat. vreau sa va multumesc daca intradevar ati avut ceva de spus si sper din tot sufletul ca in cele din urma sa se rezolve ceva

  23. dr.H.D. a scris:

    draga antonio,noi nu suntem numai ceea ce vrei tu sa parem.am terminat in 1996 ,am dat rezi,am picat cu 650 puncte si ptr. ca nu aveam parinti bogati am dat ex.pe post tot in bucuresti si am plecat din timisoara unde era toata viata mea intr-un loc in care nu cunosteam pe nimeni unde sunt si acum.am o familie,un serviciu in care sunt respectata….eu cred ca nu ai inteles cum stau lururile cu rezidentiatul cu timp partial,nimeni nu iti ia locul,noi vom ramane mai departe pe locurile pe care suntem acum….noi suntem prima generatie de rezidentiat cu timp partial,dureaza 5 ani vreme in care poti sa-ti faci milioane de liste de pacienti daca vrei…ca eu stiu ca numai ce nu vrei nu poti…

  24. antonio a scris:

    Stiu prea bine cum stau lucrurile cu acest rezidentiat.Ma refeream nu la viitor ci la trecut! Nu am cu nimeni nimic,nu sunt impotriva voastra ci a politicii ministerului.Consider ca ar fi fost corect sa existe un sistem unitar de invatamant postuniversitar.Succes.

  25. anamaria a scris:

    Stimate Domn Profesor,
    am terminat Medicina la Oradea, promotia 2008. Nu doresc in mod deosebit sa comentez toate aspectele legate de examenul de Rezidentiat din noiembrie, dar ma gandesc ca incet-incet ceea ce-mi doresc sa fac inca dinainte de a incepe facultatea – medicina legala – e din ce in ce mai departe de mine. Pentru mine, medicina legala inseamna o posibilitate in plus de a invata, respectand in acelasi timp principiul hipocratic – sa nu faci rau. Apoi inseamna cea mai accesibila modalitate de a ma apropia de raspunsuri la intrebarile “de ce moare fiinta”, “cat din fiinta moare”, “care e triggerul acestei intamplari” – dincolo de apoptoza si alte procese clar explicate in studentie, pe langa situatia speciala a acestei discipline, la granita dintre medical si juridic, unde valorile juridice se intalnesc cu legile nescrise ale vietii si cu setea instinctuala de dreptate a celui lezat… E o pasiune pentru mine medicina legala… De aceea mi se pare putin injust faptul ca s-a redus dramatic numarul locurilor la rezidentiat pentru aceasta disciplina, mai ales ca, se stie, examenele pot fi relative, examenul nu testeaza in mod deosebit afinitatile cuiva pentru medicina legala sau pediatrie (de exemplu), examenul efectueaza doar o ierarhizare relativa din perspectiva unor punctaje realizate pe parcursul a 4 ore (in care se poate intampla orice – exemplu, efectele dezastruoase ale unei colici biliare).
    Din acest punct de vedere (si nu numai), mi-as permite sa propun o modalitate de acces in rezidentiat pe baza unui interviu, in care candidatul sa explice de ce isi doreste specialitatea x sau y. Nu doresc sa fac abstractie totala de pregatirea medicala a potentialului candidat (ar fi total deplasat acest demers), dar se spune, ca “repetitia e mama invataturii” – mai ales in ceea ce priveste abilitatile practice. Pana la urma, medicina e, dincolo de stiinta, o profesie vocationala, care solicita o vocatie aparte pentru fiecare din ramurile sale, pe care ori o ai ori n-o ai. Iar eu am deplina incredere ca un Coordonator de rezidentiat are abilitatile necesare pentru a descoperi aceste abilitati in candidatii care i s-ar prezenta spre selectie.
    Poate pentru mine e tarzie aceasta propunere, sau ar fi tarzie aplicarea ei, dar ma gandesc ca vor mai fi si altii, in generatiile urmatoare, care sa faca toata Medicina cu ochii la emblema Medicinei Legale, si ar fi pacat sa sfarseasca in alte specialitati pentru ca se scot putine posturi la concurs, pentru ca au fost prea pasionati de ML in anul VI facand din asta prilej de lectura suplimentara in detrimentul altor specialitati din curricula de studiu (cum am facut eu)…
    Cu multa stima,
    B. Anamaria

  26. anamaria a scris:

    mda… probabil postul meu pobabil ca nu merita un comentariu, daca stau sa judec, probabil si prin prisma politicii europene de reducere a numarului de legisti/populatie. Poate si pentru ca 4 oameni anul acesta vor deveni totusi legisti, poate si pentru ca daca esti de top, ajungi in top, pot fi multe explicatii. Nici nu se poate “baga pe gatul sistemului” un numar excedentar de specialisti intr-un domeniu… e drept.
    Poate ideea e sa mai versi o lacrimuta, sa mai inghiti un nod si sa mergi mai departe…

    Cu aceeasi stima,
    B. Anamaria

  27. anamaria a scris:

    ca o ultima privire inapoi, in completare la cele anterioare: am luat rezidentiatul, pana la urma m-am intalnit cu a doua afinitate a mea medicala, medicina de urgenta. Am ales linia I, Tg Mures, sper sa pot invata acolo tot ce-mi trebuie pentru a fi un medic cat se poate de bun; mi-am ales si post, sa fiu sigura ca peste 5 ani nu cersesc somer pe la firmele de medicamente. Dar legala mea s-a dus, asa ca, pentru cei care vor veni, am o singura rugaminte: faceti ceva, domnule Profesor, e o mare mare ciudatenie acest tip de evaluare-rezidentiat, fiind de o relativitate incredibila. Sa fac propuneri? Nu cred ca merita, dar e pacat sa depinda tot viitorul cuiva de acest gen de examen, mai ales in felul in care s-a organizat/balbait in acest an, stiu dupa ce simt eu acum, intre doua specialitati dragi, dintre care n-a fost sa fie prima.
    Va multumesc pentru spatiu, mi-am mai varsat naduful; n-am s-o mai fac pentru ca unele lucruri pur si simplu nu se mai pot schimba, iar un singur om, un singur esec poate nu valoreaza atat de mult intr-o profesie in care se pierd atatea vieti.
    Cu toata stima,
    B. Anamaria

  28. anamaria a scris:

    multumesc, Domnule Profesor, pentru ca v-a interesat opinia mea.

    gust amar…. ar fi interesant de stiut macar daca a avut dreptate unul dintre preparatorii de la un centru universitar care a spus ca in Romania se incearca reducerea numarului de legisti per numar de locuitori. asta m-ar interesa strict ca o informatie de interes personal. sau poate ati inchis de tot acest capitol al rezidentiatului de anul trecut… pana una alta sunt si eu inscrisa in cmr, ma doare ca nu contez chiar deloc si ma pregatesc sa folosesc aceasta pista a medicinii de urgenta ca s-o iau incet catre o tara in care fiecare medic e chiar pretios.
    tot cu stima,
    B. Anamaria

  29. anamaria a scris:

    totusi, parca nu-mi vine sa cred ca raspundeti mult mai usor unor posturi de un nivel indoielnic de-a dreptul.

  30. anamaria a scris:

    “Căci, atunci când se ridică sus oamenii de nimic, nelegiuiţii mişună pretutindeni” – clar, si de acestia trebuie avut grija, nu de naivii care se zbuciuma si-si ingroapa visele in sistemul acesta sucit in care au avut ghinionul sa se nasca.

  31. Camelia a scris:

    Dupa parerea mea rezidentiatul care exista deja e doar o forma constipata pt unele cadre universitare de a mai fi platiti pt ceva in plus.Apoi din capul locului examenul de admitere la rezidentiat e ‘tocilarie” clara din moment ce se leaga de toti mm posibili si imposibili,de toate amanuntele neesentiale care nu fac decat sa pune bete in roate nicidecum sa te ajute cu adevarat in cariera.Un exercitiu de memorie,atata tot.Ceea ce nu inteleg cadrele didactice din sistemul nostru de invatamamant este ca performantele profesionale nu incep cu severitate ci cu informatie si cu practica ,aspecte pe care EI le ofera la “part time”.Cu toata durerea dar am constatat un dezinteres si o incapatanare in a vedea deschis lucrurile de neimaginat in sistemul nostru de invatamant.Nu inveti mai nimic nici in 6 ani de facultate ,nici in 3 -5 ani de rezidentiat.Frectie la piciorul de lemn.
    Exista multe state UE care au acest sistem “part-time” ,exista state unde se poate face specializare intr-un cabinet al unui medic specialist si nu doar in universitati,exista specializari la distanta,sistemul B-learning(referitor la specializarile stomatologice)Nu stiu cum se face dar nivelul la care se lucreaza acolo este net superior.
    Asa ca haideti sa ne luam “valul” de pe ochi,sa lasam orgoliile,uneori coplesitoare ale titlurilor din fata numelui si sa ne gandim cum se poate obtine o reala ascensiune si pregatire profesionala.
    Cu stima,
    C.Moldovan

  32. anamaria 2 a scris:

    eu sunt curioasa dl.profesor d-vs ce rezidentiat ati facut?ce curicula ati urmat.nu cumva va specializa ceausescu la locul de munca?va detasa 3 luni intr-un spital sa observati cum “se face” si apoi dadeati un examen, si gata erati specialisti,ca era nevoie de specialitati noi.nu seamana cu part_time-ul nostru.
    parerea mea este ca sunteti frustrati de faptul ca voi (rezidentii full de carte),ati stat ani de zile pe spinarea parintilor cu salarii de mizerie.deci sa moara si capra noastra.

  33. Mavis23Weaver a scris:

    Some specialists say that business loans help people to live the way they want, because they can feel free to buy needed things. Furthermore, some banks give collateral loan for all people.

  34. MedicSalahor a scris:

    Dl.Profesor ,

    Ma adresez dvs. cu toata stima si respectul cuvenit .
    Cum vi se pare sau cum se cade ca anul acesta am mers sa sustin examenul national de rezidentiat si sa observ spre stupoarea mea ca marea majoritate a intrebarilor nu aveau nici un sens si cu atat mai mult ca aveau raspunsuri eronate multe pot spune ca au fost nefondate.
    Te apuci cu maiinile de cap si incepi sa incercuiesti (min. 1h )si la sfarsit la corectare realizezi ca esti un “produs patologic “.Te alegi in cazul meu cu 510 pct. Credeti ca un student care totusi a luat un exam de licenta cu media finala de 9.30 poate pica deliberat sau din propria lui vina ??
    Imi pare rau dar nu credca acest lucru poate fi posibil .
    Iar acum te pun intr-o situati jenanta de a fi dupa cum imi place sa spun in mod ironic Medic Salahor .
    Dragi mei colegi de la UMF si UTM nu uitati ca multi din cei care ajung pe pozitia de salahori part-time pot fi mai bine pregatiti fata de voi cei ce sunteti medici rezidenti dpdv clinic.A stii bine materia nu te face doctor , ci zilele pierdute in clinica.
    Dupa cum spuneau unii colegi de la UMF si UTM acest rezidentiat a fost promovat doar de cei ce nu au inteles intrebarile ci doar au pct ce li sa parut . Si eu sunt de acord cu ei .Nici un student care a pierdut ani de zile in sectii si nu a invatat medicina din carti nu avea cum sa puncteze raspunsuri corecte in intrebari gresite.
    Imi pare rau sa spun dar aceste subiecte au fost efectuate doar de oameni care nu au avut si timpul necesar de a le gandii.

    Cu stima si respect ,

    Al vostru
    C.A medic salahor

  35. Autoverzekering online a scris:

    what about this second sentence?

Comentează acest articol